Vocația și satisfacțiile ei, în turismul balnear

Certru turism balnear

Interviu cu Ioana Rebenciuc, Manager General TISA Hotels & Spa, Băile Olănești

 

S-a schimbat în ultimii ani genul de turist care vine la Băile Olănești, respectiv la unitatea pe care o conduceți?

Băile Olanești este o stațiune specializată în tratament balnear. Până acum câțiva ani, majoritatea clienților noștri erau persoane de vârsta a treia, venite la tratament, prin intermediul facilităților tarifare puse la dispoziție de casele de pensii și casele de sănătate. De câțiva ani, s-au dezvoltat însă câteva trenduri care au favorizat diversificarea profilului clientului către generații tot mai tinere, cu venituri medii și ridicate. Putem vorbi chiar de copii care au probleme de sănătate ce nu își găsesc leacul prin tratament medicamentos, îndrumați de medici către crenoterapie (cură cu ape minerale).

Observăm creșterea interesului pentru medicina alternativă, holistică, și tot mai multe persoane au grijă de starea lor de sănătate, apelând din timp la curele profilactice oferite la Băile Olănești. Oamenii sunt tot mai afectați de stres, zgomot și poluare; mulți oaspeți aleg stațiunea noastră pentru liniște, aer curat și plimbări lungi pe aleile înverzite. Odată cu lansarea centrului de agrement TISA Spa Resort, posibilitățile de petrecere a timpului liber au crescut considerabil. Piscine, tobogane, jocuri pentru copii, elemente termale și saune, peste 30 de tipuri de terapii spa, constituie împreună un important punct de atracție turistic. Ca urmare, am sesizat o creștere a turismului de week-end și a celui de relaxare. Suntem vizitați de multe familii tinere, care caută un loc prietenos, curat și liniștit, unde copiii se pot distra în siguranță. Noul val de clienți solicită condiții și servicii la standarde înalte și au bugetul necesar pentru a-și asigura o vacanță cât mai completă.

 

Ce servicii și facilități puteți asigura pentru evenimentele corporate și cum acoperiți zona de entertainment, care suferă în general în stațiunile din România?

 

Pentru conferințe și team-building-uri recomandăm Hotelul TISA, cu 150 de locuri de cazare, restaurant, sală de conferințe și centru wellness integrat, cu piscină, saună și baie de aburi. Hotelul TISA, înconjurat de pădure, dispune de asemenea de grădină, terase, foișor cu grătar, spațiu de plajă și o platfomă multi-sport pentru activități de tip team-buiding. Pentru grupuri mici, recomandăm și Vila TISA din Ocnele Mari (cu 30 locuri de cazare, jacuzzi și saună), Pensiunea Nina Băile Olănești cu acceași capacitate, sau Casa TISA din Băile Olănești, cu 18 locuri de cazare, jacuzzi, saună, șemineu și un peisaj de poveste. Pe partea de entertainment, clienții se bucură de proximitatea centrului de agrement TISA Spa Resort, unul dintre cele mai frumoase spa-uri din Romania, foarte apreciat de clienți.

Stațiunea Băile Olănești are o poziție privilegiată, la doar o oră distanță de Pitești, o oră și  jumătate de Sibiu, două ore de Craiova și două ore și jumătate de Bucuresti; primim deseori solicitări din aceste orașe. De menționat ar fi creșterea solicitărilor dinspre București, Băile Olănești fiind o bună alternativă pentru Valea Prahovei.

 

Dar pentru turismul de sănătate?

Suntem de peste 10 ani specializați în turismul de sănătate. Baza de tratament din cadrul Hotelului TISA pune la dispoziția clienților o gamă largă de servicii medicale: consultații medicale specializate, magnetoterapie (MDF), ultrasonoterapie (ultrasunete), pneumoterapie (ultrasonoaerosoli), termoterapie (solux și infraroșu, unde scurte, împachetări cu silicon), electroterapie (curenți interferențiali, diadinamici, ionizări), electro-hidroterapie (băi galvanice), crenoterapie (cură de ape), aerosoli și injecții cu apă de izvor, masaj terapeutic, hidrokinetoterapie, kinetoterapie. Echipa medicală este fomată din profesioniști: medic specialist, asistenți medicali și asistenți BFKT, kinetoterapeuți. Baza de tratament are contract cu Casa Națională de Sănătate, astfel încât oaspeții hotelului beneficiază de tratament gratuit, în baza trimiterii de la medicul de familie.

 

Prin ce va diferențiați de alte locații de pe Valea Oltului ?

În primul rând, prin calitatea condițiilor de cazare și agrement. Spațiile sunt moderne și aspectuoase, foarte apreciate de către oaspeții noștri. Satisfacția lor este importantă pentru noi, ne străduim să venim în întâmpinarea oricărei solicitări. Apoi, prin componenta wellness, care joacă un rol important - majoritatea locațiilor noastre de cazare încorporează elemente precum saună, jacuzzi sau piscină. În imediata apropiere se află TISA Spa Resort, cu posibilități mutiple de agrement spa și wellness, unde turiștii TISA beneficiază de tarife preferențiale.

 

Care sunt facilitățile Spa oferite și care dintre ele sunt mai apreciate?

La TISA Spa Resort, cel mai important centru Spa din zonă, avem o gamă largă de facilități, diferențiate pe zone. Aqua este un spațiu interior interactiv de piscine, creat pentru toată familia, cu 19 opțiuni de jocuri acvatice: 4 tobogane de apă, o piscină de înot și una de agrement cu 3 bazine cu jeturi de apă, cascade, lazy river, fotolii de hidromasaj; mai sunt 3 piscine pentru copii, un loc de joacă, terase cu plajă și o terasă panoramică cu 4 jacuzzi-uri, sală de jocuri.

Casa Naturii este un spa prietenos, cu peste 30 de terapii cu semnatură, precum Tinerețe Fără Bătrânețe, Coloana Infinitului sau Ritualul Reginei Maria.

Thermarium reprezintă o bogăție de experiențe termale: saune (finlandeză, cu infraroșu, aroma-saună, hammam), salină, baie de aburi, dușuri emoționale, frigidarium, baie Kneipp, tepidarium, fotolii termale, ciubăr, VIP Spa Suite cu Jacuzzi, cabină de cuplu Vichy și cabină de cuplu pentru hidroterapie, Ayurveda, estetică, 5 cabinete spa.

Sala Fitness include aparate Technogym multifuncționale, greutăți libere, accesorii, spalier, trambulină, benzi și biciclete pentru alergat - tot ce ai nevoie pentru un antrenament complet.

 

Ați investit mult în design. Apreciază turiștii aceste investiții?

Cu siguranță. Clienții sunt tot mai bine informați și la curent cu trendurile în materie de design. În locațiile noastre punem preț pe calitatea materialelor și finisajelor, pentru a crea spații primitoare și luminoase. Mulți dintre oaspeții noștri revin an de an, tocmai pentru a se bucura de confortul oferit. Pentru partea de arhitectură și design structural, beneficiem de o bună colaborare cu arhitectul Mihai Nuță. Pe website-ul www.tisa.ro avem videoclipuri și imagini actualizate cu fiecare dintre locații, astfel încât clienții noștri să aibă garanția unui sejur petrecut în cele mai bune condiții.

 

Cum vă raportați la ”perioada de glorie” a turismului balnear de acum 4 - 5 decenii?

Perioada aceea s-a evidențiat prin multiple medaliile de aur câștigate de Băile Olănești la competiții internaționale, alături de alti competitori importanți precum Baden Baden sau Vichy. Apele minerale de aici au proprietăți curative miraculoase, care și-au dobândit renumele european și chiar global în perioada 1960-1970. Este puțin trist pentru mine ca cetățean și anteprenor român să văd că astăzi, tocmai când posibilitățile de promovare sunt infinite, nu se avansează deloc în această direcție. Din păcate, în această situație se găsesc toate stațiunile balneare din România. Este pe atât de trist, pe cît este de ineficient economic. România deține o treime din izvoarele minerale din întreaga Europă, oferind o paletă foarte largă de proprietăți terapeutice. Toată Europa ar putea veni să se trateze în țara noastră și știu mulți turiști europeni care, odată ce au descoperit potențialul balnear al României, revin în fiecare an. Turistul are tendința să se direcționeze după mesaje venite din campaniile de promovare, iar stațiunile balneare ies din start din aceasta competiție. Hotelierul se promovează cum știe mai bine, însă nu are puterea financiară pentru a promova o întreagă stațiune. La nivel național suferim de lipsă de stategie și fonduri. Mă bucură să văd totuși că tot mai mulți români apreciază bogațiile pe care le oferă stațiunile balneoclimaterice autohtone și aleg să ne viziteze pentru a beneficia de tratament sau de relaxare.

 

Cum vă selecționati și pregătiți personalul?

Închiderea școlilor profesionale a avut un impact nesfast asupra mulor ramuri ale economiei, printre care și asupra turismului. Pentru a compensa carențele pregătirii profesionale, ne bazăm mult pe instruirea la locul de muncă. Angajăm în principal oameni dornici să lucreze și să se formeze, oferim traininguri, ghidare managerială și cofinanțăm cursuri de formare profesională.

 

Care sunt exigențele turistului român?

Așteptările turistului român pot fi rezumate la: condiții bune de cazare, facilități de wellness / agrement și o mâncare gustoasă. Când unul dintre elemente nu îi este pe plac, vei fi anunțat cu siguranță. Iar când două dintre elemente nu se ridică la așteptările sale, atunci este cel mai probabil un client pierdut.

 

Ce se poate face pentru atragerea turiștilor străini?

Turiștii străini se orientează în general spre hotelurile de 4 stele, cu servicii spa integrate. Momentan Băile Olănești nu oferă suficiente spații de cazare care sa îndeplinească aceste criterii. Hotelul TISA s-ar putea încadra, însă având deja un grad ridicat de ocupare, alegem să ne concentrăm pe piața internă. Ne-am propus pentru următorii ani construcția unui hotel de patru stele, cu aproximativ 150 de locuri de cazare, care ar fi direct conectat la TISA Spa Resort. Atunci vom putea spune că avem o ofertă cu care să atragem turiștii străini. Și alți investitori locali au în plan construcția unor unități de cazare cu spa, asfel că în următorii ani Băile Olănești va deveni o locație foarte ofertantă pentru toate categoriile de turiști.

 

Ce ați dori să le transmiteți colegilor de breaslă, ca reprezentant al unui grup hotelier?

Grupul hotelier TISA reprezentă încununarea eforturilor a trei generații de anteprenori și este totodată opera sutelor de angajați care ne-au fost sau ne sunt încă alături. Turismul se face cu experiență și cu rabdare. Nu oricine este făcut pentru industria serviciilor, văd mulți angajați sau chiar anteprenori care renunță relativ repede la o activitate în domeniu. Pentru cei care rămân, este o alegere de suflet. Să lucrezi cu și pentru oameni oferă o satisfacție enormă. Chipurile fericite al oaspeților tăi, care revin an de an la tine, îți oferă inspirația de a începe o nouă zi cu zâmbetul pe buze. De aceea, le pot spune colegilor de breaslă: nu vă lăsați descurajați atunci când veți întâmpina și experiențe mai puțin plăcute. Turismul este o vocație, care solicită totodată multă muncă și sacrificii, dar la finalul zilei poți spune că merită toate eforturile.

 

De: SpaMagazin | 15 Noi 2017

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.