Vinul de Tokaj vine din SlovaciaVinul de Tokaj este privit ca un brand în sine, majoritatea ama­torilor cu­noscând diverse licori dulci pro­­venite dintr-o regiune aflată în nord-estul Ungariei. Puțini însă știu că vinurile de Tokaj pot fi și seci, sau că acestea pot proveni și din Slo­vacia. Surpriza poate fi mare, pentru că în zona slovacă a vestitei regiuni viticole sunt produse în acest moment vinuri de o calitate ex­cep­țională, recunoscută pe plan inter­național, la cele mai importante evenimente de profil și în cele mai exclusiviste restaurante.

 

Istoria regiunii viticole Tokaj merge mult înapoi, până în perioada romană, când aparținea provinciei Pannonia, sau chiar anterior, în vremea când pe aceste meleaguri se așezaseră celții; după căderea Imperiului Roman, tradiția vinului a fost continuată de slavi, care au dat și numele regiunii  - „Tokaj” derivă din slavul  „Stokaj”, reprezentând con­fluența între două râuri, Bodrog și Tisa.

În 1241, invazia tătarilor a distrus viile, astfel că regii Bela al III-lea și Bela al IV-lea ai Ungariei au colonizat zona cu latini din vest, probabil din nordul Franței sau, după alte surse, din Italia. Satul slovac Bara a fost cert colonizat cu italieni care au adus noi tehnici viticole și au început cultivarea soiului Fur­mint. Majoritatea pivnițelor din zo­na Tokaj sunt străvechi și au servit multă vreme ca adăpost al localnicilor din calea năvălitorilor turci sau mongoli, în special în cei 170 de ani de stăpânire otomană, începând cu 1528. Legenda spune că oamenii care se ascundeau aici, aducând și câteva recipiente cu vin, au observat că vinul devine mai bun... Este, desigur, o legendă; ceea ce știm este că aceste pivnițe au un rol major în tot ceea ce înseamnă vinul de Tokaj, temperatura constantă de circa 12°C și umiditatea de 95% fiind ideale pentru maturare.

 

Slavii și maghiarii au extins constant producția, astfel încât în secolul al XVI-lea aici era una dintre regiunile im­­portante ale Europei din perspectiva viticulturii. Vinul de Tokaj devine tot mai mult principala bogăție a zonei, exportul său reprezentând sursa finan­țării răz­boa­ielor împotriva dinastiei Habsburgilor.

Poate cea mai celebră recunoaștere a acestor vinuri vine de la „Regele Soare”, care l-a declarat „Vinum Re­gum, Rex Vinorum” (vinul regilor, re­gele vinurilor). În 1703, Francisc Rákóczi al II-lea, principe al Transilvaniei, îi dăruia lui Ludovic al XIV-lea nu­me­roase sticle de vin Tokaj, care au fost servite la Versailles, încântându-i pe nobili și monarhi. Mai mult, licoarea era privită în epocă drept medicament, un fel de leac universal...

Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare erau, de asemenea, încântați de acest vin de Tokaj. Importanța lui în Rusia era atât de mare, încât țarii au întreținut efectiv o colonie în regiune pentru a asigura aprovizionarea curții imperiale.

Faptul că întreaga regiune s-a aflat timp de secole sub aceeași ad­mi­nis­trație, a coroanei austriece sau maghiare, a făcut ca podgoriile și vinăriile să se dezvolte unitar. Totuși, în 1920, după căderea monarhiei dualiste, re­giu­nea Tokaj a fost împărțită între Ungaria și nou creata Cehoslovacie. Mai târziu, în 1993, partea cehoslovacă, re­pre­zentând cam a șasea parte din suprafața totală a regiunii viticole Tokaj, a revenit Slovaciei.

Disputele dintre viile maghiare și slovace pentru dreptul de a folosi de­numirea Tokaj au fost numeroase și s-au soluționat în final de către instanțele europene,  care au statutat ca, de vreme ce regiunea Tokaj e situată deopotrivă în Ungaria și Slovacia, producătorii de vin din ambele țări să poată folosi brandul.

 

 

Un diamant viticol în inima Europei

Sudul Slovaciei conține așadar o importantă zonă viticolă, împărțită în 6 subregiuni. „Vinohradnícka oblast Tokaj” este, deși cea mai mică, perla vinurilor slovace. Via crește pe dealuri cu panta spre sud și sud vest, având și privilegiul natural al celor mai numeroase zile însorite din Slovacia. Climatul cald și umed e ideal pentru dezvoltarea mu­cegaiului nobil Botrytis cinerea, iar solul vulcanic și tradiția multiseculară conferă regiunii cel mai mare potențial pentru crearea unor vinuri unice.

„Vino­hradnícka oblast Tokaj” e cele­bră pentru primul vin dulce natural din lume, datând din Evul Mediu. Pro­cedurile sunt aceleași și azi, fiind produse vinuri prin metoda oxidativă. Totuși, în prezent se produc aici și vinuri proaspete cu metode moderne.

TOKAJ este o regiune viticola cele­bră pentru vinurile sale dulci și este asociata de regulă Ungariei, dar în realitate vinurile nobile provenite de aici aparțin și zonei sud-estice a Slovaciei, la frontiera cu Ungaria.

Zona slovacă a vinurilor Tokaj re­prezintă cam a cincea parte din cea maghiară, acoperind circa 908 hectare. Totuși, regiunea slovacă produce cele mai rare vinuri de Tokaj datorită condițiilor natural speciale – solul vulcanic potrivit să dea vinului nuanțe minerale și acide, căldura și verile relativ uscate, urmate de toamnele lungi și însorite, cu vânturi calde din sud. Iar cel mai important, diminețile cețoase și bruma de toamnă asigură dezvoltarea mu­cegaiului nobil  Botrytis cinerea, care se dezvoltă pe struguri trans­for­mându-i în stafide pline de zahăr, cu o aromă unică.

 

TOKAJ MACIK WINERY –  cea mai cunoscută podgorie din regiune

Toată familia Macik lucrează aici, pod­goria fiind cea mai cunoscută din re­giune, cu o notorietate pe plan mondial, mai ales în țările dezvoltate. Situate în satul Mala Trna, podgoria este ad­min­istrată de familia aflată la a patra generație de viticultori și produce vinuri de calitate excepțională. În fiecare an, clienții au parte de ceva nou. ”Modern Tokaj” se prepară exclusiv din strugurii cei mai buni, soiurile Furmint, Lipovina și Muscat. Metodele moderne de fa­bricație asigură prospețimea și gustul fructat, apreciate de consumatorii tineri.

Pentru un echilibru al ofertei și pen­tru a ține aproape și clienții fideli, TOKAJ MACIK WINERY produce prin me­toda oxidativă și vinuri aidoma celor din secoulul al XIII-lea, când aventura viticolă a acestei zone a devenit cu­nos­cută.

Pivnițele de aici sunt spectaculoase, cu vinuri de preț și spații amenajate pentru degustări de vinuri care au de­venit o atracție pentru turiștii pasionați din toată lumea. Crama medievală face parte dintr-un mic complex turistic în care se poate petrece un sejur cu degustări de vinuri și preparate culinare locale. Mulți clienți fideli își păstrează vinurile în pivnițele domeniului, care au fost săpate de secole, unele chiar pe la 1200! Protecția divină este „garantată” de statuia Sfântului Urban, patronul vinurilor slovace de Tokaj, cu replici ale statuii originale în mai multe locuri importante ale podgoriei. Strădania familiei Macik de a livra excelența pentru a-și satisface clienții a fost recunoscută prin premiile obținute, foarte nu­me­roase – de 3 ori podgoria anului în Slovacia, de 5 ori vinul anului, dar și pre­mii la concursuri internaționale pres­tigioase, precum cele din Germania sau Israel.

 

În peste 20 de restaurante Michelin, în 15 țări - inclusiv Vaticanul

TOKAJ MACIK WINERY produce vinuri exclusiviste pentru gastronomia fină, magazine specializate și clienți privați. Niciun vin Macik nu se vinde în supermarket, iar piața principală e cea de export. Vinurile sunt selectate în meniurile unor restaurante cu stele Michelin din UK, Belgia, Olanda și Japonia. De anul acesta, și clienții români se pot bucura de aceste vinuri speciale, prima prezență a lor în România fiind la expoziția anuală de produse și servicii pentru Horeca, Romhotel 2020.

 

Tokaj Macik Winery în România:

E-mail: vindetokaj@gmail.com

Tel.: +40 (736) 663 449

        +40 (721) 350 830

 

De: SpaMagazin | 27 Mar 2020

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.