PISCINE SPAWELLNESSCENTRE BALNEARE

Spa Magazin

Alimentația Spa – experiențe senzoriale unice, într-un mediu curatÎntr-o locație Spa de tip premium, este de la sine înțeles că partea de alimentație trebuie adaptată. Ce trebuie să ofere aceasta, în ”confruntarea” cu noile cerințe ale clienților, multitudinea de cereri, dezvoltarea segmentului Bio și tendințele? Am putut afla câteva răspunsuri la prima ediție a expoziției Sirha Green, organizată între 17 și 19 iunie la Eurexpo din Lyon, care s-a încheiat cu un bilanț unanim apreciat de toți actorii, expozanți și vizitatori, din toate formele de restaurație. Despre acest eveniment și despre câteva treduri ale momentului, din perspectiva alimentației, vă dăm detalii în continuare.

 

Sirha Green 2018 - schimbări calitative și vizitatori implicați 

Sirha Green, un eveniment de pionierat, a reunit la prima sa ediție de anul acesta 5.694 de vizitatori și 219 expozanți, toți foarte interesați să împărtășească idei, cele mai bune practici și soluții inovative.

Succesul acestei prime ediții a salonului Sirha Green rezultă din calitatea schimburilor de experiență și din relevanța întâlnirilor, ceea ce a generat relații de business consistente. Vizitatorii, care erau în proporție de peste 50% oameni de decizie, ca și expozanții, au arătat un viu interes și o angajare reală pentru o restaurație mai responsabilă.

Acest interes s-a tradus printr-o participare intensă, în timpul diferitelor întâlniri care au marcat aceste trei zile:

·        ”Agora Green” – spațiu de conferințe și de demonstrații, a fost în centrul atenției cu momente importante de schimb de experiență grație celor 12 mese rotunde și celor 9 Master Classes animate de nume dintre cele mai mari din gastronomie. ”Bucătăria verde” a permis acestor chefi bucătari să își realizeze creațiile din zona gastronomiei profesionale eco-responsabile. Teme precum ”Știința de a gestiona deșeurile”, ”Noua economie  bio” sau ”Trasabilitatea, probleme de informare” au făcut săli pline și au permis schimburi constructive.

·        ”Palmes Green” (primul concurs care recompensează bunele practici din restaurante în materie de dezvoltare durabilă, eveniment organizat de Leaders Club) a fost jurizat de echipe formate din profesioniști de la Exki, la categoria ce include lanțurile de restaurante, și de la ”Chez Victor”, pentru categoria restaurantelor independente.

·        ”Scène Green” – spațiul de concurs și de demonstrații organizat de Sirha Green – a atras un public extrem de pasionat. I-am văzut pe cei zece bucătari înscriși înfruntându-se în turnire creative din cadrul manifestărilor ”Greenlab / Bucătărie ecoresponsabilă”, gândite de organizațiile Cercle Culinaire Contemporain și Bleu Blanc Cœur.

·         În cadrul primului concurs ”Farm Cheese Awards”, au fost prezentate 209 tipuri de brânză: fiecare dintre cele 7 categorii a avut câte 3 laureați (medalii de aur, argint, bronz), chiar dacă premiul special al juriului a fost decernat sortimentului Tomme de Vache de la Gaec du Saichy.

·         La rândul său, concursul ”Coșul de Aur”, care a adus în competiție 16 concurenți, a oferit medalii lui Jeff Gaussens (medalia de aur), Samira Lemaire (argint) și Marine Skala (bronz).

·        ”Demo Duo”, organizat de asociația ”L’R Durable”, a reunit 3 perechi de bucătari în jurul unor preparate caracterizate prin responsabilitate și idei noi, capabile să inspire cotidianul profesioniștilor angajați în restaurația responsabilă.

·        ” Table Green” – coproducție între ”La Commune” și Institutul Paul Bocuse – a propus vizitatorilor salonului 4 meniuri inovative, plecând de la produse vegetariene, locale sau alternative. Cei 80 de studenți ai Institutului Paul Bocuse au preparat și servit mai mult de 1.000 de porții în timpul celor 3 zile de eveniment.

·         De asemenea în premieră, a fost organizat în centrul salonului, pe 18 iunie, un picnic pentru marii bucătari prezenți la eveniment. Au fost invitați cei mai importanți 100 de bucătari din regiune (împreună acumulau peste 50 de stele), plus circa  250 de invitați. Toți au împărtășit un moment de convivialitate, în decursul unui picnic excepțional, pus la punct de Marc Veyrat***, Emmanuel Renaut***, Michaël Arnoult**, Jean-Rémi Caillon** și Louis Chabran*.

 

Salonul Sirha Green a reușit să fie ecologic chiar și în organizarea sa: pe lângă energia electrică regenerabilă 100% utilizată pe durata expoziției și un mijloc de transport autonom electric, a implementat multe soluții anti-deșeuri, datorită colaborării sale cu o asociație de profil. 1.130 kg de deșeuri biologice au fost colectate în timpul și după fiecare manifestare, de către această asociație angajată în implementarea unor practici pur ecologice în timpul evenimentelor. Cele mai multe dintre aceste deșeuri biologice sunt prelucrate prin compostări industriale (în sensul că vor deveni compost), iar preparatele obținute și neconsumate au fost distribuite unor organizații caritabile. A doua ediție Sirha Green va avea loc în ianuarie 2020!

 

*** LEGENDA Foto romani

Prezenți la Sirha Green, Nichita Soare (un tânăr chef bucătar român) a avut ocazia să întâlnească doi mari chefi, prieteni ai festivalului Sărbătoarea Gustului în România: Marc Veyrat și Alain Alexanian (”naș” al acestei manifestări în varianta românească).

 

 

 

 

 

Pentru apa de băut, verificați concentrațiile de substanțe uscate!

Știm că termenul ”Spa” provine din inițialele expresiei latine ”Sanitas Per Aquam”, adică ”Sănătate prin apă”. Apa ca beneficiu extern, dar de asemenea ca nutrient esențial pentru viață și ca element de bază pentru o bucătărie sănătoasă. Fie că apa provine din surse comune sau este minerală, se recomandă să se citească etichetele de pe sticle și să fie verificate concentrațiile de substanțe uscate la 180°C. Ideal, acestea nu ar trebui să depășească 100 mg/litru. Cu cât această cifră este mai mică, cu atât este mai puțin mineralizată. Între 30 și 60 mg/litru, avem o apă perfectă. Într-o bună măsură, concentrația de substanță uscată indică gradul de ancrasare, de impurificare cu minerale nedorite. Se poate identifica prin depunerea albă pe care o vedem pe fundul vasului după fierbere, când apa se evaporă complet.

 

Din istoria gastronomiei sănătoase

Era în octombrie 1976 când Michel Guérard, un chef bucătar titrat, prezenta într-o carte ”Marea bucătărie fină”. Tânărul, membru eminent al noii bucătării franceze (Paul Bocuse, frații Troisgros, Roger Vergé, Alain Senderens...) răscolește normele în vigoare. În acea perioadă, restaurantul său Les Prés d'Eugénie, tocmai câștiga a doua stea (a treia a venit un an mai târziu și nu l-a mai părăsit). Aici renumitul bucătar a dezvoltat, perfecționat și răspândit a sa «cuisine de santé», adevărată artă de a trăi care îmbină sănătatea și plăcerea, unde creația pură se reunește cu rețete emblematice - cassoulet à la paella, cușcuș cu varză umplută, revizuite cu un pic de gândire ”sănătoasă”. Astăzi, a ajuns la chintesența acestei bucătării ”de nori și pajiști”. Dovada? Un meniu de slăbire cu numai 565 de calorii, care atinge însă sublimul: ou moale cu verdețuri, somon ”în hârtie”, bouillon cu porumb Praslin, legume mici, sufleu de mere cu lămâie... O muncă de echilibrist.

 

Eticheta Being

Dacă doriți să obțineți cu Spa-ul dumneavoastră eticheta ”Being” (Spa biologic și ecologic), trebuie să faceți un tur complet al unității și să vă asigurați că acesta îndepinește cu adevărat cele mai înalte standarde de mediu. Sunt tot mai numeroși consumatorii aflați în căutarea unor locuri de relaxare privilegiate, care să le asigure o experiență de ”bien-être” în timpul folosirii produselor sănătoase și ecologice, într-un spațiu respectuos cu mediul. Azi, numeroase unități Spa nu ezită să pretindă o abordare respectuoasă pentru mediu, dar fără a aplica principiile fundamentale.

De exemplu, unitățile vizate de eticheta Ecocert Being (Spa biologic și ecologic de la Ecocert) se aplică la Spa-uri urbane, hoteluri Spa, centre de balneoterapie sau talasoterapie, institute de înfrumusețare care oferă tratamente Spa. Sunt vizate în special entitățile care au ales să se angajeze într-o abordare ecologică și să ofere îngrijiri utilizând cu preferință produsele cosmetice organice. Printre principalele activități și certificări menționăm garantarea către consumatori a unui mediu de relaxare care aduce laolaltă, pe de o parte, experiența globală a principiului ”a trăi bine în mod Bio”, iar pe de alta grija pentru protecția planetei și a resurselor ei. Sunt necesare deci: o ofertă de produse biologice și ecologice, prestarea de servicii controlate, respectând criterii de mediu, sociale, de igienă și siguranță foarte exigente, și nu în ultimul rând un program de management de mediu în privința resurselor de apă și energie folosite, respectiv deșeurile și deversările rezultate.

De: SpaMagazin | 3 Oct 2018

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.