Armonizarea alimentației Bio în locațiile Spa; Alegerea hranei inteligente!Atunci când investiți într-un Spa de calitate, este de la sine înțeles că partea de alimentație propusă trebuie să satisfacă așteptările clienților dumneavoastră. Miza pe cartea BIO este un atu suplimentar pentru vânzarea serviciilor Spa. Dar puteți avea nu doar servicii de alimentație BIO, ci mai mult, puteți oferi clienților cursuri de gătit ecologic sau cel puțin sfaturi punctuale, astfel încât, odată ce se întorc acasă, aceștia să își prelungească beneficiile venirii lor la Spa de-a lungul unui an întreg.

 

 

Ce este alimentația BIO?

BIO înseamnă mai mult decât un simplu mod de a crește plante și animale, este o stare de spirit respectuoasă față de om și natură. Este o conștientizare asupra pericolelor și erorilor societății noastre de consum și o contribuție la protecția patrimoniului pe care vrem să îl transmitem copiilor noștri.

Din punct de vedere legal, un produs biologic este un produs rezultat dintr-un mod de cultivare sau creștere care nu apelează la substanțe chimice de sinteză, sau un produs prelucrat pentru care cel puțin 95% dintre ingrediente îndeplinesc aceste criterii.

 

Trei mari principii guvernează agricultura BIO:

-         Respectul pentru pământ prin rotația culturilor, alegerea de semințe adaptate la climat și sol, interdicția de a utiliza produse chimice de sinteză;

-         Respectul pentru animale: alegerea de rase specifice locului, o alimentație bazată pe agricultura ecologică și interzicerea de a utiliza anumite medicamente;

-         Respectul față de consumatori prin vânzarea de alimente sănătoase și verificate.

 

Conținutul redus, spre zero, de componente toxice rezultate din folosirea pesticidelor sau insecticidelor este demonstrat de numeroasele analize efectuate pe produse rezultate din agricultura BIO. Conținutul lor ridicat în nutrienți a fost de asemenea demonstrat. În mod ideal, produsul BIO trebuie consumat cât mai proaspăt posibil, pentru că astfel își păstrează toate calitățile nutritive. Nu vă îngrijorați de aspectul acestora: fructele și legumele, de forme și dimensiuni diverse sunt semnul unor culturi fără îngrășăminte chimice. Ambalajele de hârtie Kraft sau reciclată și recipientele de sticlă arată preocuparea actorilor din această piață de a utiliza materiale naturale și reciclabile.

 

De ce organic?

Un studiu american recent (făcut public de PANNA email news service) asupra copiilor între 2 și 4 ani (grupa de vârstă cea mai expusă riscului din cauza proporției de alimente ingerate în raport cu masa lor corporală), indică faptul că acești copii hrăniți cu alimente BIO au concentrații de reziduuri de la pesticide de șase ori mai mici decât cei care mănâncă produse alimentare convenționale... iată ceva la care merită să reflectăm.

Pe lângă rolul pesticidelor în dezvoltarea diferitelor tipuri de cancer, pe care marea majoritate a oamenilor îl recunoaște, a fost demonstrat de asemenea că pesticidele alterează compoziția nutritivă a plantelor, distrugând vitaminele pe care le conțin în totalitate sau parțial.

Astfel, alimentele Bio sunt mai bogate în plan nutrițional și sunt de asemenea avantajate de aromă.  Cu acestea, masa redevine un moment privilegiat de descoperire și de binefacere.

 

Organic: cum?

Cine vorbește despre o reîntoarcere la practicile tradiţionale nu se referă defel la o revenire la  agricultura simplistă, primitivă. Dimpotrivă, baza pentru agricultura ecologică, care este rotaţia culturilor şi reutilizarea materialelor organice, cere cunoștințe științifice solide. Rotaţia culturilor înseamnă să cunoști multe culturi, spre deosebire de agricultura convenţională în care agricultorul era axat pe o singură plantă. În plus, refuzul de a folosi erbicide, insecticide şi fungicide implică știința de a utiliza armele oferite de natură, adaptându-se la funcționalitatea acestora.

 

Cum se întâmplă acest lucru în practică?

Natura, așa cum toată lumea ştie, a prevăzut câte un prădător pentru fiecare parazit. De exemplu, buburuzele se hrănesc cu afide, iar ariciul se delectează cu limacși. Aceste animale benefice sunt introduse astfel în culturile BIO, utilizarea acestor metode naturale oferind o rată de succes care poate ajunge la 100%. În mod similar, plantele interacţionează unele cu altele: mirosul de praz alungă musca morcovului, în timp ce mirosul de morcovi alungă fluturii care ar putea parazita, prin viermi, diverse plante de grădină, inclusiv prazul... iată un cerc virtuos şi cu totul natural!

Din perspectiva plantelor, remediile utilizate cu succes în agricultura ecologica sunt cele care sunt extrase tot din plante: vorbim de homeopatie și aromoterapie.

În ceea ce priveşte creșterea animalelor în mod ecologic, iată câteva caracteristici:

-          Singurele medicamente utilizate sunt cele care presupun homeopatia și fitoterapia. Acest lucru îl protejează pe consumator de la ingerarea unor doze regulate de antibiotice sau hormoni de creștere, ingerate anterior de animalul pe care-l hrăneşte.

-          Crescute cu lapte matern, apoi cu alimente naturale, animalele crescute într-un context ecologic beneficiază de mai mult teren pentru a se mișca, raportat la numărul lor.

-          Valorificate mai târziu, pentru că li se dă timp să crească în mod natural, animalelor li acordă foarte multă atenţie și pentru a se evita stresul lor în ultimele clipe înainte de sacrificare.

-          Durata scurtă a transportului până la abator (2 ore maximum), spaţiile de odihnă, izolarea fonică, toate acestea limitează toxinele eliberate în corpurile lor de către animalele care suferă de stres înainte de sacrificare. Datorită acestor factori, carnea ecologică este mult mai gustoasă decât carnea convenţională.
De ce să alegem produsele locale şi sezoniere?

În societatea noastră în care totul trebuie să fie obținut rapid, mâncăm roşii din Maroc în decembrie și pere din Argentina în luna martie. Dar această cerinţă are un cost ecologic important: utilizarea resurselor neregenerabile naturale, poluarea cu efect de seră etc. sunt generate de astfel de operaţiuni inutile.

Dacă vrem să evaluăm caracterul ecologic al unui iaurt cu căpșuni, vom lua în calcul distanța parcursă de camioane pentru a obține căpşuni, lapte, ambalare, apoi de la fabrică până ajunge la supermarket. Ei, bine suma distanțelor pentru un banal recipient cu iaurt este de...  2.400 km! Nu ar fi mai înțelept și mai responsabil să îl consumăm pe cel făcut direct la fermă, în județul nostru?

Este responsabilitatea tuturor, atât a celor care oferă servicii de alimentație publică, dar și a celor care beneficiază de ele.  

De: SpaMagazin | 9 Sep 2019

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.