Scrisoare deschisă a mai multor organizații din turismul balnear pentru sprijinirea acestui domeniu


La inițiativa domnului Nicu Rădulescu, Președintele Organizației Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR), în data de 31 august 2021 a fost semnat un protocol de colaborare între OPTBR, Asociația Națională a Sta­țiunilor Balneare și Balneoclimatice din România (ANSBBR), Asociația Română de Balneologie (ARB), So­cie­tatea Română de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneoclimatologie (SRMFRB), Asociația „Fabrica de Sănătate. Cluster Inovativ”, reprezentând un moment important al intersecției de voință a patronatelor, autorităților locale și asociațiilor profesional-academice pentru dezvoltarea turismului balnear și prioritizarea valorificării resurselor naturale autohtone. Evenimentul a avut loc înainte de cere­monia de deschidere a Congresului Național Anual de Medicină Fizică, de Recuperare și Balneologie (1 - 5 septembrie), la Hotelul Căprioara din Covasna.

O primă materializare a acestei colaborări a fost scrisoarea comună adresată Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, Prim-Ministrului României, domnul Florin Cîțu, Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, domnul Claudiu Năsui și Ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, domnul Cristian Ghinea, în vederea sprijinirii turismului balnear românesc. Semnatarii, actorii principali ai turismului balnear românesc: patronatul celor mai importante societăți comerciale balneare, primarii din stațiuni, reprezentanții mediului academic din domeniul balneologiei, au solicitat sprijin în definirea unor programe de finanțare a turismului balnear, aceste programe fiind esențiale pentru redresarea domeniului, aflat într-o situație dificilă încă dinaintea izbucnirii pandemiei. Așa cum au evidențiat semnatarii scrisorii, odată cu pandemia există chiar riscul ca unele din puținele locații care valorifică resursele terapeutice din România, unice în Europa, să dispară definitiv.

”Dezvoltarea activităților din turismul balnear, respectiv prestarea acestora la standardele impuse de cerințele comunitare, nu poate fi realizată fără implementarea unor programe investiționale complexe și fără completarea acestora cu programe de cercetare științifică adecvate realității zilelor noastre.”

Apelul comun a venit ca reacție la cea mai recentă versiune a Planului Național pentru Redresare și Reziliență, în care nu mai este prevăzută finanțarea pentru dezvoltarea turismului balnear, deși inițial, cu mari eforturi întreprinse de toți actorii relevanți ai sectorului (autorități locale, investitori, sindicate, asociații partenere din turism) a fost obținut acordul pentru susținerea investițiilor în turismul balnear în concordanță cu principiile tranziției verzi (în cadrul versiunii anterioare a PNRR, Pilonul IV, Coeziune socială și teritorială, IV.5. România Atractivă). Eliminarea finanțării turismului balnear din PNRR a fost o surpriză neplăcută pentru toți cei implicați în această industrie, cu atât mai mult cu cât sectorul balnear este singurul domeniu din turism care are o Strategie de Dezvoltare, aprobată prin Hotărarea de Guvern nr. 571 din 8 august 2019 (pe baza acestei Strategii de Dezvoltare putând fi elaborate programe de finanțare cu obiective foarte clar definite).

Domnul Nicu Ră­dulescu, Președintele OPTBR, consideră că: „Lipsa unor măsuri de sprijin pentru sectorul balnear va avea con­secințe extrem de grave. În acest moment riscăm ca zecile de milioane de euro investiți în ultimii ani în această industrie, toate eforturile de revitalizare a balneologiei românești și dezvoltarea unui sistem de SPA la nivel european să se piardă, atât pentru bugetul României, cât și pentru specialiștii noștri apreciați în întreaga lume.

Prioritățile noastre sunt păstrarea funcțio­nali­tății stațiunilor de tratament balnear - principalul motor pen­tru turism și sănătate, menținerea locurilor de muncă în sectorul bal­near și asigurarea con­dițiilor pentru con­tinuarea investițiilor în turismul balnear. Pentru întreaga industrie ar fi ideal ca toate acestea să se desfășoare în baza unui program guvernamental de susținere a dezvoltării infrastructurii generale și a celei specifice. Noi vom căuta în continuare soluții pentru a putea finanța industria balneară, în acești ani, prin uriașa oportunitate reprezentată de PNRR”.

De: SpaMagazin | 22 Sep 2021

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.