ANUALA DE ARHITECTURĂ. Program iunie-decembrie – București 2020Filiala București a Ordinului Arhitecților din România lansează ediția a XVIII-a a Anualei de Arhitectură București. Anul 2020, afectat de COVID19, devine o perioadă de investigare, regândire și redefinire a multor din obișnuințele noastre spațial-urbane. În acest sens, cei doi curatori danezi ai Anualei, Marc Jay și Kristoffer Lindhart Weiss, propun o temă de dezbatere internațională: “Never waste a good crisis”, prin care se va discuta cum diferitele orașe europene fac față acestei perioade, ce schimbări pot apărea și cum putem transforma creativ situațiile de criză.

 

Competiția de proiecte, Anuala 2020, prin juriile internaționale, va premia cele mai bune proiecte realizate în capitală, cele mai bune proiecte de portofoliu ale arhitecților bucureșteni, dar va iniția și un premiu nou orientat către mediul de arhitectură și antreprenoriat internațional. Anuala va premia întreaga echipă ce implementează un bun proiect de arhi­tec­tură: arhitect, client, antreprenor, project manager, inginer, constructor.

 

Categorii de proiecte

Arhitectură Construită

Arhitectura SpațiuluiInterior

Cercetări prin Arhitectură

Proiecte de Portofoliu

 

 

În cadrul programelor Anualei vor fi dezvoltate câteva acțiuni cu totul noi: Forumul Internațional Arhitect Antre­prenor, Programul Profesional Glosarul de Termeni din Legislația de Construcții și Proiectare, Programul de dezbateri Ra­portul pentru București 2020, Manifestul pentru Design Inclusiv și Ghidul de Acce­sibilizare Urbană.

Prin programul “Explore Bucharest”, Anuala va dezvolta tururi de arhitectură contemporană în Capitală, cu scopul de a încuraja și a scoate în evidență eforturile con­temporane ale arhitecților bu­cu­reșteni.

Programul va fi realizat împreună cu Universitatea de Arhitectură și Ur­banism „Ion Mincu”, precum și cu Uniunea Arhitecților din România. Aceste tururi de arhitectură și interviuri re­prezintă mo­dalități interdisciplinare de a lucra cu spațiul pentru a evidenția calitatea lu­crărilor realizate de arhitecții români împreună cu întreaga echipă. Echipa este alcătuită din beneficiarii, antreprenorii, inginerii și constructorii proiectelor. Cu toții împreună printr-o bună colaborare, realizează calitatea în construcții.
Tema Anualei din acest an propune o dezbatere internațională privind situația actuală a perioadei pandemice și cum orașele europene fac față crizei. Accentul este pus pe posibilele schimbări care pot apărea la nivelul vieții cotidiene și a contextului urban, și cum putem inova și îmbunătăți mediul nostru plecând de la criza pandemică. La nivel mondial, ome­nirea s-a adaptat crizei, lucrând în principal de acasă, printr-un efort cu totul re­marcabil. Căminul, “acasă”, a căpatat noi valori, cumva uitate, de-a lungul timpului. Dacă în trecut, acasă însemna și locul de muncă, iată că acum am revenit să lucrăm departe de locul modern de muncă. Începând cu acest an, vor fi acordate distincții pentru 12 lucrări de arhitectură europeană, proiecte construite în ultimul an, și care definesc aspecte importante ale temei curatoriale ale Anualei de Arhi­tec­tură București 2020. Juriul pentru aceste lucrări este reprezentat de curatorii Anualei 2020. Lucrările vor fi alese din spațiul european. Arhitecții selecționați vor fi invitați să participe la dezbaterile legate de tema curatorială.

 Registrul Operatorilor Economici cu Cod CAEN 7111 este o denumire ge­nerică pentru o cercetare de piață pentru firmele care exercită acțiuni de proiectare de arhitectură pe piața bucureșteană. Cercetarea se bazează pe câteva criterii de analiză, printre cele mai importante fiind statutul arhitectului în cadrul firmei, fiind cunoscut faptul că legea românească permite oricui să înființeze firme ce conțin și proiectare de arhitectură. Acest fapt influențează în mod direct calitatea me­diului construit precum și calitatea vieții. Cercetarea este un proiect de analiză al OAR București în parteneriat cu Asociaţia Societăţilor de Arhitectură din România (ASAR) și cu Registrul Ur­baniștilor din România (RUR), în cadrul programului OARB Arhitect Forum. Anuala de Ar­hi­tectură București or­ga­nizează două dezbateri profesionale cu această temă.

 

 

Concurs de fotografii

Ai lucrat de acasă? Ai lucrat dintr-un loc total diferit de cel obișnuit? Cum te-ai adaptat în această perioadă? Ai locul tău special de unde comunici în online cu colegii? Anuala de Arhitectură București 2020 te invită să trimiți cea mai frumoasă imagine cu spațiul tău de lucru, așa cum ți l-ai amenajat chiar tu sau cum vrei să-l transformi pentru această perioadă.

 Vom creea un album digital online aflat pe site-ul Anualei de Arhitectură București. Imaginile trimise vor arăta cum, în plină pandemie, transformarea că­mi­nului și a locului de muncă sunt opor­tunitați pentru un posibil nou în­ceput.  Vă invităm ca fiecare imagine să fie însoțită de numele autorului și locul unde a fost realizată fotografia. Rezoluția imaginii trebuie să aibă aproximativ 100 x 100 pixeli si să fie de format jpg, tiff sau pdf. Adresa unde puteți trimite: concursuri@oar-bucuresti.ro

Cele mai reprezentative patru imagini vor fi premiate de către Partenerii Anualei de Arhitectură, fiecare cu suma de 300 euro.

 

Revista noastră este partener tra­dițio­nal al evenimentelor organizate în cadrul Anualei de Arhitectură Bu­cu­rești, la care particianții primesc gratuit ultima ediție a publicației.

De: SpaMagazin | 12 Oct 2020

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.