Gala Premiilor Anualei de Arhitectură București - 2018

Gala Premiilor Anualei de Arhitectură București - 2018

Pe 5 iulie 2018, am fost prezenți la gala de decernare a premiilor din cadrul celei de-a XVI-a ediții a Anualei de Arhitectură, organizată de Filiala Teritorială București a Ordinului Arhitecților din România. Evenimentul, desfășurat pe terasa Teatrului Național București (reamenajată de curând, în contextul renovării și reconfigurării întregii clădiri), s-a bucurat de o prezență numeroasă – circa 600 de arhitecți, specialiști din domeniul construcțiilor, autorități publice, producători de materiale, presă. La locul evenimentului au fost expuse cele peste 230 de proiecte înscrise în concurs, care au fost mutate ulterior în grădina urbană Mercato Comunale de pe Str. Ion Câmpineanu, până pe 31 iulie 2018.

 

Anuala de Arhitectură București se desfășoară anul acesta în două etape: în prima etapă, pe timpul verii, au avut loc concursul de arhitectură și o serie de conferințe, iar începând cu 6 octombrie până spre finalul anului vor fi organizate expoziții și alte evenimente satelit, cu itinerarea Anualei prin cartierele bucureștene.

Tematica manifestării, ”de utilitate publică”, se concentrează pe dezbaterea diverselor situații întâlnite în practica profesională a arhitectului bucureștean, pe relațiile cu administrația, cu mediul de construcții și are ca punct central imaginea orașului ca loc al negocierii. Intenția este de a identifica coeficientul de plus-valoare pe care arhitectul și arhitectura le aduc vieții urbane contemporane. O serie largă de conferințe, dezbateri, evenimente și workshop-uri se orientează în această direcție de analiză. ”Această ediţie a Anualei îndeamnă la conştientizare şi responsabilitate în ceea ce priveşte calitatea spaţiului construit din Capitală. Este momentul ca toţi partenerii de afaceri activi din mediul de construcţii să se aşeze la aceeaşi masă cu arhitecţii, urbaniştii şi autorităţile locale şi să lucreze împreună pentru calitatea locuirii şi a traiului în Bucureşti. Filiala Bucureşti a OAR îşi va asuma cu responsabilitate rolul de liant între autorităţile locale - arhitect - dezvoltator pentru binele comun al societăţii”, a explicat arh. Emil Ivănescu, noul preşedinte al OAR Bucureşti.

Înainte de gala propriu-zisă din seara zilei de 5 iulie, i-am putut vedea pe copiii și adolescenții participanți la atelierul de desen ”De-a arhitectura”, dedicat micilor aspiranți din școli primare, gimnaziale și licee ale Bucureștiului. Pe pardoselile acoperișului terasă a Teatrului Național, aceștia și-au demonstrat creativitatea pornind de la lucrările expuse de arhitecții cu diplomă, la final fiind premiați pe categorii de vârstă.  

 

Premiile concursului de proiecte au fost acordate pe următoarele secțiuni: Arhitectura locuinței; Arhitectură civică și corporate; Arhitectură, conversie și restaurare; Arhitectură, intervenții și spațiul public; Amenajări de interior; Design de obiect; Carte de arhitectură; Diplomă de arhitectură; Proiecte de arhitectură; Premiul Președintelui; Beneficiarul de arhitectură.

În evaluarea proiectelor premiate pe 5 iulie, s-a ținut cont de următoarele criterii: creativitate, inovație, înscriere în context și sustenablitate, concurența fiind destul de strânsă, dat fiind numărul mare de lucrări înscrise în concurs. 

Juriul internațional s-a prezentat arhitecților români în cadrul unor întlniri care au avut loc în zilele de 2,3 și 4 iulie la Cinema Elvira Popescu, din cadrul Institutului Francez. Iată componența juriilor, pe secțiuni:

 

Juriul secțiunilor de arhitectură construită

·         Arh. Juan Trias de Bes (Spania) - Președintele juriului

·         Arh. Yoshihide Kobanawa (Japonia)

·         Arh. Jean-Paul Viguier (Franța)

·         Arh. Marc Jay (Danemarca)

·         Dr. arh. Marian Moiceanu (România)

Juriul secțiunilor ”Cercetări prin arhitectură”

·         Dr. Arh. Françoise Pamfil - Președintele juriului

·         Arh. Dan Clinci

·         Scriitor Marius Chivu

 

Iată premiile:

·         Premiul secțiunii „Arhitectura locuinței”:

-        locuință de vacanță la Moeciu (Brașov) - arh. Raluca Vișinescu și Irina Wrenn.

-        ansamblu de locuințe de pe Str. Occidentului 40 din București – arh. Adrian Untaru, Andrei Șerbescu, Bogdan Brădățeanu, Valentina Țigâră și Pavel Albu.

·         Premiul secțiunii ”Arhitectură civică și corporate” : Grădinița Școlii Americane din București – arh. Adrian Spirescu, Marina Raicopol, Lucica Mîț, Ruxandra Iordan, Cosmin Popa, Cristian Prisecaru, Daniela Cehan și SC Carpați Proiect.

·         Premiul secțiunii „Arhitectură, conversie și restaurare”: clădire din Str. Lascăr Catargiu 46 din Capitală (construită în 1911, arh. Toma Dobrescu), renovate după ideile arhitecților Răzvan Florian Bârsan, Duca Alexandru și Monica Crețu.

·         Premiul secțiunii „Amenajări de interior”: restaurantul Edo Garden (București) - arh. Dan Enache, Călin Radu și Anca Ene.

·         Premiul secțiunii „Design de obiect”: (RE)ST - arh. Justin Baroncea și (ex aequo) Folding Chair - arh. Dragoș Motica;

·         Premiul secțiunii „Carte de arhitectură”: MARGINALIA. Limits within the Urban Realm - arh. Ana Maria Zahariade;

·         Premiul secțiunii „Diplome de arhitectură”: (Re)generare urbana Filaret2 - arh. Iulian Bădără și (ex aequo) Centru de cultură și meșteșug - Ana Ștefănescu

·         Premiul secțiunii „Proiecte de arhitectură”: House 4 2 - arh. Cosmin Anghelache, arh. Cassandra Pop și arh. Astrid Rottman

·        Premiul Președintelui Filialei București: Ioana Grigorescu – calea sincerităţii (carte de arhitectură) - autori arh. Alexandru Nicolae Panaitescu, arh. Rodica Elvira Panaitescu și  arh. Ioana Alexe; Lucrări de consolidare și modernizare la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, echipa condusă de acad. prof. arh. Romeo Belea.

 

Ca notă generală, se poate remarca faptul că domeniul Horeca a fost reprezentat în zona de premii și nominalizări doar de proiecte pentru spații de alimentație publică: restaurante, baruri, cafenele. Proiectele pentru hotel și Spa nu au reușit să intre în grațiile juriului, care a ținut la respectarea tematicii și criteriile de evaluare. Personalizarea proiectelor este probabil încă o dorință rară printre investitori, iar sustenabilitatea are încă de mulți pași de făcut în România, deși soluțiile există, ca materiale de construcție și instalații, iar clienți finali există cu siguranță, mai ales că circulația turiștilor este liberă. Totuși, se observă o preocupare mai mare a arhitecților pentru proiectele de reabilitare a obiectivelor turistice cu valoare istorică și pentru spațiile publice, ceea ce va avea cu siguranță un rol în dezvoltarea strategiilor turistice la nivel local.  

Ca participanți la acest eveniment, am remarcat interesul crescut al arhitecților pentru acest tip de manifestare, pentru proiectele și ideile expuse, în contextul intrării în activitate a noii echipe a OAR București, condusă de arh. Emil Ivănescu, noul președinte al organizației.

În cadrul Anualei de Arhitectură au avut loc și serile de film de arhitectură UrbanEye, desfășurate în grădina Casei Universitarilor din Capitală, urmând ca din toamna aceasta să participam și la alte evenimente organizate în cadrul Anualei de Arhitectură.

 

 

Informații actualizate găsiți pe

www.anuala.ro

www.facebook.com/anuala.arhitectura

De: SpaMagazin | 3 Oct 2018

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.