Romhotel a fost singurul târg din acest an la care am participat – la nicio o săptămână știrile despre COVID 19 au început a devină din ce în ce mai îngrijorătoare. La momentul târgului, nu știam niciunii ce va urma, după cum nici azi nu știm cât va dura totul. Scriem acest articol posteveniment relatând desfășurarea târgului și participarea noastră acolo, dar profităm de ocazie pentru câteva remarci în lumina noilor realități. Un an fără târguri nu e ceva firesc iar piața se resimte. Se încearcă variante mai ales online, se suplinesc canale de informație suspendate sperăm cât mai puțină vreme. Aici și rolul revistei este important, ca mesager al informației spre receptorii specializați. În această perioadă am primit multe mesaje de la hotelieri și actori din piața SPA care ne spuneau că nu știu ce să aleagă pentru că sunt inundați cu informații în online pe care nu le pot evalua. Un proiect specializat, cu atât mai mult unul print îndeplinește de fapt rolul de a cerne cele mai viabile oferte, pe care beneficiarii se pot baza din perspectiva calității, seriozității, termenelor de livrare, etc. Până la urmă indiferent de beneficiile imediate, pe termen lung rămân cei implicați pentru că dovedesc o mentalitate de a rămâne în joc, care întotdeauna are rezultate. Când lucrurile vor reveni la normal, sperăm să vedem și la noi efuziunea și participarea consacrate la evenimentele din țările cu tradiție. Atât în ceea ce privește expozanții, cât și vizitatorii. Participarea la un târg e de multe ori esențială pentru imaginea firmelor. Se spune că nu e neapărat spectaculos să participi, dar nu scapă deloc neobservată neparticiparea. Pauza forțată ne arată importanța acestui gen de evenimente și nevoia producătorilor și actorilor din domeniu de a comunica.
Timp de patru zile, între 20 și 23 februarie, în Pavilionul B1 al Centrului Expozițional Romexpo vizitatorii specialiști au găsit soluții și tehnologii de ultimă generație pentru afacerile din domeniul Horeca, aflând care sunt tendințele anului în materie de amenajare, reamenajare și dotare a locațiilor pe care le dețin. Un interes deosebit s-a manifestat pe zona de construcție/amenajare, fapt confirmat și de numărul mare de reviste distribuite, oferite gratuit participanților. Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, prin Centrul de Studii Arhitecturale și Urbane (CSAU), a prezentat în cadrul unui stand special o serie de propuneri pentru domeniul Horeca, venind în întâmpinarea investitorilor care sunt interesați de proiecte de construcție sau reconversie a unor clădiri vechi în hoteluri sau restaurante.
Evenimentul în ansamblu a fost cu atât mai interesant pentru noi, deoarece în paralel, în Pavilionul alăturat, s-a desfășurat ediția de primăvară a Târgului de Turism al României, care a avut, conform organizatorilor, un număr de 19.000 de vizitatori. Aici au participat, ca expozanți, și numeroși reprezentanți ai unor hoteluri din domeniul balnear sau de leisure, dar și ai altor tipuri de unități Horeca ce au pregătit pachete turistice pentru acest an (Spa, turism culinar, cultural etc). Tot în cadrul Târgului de Turism al României am putut urmări evenimente dedicate investițiilor, planurilor de dezvoltare, discuțiilor despre turismul actual; conferințele au avut ca teme evoluția turismului pe diverse nișe, precum turismul balnear („Infuzia de business” – eveniment organizat de asociația patronală din domeniu), sau impactul pe care îl are fenomenul „social media” în turism. Întrucât în turism orice detaliu este important pentru a obține o recție favorabilă pe rețelele de socializare, arhitectura, designul și mai ales siguranța sunt aspecte deseori menționate în expunerile de la acest gen de manifestări.
Investițiile, din perspectiva arhitecturii și modernizării, sunt în continuare avantaje competitive pentru piața Horeca, o modalitate de diferențiere și de atragere a clienților aflați în căutarea unor experiențe unice într-o ambianță prietenoasă, în care sunt firești aspecte precum confortul termic sau fonic, aerul sănătos din interiorul spațiilor utilizate, un acoperiș sigur deasupra capului. Inclusiv în ofertele agențiilor de turism se poate observa că impactul vizual al amenajărilor interioare și exterioare ale hotelurilor, restaurantelor, barurilor, cluburilor sau piscinelor rămâne extrem de important. În această industrie sunt firești intervențiile periodice asupra proprietății, atât pentru asigurarea bunei funcționări sau pentru modernizare, cât și ca modalitate de rebranding, de a veni în întâmpinarea clienților cu ceva nou, interesant.
Dată fiind exploatarea intensă a proprietății, sunt căutate soluțiile cele mai performante, care să aducă și un plus estetic, o personalizare cât mai accentuată. Rolul arhitecților și designerilor în acest domeniu este decisiv. Una dintre problemele cele mai importante este integrarea instalațiilor și a altor utilități, obligatorii pentru o unitate de cazare sau alimentație publică, în arhitectura generală a clădirii, pe fațade sau acoperișuri, fără a deranja din punct de vedere estetic.
De asemenea, operatorii Horeca sunt permanent în căutarea unor soluții pentru a obține o eficiență energetică tot mai mare, date fiind costurile de exploatare considerabile ale unei proprietăți de acest tip.
În domeniul materialelor de construcție și finisaje sunt căutate variantele Eco, fără emisii de substanțe organice volatile, ba mai mult decât atât, se constată un interes tot mai mare pentru acoperișuri și fațade verzi, soluții care aduc și avantaje de ordin estetic. Ceea ce se mai poate accentua aici este importanța investiției în materiale cu durată lungă de viață; astfel, operatorii Horeca nu sunt nevoiți să își întrerupă activitatea pentru repararea unui acoperiș de proastă calitate, după ce oricum și-au dezamăgit clienții care au observat infiltrații sau o climatizare defectuoasă. Întrucât paginile revistei noastre sunt dedicate deseori acestor subiecte, am avut ce arăta și discuta cu cei veniți la standul nostru.
0 Comentarii