PISCINE SPAWELLNESSCENTRE BALNEARE

Spa Magazin

BASF: reparații și protecție pentru beton doar cu produse profesionale

Hotelurile, centrele Spa și resort-urile balneare pot fi considerate construcții cu solicitări speciale. Fie că este voba de un amplasament la munte sau la malul mării, ori într-un oraș poluat, în prezența vibrațiilor, structurile clădirilor vor avea de suferit cu trecerea timpului. Apele minerale corozive, umiditatea în general, mișcările structurale inevitabile pe soluri instabile, toate își spun cuvântul asupra clădirilor. Acestea au nevoie de protecție, iar soluția nu poate fi decât una profesională. Același lucru este valabil în cazul investiției într-o construcție nouă, o modernizare sau reconversia unei clădiri vechi în hotel. Cele mai apreciate clădiri pentru a deveni hoteluri sau boutique-hoteluri sunt fără îndoială construcțiile cu arhitectură veche, care trebuie consolidate, protejate și aduse în modernitate. Pentru toate acestea, BASF are o soluție.

 

Probail cele mai afectate sunt structurile clădirilor care găzduiesc centre Spa, piscine sau amenajări acvatice. În aceste cazuri, apa declanșează o serie de reacții de natură chimică, fizică sau mecanică în beton și armătura acestuia, greu de controlat cu metode curente, de exemplu prin finisaje impermeabile. La finisaje se văd doar efectele, de regulă cauzele sunt în profunzime. Este nevoie de mai mult, de competențe superioare și de materiale aduse la standardele corecte. Și cum lucrările structurale nu pot fi abordate decât în ansamblu, holistic, reparațiile și protecțiile vor avea efecte pentru întreaga construcție. 

Unii proprietari care angajează lucrări de reparații consideră că ulterior nu mai trebuie să facă nimic; totuși, în timp, pot apărea și alte daune, pentru că în lucrarea respectivă nu s-a înlocuit decât materialul deteriorat, neluând în calcul că și alte zone din structura veche se pot degrada. De aceea protejarea structurii de beton este obligatorie pentru siguranța clădirii, iar folosind materiale premium se întârzie semnificativ reparațiile și se prelungește durata de viață a construcției. Iar costurile protecției sunt mult mai mici decât cele ale unei renovări ce va interveni peste doar câțiva ani.

 

Conform statisticilor, 25% dintre beneficiarii lucrărilor de reparații și protecție sunt nemulțumiți doar în primii 5 ani de la execuția lucrărilor, procent care crește la 75% după 10 ani! Este un semn că nu toți folosesc produsele corespunzătoare.

 

 

Structurile din beton armat pot fi afectate de o serie întreagă de factori:

·        Betonul:

-       factori mecanici (impact, suprasolicitare, mișcări ale solului, explozii, vibrații)

-       factori chimici (reacții alcali – agregate, sulfați, apă, săruri, activități biologice)

-       factori fizici (îngheț-dezgheț, căldură excesivă, cristalizarea sărurilor, contracții, eroziune, uzură);

·        Armătura:

-        carbonatarea

-        efectele clorului (din săruri și diverși contaminanți)

-        migrarea necontrolată a sarcinilor electrice. 

 

Competență integrală în sisteme de reparație și protecție

Ca furnizor complet de produse pentru reparații și protecție, BASF oferă soluții personalizate pentru orice tip de structură din beton și zidărie, cu o atenție deosebită atât pentru daunele vizibile, cât și pentru evaluarea cauzelor problemelor structurale. Ne referim la proceduri precum injecția în fisuri, ancorarea chimică, protecții împotriva coroziunii, mortare pentru reparații structurale sau de suprafață și multe altele. Cu aceste soluții de sistem, se prelungește durata de viață a construcției, cu o contribuție ridicată la dezvoltarea durabilă și sustenabilă.

BASF poate oferi așadar soluții integrate, cu produse special concepute, ușor de utilizat și de aplicat, având în spate o expertiză tehnică de excepție. Proprietarii, investitorii și arhitecții pot primi informații și îndrumări cu privire la avantajele soluțiilor de sistem elaborate de experții BASF, iar aplicatorii și contractorii specializați beneficiază de sprijin și consiliere în ceea ce privește aplicarea efectivă a soluției de sistem alese. Toate produsele sunt certificate de institute de testare independente, în conformitate cu cerințele standardelor internaționale, producția fiind verificată conform DIN ISO 9001 pentru a garanta o calitate ridicată și consistentă a produsului.

 

Conform cu standardul EN 1504

Unii furnizori de materiale de construcție pretind că oferă produse ”similare”. Dar sunt aceste produse cu adevărat comparabile cu cele BASF? Multe persoane cu rol de decizie în domeniu își aleg materialele de construcție doar dacă sunt certificate conform standardului EN 1504 – este cea mai bună metodă de a avea siguranța unei lucrări durabile. Acesta presupune o diagnoză corectă asupra deteriorării și cauzelor ei, înțelegerea nevoilor beneficiarului, cerințe speciale privind testele și materialele folosite, controlul strict al provenienței și calității acestor materiale (inclusiv marcajul CE), metode de lucru stabilite clar și un control al calității lucrărilor.

Prin urmare, merită să examinăm mai îndeaproape acest standard, pe care BASF îl respectă, ba chiar îl surclasează, conform testelor obligatorii și voluntare, dar și urmăririi în timp a lucrărilor executate. Produsele BASF pentru protecția betonului sunt testate în plus față de metodele de testare obligatorii, oferind rezultate semnificativ mai bune și mai durabile pentru structurile din beton, pe baza proprietăților superioare ale produsului. Ne referim la rezistența foarte mare la compresiune, rezistența la intemperii și rezistența la frecare, care permit utilizarea continuă a acelor produse chiar și în zonele cu trafic intens.

 

Principii și metode

Conform EN 1504 – 9, în privința protejării și reparării construcțiilor cu structuri din beton trebuie respectate următoarele principii:

 

·        Protejarea împotriva infiltrațiilor (apă, alte lichide, vapori, gaze, substanțe chimice, agenți biologici); metodele constau în impregnare de hidrofobizare și acoperiri cu sau fără rezistență la fisurare;

Exemple de sisteme: MasterSeal - impregnări, membrane și benzi hidroizolante, etanșanți

                                    MasterProtect – acoperiri de protecție

                                    MasterInject – injecții cu rășini

 

·        Controlul umidității, al reacțiilor adverse (atacul alcali-agregate, cu sulfați, ori problema betonului saturat la cicluri îngheț-dezgheț), permițând betonului să se usuce și împiedicând acumularea umidității; metoda de protecție este de asemenea impregnarea pentru hidrofobizare și protecția de suprafață;

Exemple de sisteme: MasterProtect – impermeabilizare, strat protector

                                    MasterSeal - hidroizolare

 

·        Repararea betonului – înlocuirea elementelor de structură sau a porțiunilor deteriorate

Exemple de sisteme: MasterEmaco – mortare de reparații, turnate sau pulverizate

 

·        Consolidări structurale: creșterea capacității de încărcare a unui element de structură;

Exemple de sisteme: MasterFlow – chituri de precizie și de ancorare

MasterBrace - adezivi 

MasterEmaco - mortare de reparații

MasterInject – injecții cu rășini

 

·        Creșterea rezistenței la solicitări mecanice și fizice, care se poate rezolva prin protecții de suprafață sau injecții;

Exemple de sisteme: MasterEmaco - mortare de reparații

                                    MasterTop – sisteme de pardoseli

 

·        Rezistență la solicitări chimice (substanțe care afectează betonul) – se procedează de asemenea la tratamente de suprafață;

Exemple de sisteme: MasterProtect – acoperiri rezistente la chimicale

                                    MasterSeal – hidroizolații rezistente la chimicale

                                    Ucrete – pardoseli rezistente la chimicale

·        Pasivizarea armăturilor (crearea condițiilor chimice pentru conservarea armăturii) – realcalinizarea betonului carbonatat prin difuzie;

Exemple de sisteme: MasterEmaco - mortare de reparații

                        MasterSeal – membrane hidroizolante

 

·        Creșterea rezistivității electrice a betonului, prin impregnări de hidrofobizare și tratamente de suprafață.

Exemple de sisteme: MasterProtect – acoperiri hidroizolante

                        MasterSeal – membrane hidroizolante

 

·        Controlul catodic, prin care armătura cu rol de catod nu poate provoca o reacție anodică; se rezolvă prin limitarea aportului de oxigen la catod prin saturație sau acoperire de suprafață.

Exemple de sisteme: MasterProtect – sisteme de protecție catodică

                                    MasterEmaco – primer activ, barieră și inhibitor de coroziune

 

 

www.master-builders-solutions.basf.ro

www.master-builders-solutions.com

De: SpaMagazin | 3 Oct 2018

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.