PISCINE SPAWELLNESSCENTRE BALNEARE

Spa Magazin

Cele mai performante pardoseli pentru bucătăriile profesionale

Pardoselile din bucătăriile profesionale ale restaurantelor sunt supuse la unele dintre cele mai dure solicitări zilnice, de la stropii de ulei fierbinte și schimbările extreme de temperatură, la condiții de umiditate continuă, contactul cu vase metalice și trafic continuu (pași, cărucioare cu rotile etc.). În același timp, bucătăriile profesionale sunt printre cele mai reglementate dintre toate spațiile industriale, iar pardoseala este verificată în mod regulat de către inspectorii sanitari. În contextul creșterii recente a incidenței bolilor transmise prin alimente, rolul pardoselilor din bucătăria comercială de a ajuta la menținerea unei igienizări bune a devenit mai important ca niciodată.

 

Pentru a vă ajuta în luarea unei decizii privind amenajarea unui spațiu cu asemenea potențial de risc, vă prezentăm cele mai importante cinci cerințe de care trebuie să țineți cont atunci când selectați pardoseala nouă pentru restaurantul sau bucătăria dumneavoastră profesională.

 

1. Întreținerea igienei

Menținerea unui mediu igienic, compatibil cu normele HACCP, ar trebui să fie prioritatea numărul unu în fiecare unitate alimentară, și aceasta nu numai pentru că este un obiectiv principal al inspectorilor care vă vizitează, dar cel mai important deoarece o încălcare a protocolului de siguranță alimentară poate afecta serios sănătatea lucrătorilor și a oaspeților. Din păcate, multe sisteme de pardoseală cu gresie chituită au rosturi, protuberanțe și alte locuri în care particulele și lichidele alimentare pot pătrunde, declanșând proliferarea microbiană. Odată ce aceste substanțe sunt fixate sau absorbite de pardoseală, eradicarea germenilor și mucegaiului apărut poate deveni imposibilă, ca și mirosurile neplăcute care sunt inevitabile.

În schimb, o suprafață de trafic continuă, cu o plintă la perete curbă, reprezintă eliminarea interstițiilor în care agenții patogeni tind să se ascundă și să se reproducă. Acest tip de pardoseală cu suprafață monolitică se va păstra curată mult mai ușor. O pantă adecvată către sifonul de scurgere este, de asemenea, necesară pentru a evita băltirea apei în care pot crește microbii; unele sisteme de pardoseli destinate spațiilor de pregătire a alimentelor pot fi utilizate inclusiv pentru a corecta panta, în timpul execuției.

 

2. Rezistența la alunecare și curățarea

Apa vărsată, uleiul pentru gătit și alte lichide sunt frecvente în bucătăriile profesinale, creând potențiale pericole de alunecare și cădere. Numeroase tipuri de pardoseli de pe piață prezintă suprafețe rezistente la alunecare, însă doar câteva dintre ele pot oferi acele proprietăți personalizate de optimizare a aderenței. De ce este important acest lucru? Deoarece dacă avem o suprafață excesiv de aderentă, aceasta poate împiedica o curățare optimă.

Protocoalele de întreținere a pardoselii diferă foarte mult de la o bucătărie la alta, din diferite motive, în funcție de ingredientele specifice care ar putea ajunge pe pardoseală, precum și de produsele și tehnicile de întreținere alese. Pardoselile cu rezistență personalizată la alunecare permit celor care operează bucătăria să aleagă echilibrul potrivit între efortul depus la deplasare și capacitatea de a curăța cores­punzător pardoseala, în conformitate cu metoda preferată (indi­ferent dacă este vorba de mop și găleată, spălare automată, curățare cu abur sau sub presiune).

 

3. Rezistență la substanțe chimice și reziliența la impacturi puternice

Orice pardoseală de bucătărie comercială trebuie să poată rezista expunerii la o gamă largă de substanțe, cu diverse temperaturi. Cuptoarele, prăjitoarele și fierbătoarele pot arunca ulei și grăsime fierbinte pe pardoseală; vasele cu lichide fierbinți se pot vărsa… Ingredientele granulare, cum ar fi făina de cereale integrale, zahărul, sarea și condimentele pot deveni particule abrazive pe suprafața pardoselii, sub traficul de pași sau cărucioare. Tocătoarele, tigăile, cuțitele și alte echipamente de bucătărie pot cădea pe pardoseală. În timpul curățării zilnice, sunt necesari detergenți, solvenți sau dezinfectanți agresivi. Iată un mediu care poate provoca multor materiale de pardoseli indentații sau arsuri, fisuri și exfolieri, expunând substratul de beton poros de dedesubt. Rezultatul poate fi costisitor din perspectiva reparației și sunteți nevoiți să vă opriți activitatea chiar când nu ar trebui. Asigurați-vă că alegeți un finisaj de pardoseală durabil, de înaltă performanță, rezistent la grăsimi fierbinți, abraziune și substanțe chimice.

 

4. Rezistența la șocuri termice

Pardoseala dintr-o bucătărie profesională trebuie să fie capabilă să supraviețuiască la schimbările bruște și ample de temperatură - între cele scăzute ale congelatoarelor sau răci­toarelor și căldura intensă a zonelor de aragaz, stații de spălat vase, curățare cu aburi și/sau spălare prin pulverizare de apă caldă. Acestea provoacă dilatarea și contracția atât a acoperirii, cât și a substratului de beton. Dacă materialul de suprafață și placa de beton reacționează foarte diferit la schimbările de temperatură, se poate produce desprinderea și for­fecarea acoperirii pardoselii din beton, creând zone deco­per­tate sau instabile, iar în plus permițând conta­minanților să se scurgă sub suprafață și în placă. Pentru a evita aceste pericole, selectați un sistem de pardoseală rezistent la șocuri termice - unul care se dilată și se contractă într-un ritm similar cu placa de dedesubt. Acest lucru ajută ca întregul strat final să rămână complet lipit de beton, evitând proliferarea microbiană între pardoseală și substrat.

 

5. Impermeabilitatea la lichide și toleranța la suporturi umede

În orice bucătărie comercială există de fapt două surse generale de umiditate. O sursă este din activitățile curente - umiditatea generată de prepararea alimentelor, de spălarea vaselor, de operațiunile de curățare, deversări de lichide și altele asemenea. Acest lucru poate, desigur, provoca condens, umezeală la nivelul pardoselii. Cealaltă sursă provine din situația particulară a construcției – umiditatea stratului suport înainte de aplicarea pardoselii. În ambele cazuri, umiditatea poate provoca deteriorarea prematură atât a pardoselii, cât și a substratului de beton, dacă nu se aplică un tratament corect. Pardoselile adecvate pentru bucătărie sunt impermeabile, nu sunt afectate de umiditatea produsă de activitățile curente și ar trebui să fie, de asemenea, capabile să atenueze eventualele probleme de umiditate ale stratului suport. Pentru proiectele urgente de reabilitare este nevoie de soluții permisive la umiditatea stratului suport.

 

Soluția optimă de pardoseală pentru bucătăria profesională: UCRETE de la BASF

Deși există pe piață diverse tipuri de pardoseli comerciale și industriale, care oferă un anumit număr de beneficii bucătăriilor profesionale, se poate spune că există o singură categorie de pardoseli de protecție concepute special pentru mediile cu funcțiuni alimentare, care le scoate din joc pe toate: betonul poliuretanic, în speță UCRETE de la Master Builders Solutions.

 

UCRETE în bucătăriile profesionale

Dacă sunteți în căutarea unei pardoseli potrivite pentru proiectul dumneavoastră din alimentație publică (de exemplu bucătăria unui restaurant, fast-food sau catering), din industria alimentară și nu numai, vă puteți baza pe experiența și reputația experților de la Master Builders Solutions-BASF, care de-a lungul mai multor decenii au creat cele mai performante game de produse pentru pardoseli industriale. Dezvoltată la începutul anilor 1970, tehnologia UCRETE reprezintă în fapt primul beton poliuretanic conceput pentru pardoseli expuse atacurilor chimice agresive și temperaturilor ridicate.

Timp de aproape 50 de ani a rămas prima alegere a pro­du­cătorilor din industria alimentară, chimică și farmaceutică, datorită durabilității demonstrate a acestei tehnologii de pardoseli „heavy duty”.

Toate pardoselile UCRETE sunt dense, impermeabile pe întreaga grosime a acestora, în mod esențial inerte, nede­gra­dabile biologic și nu favorizează dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor, reprezentând primul sistem de pardoseală pe bază de răşini care a obţinut certificarea HACCP. UCRETE este de asemenea alegerea favorită a lanțurilor hoteliere prestigioase, datorită durabilității sale în exploatare, a capacității de igienizare impecabile.

 

În România, bucătăriile Marriott Grand Hotel și IKEA folosesc cu succes aceste pardoseli, la fel ca și producători renumiți din industria alimentară (Coca-Cola, Heineken, Ursus, Timișoreana, Angst, Cris-Tim, Jidvei).

 

Ce este UCRETE

UCRETE este un sistem de protecție a suprafețelor extrem de durabil ce folosește o tehnologie unică pe bază de rășini, care întrunește și depășește cele mai exigente cerințe privind igiena. Sistemele de pardoseli de uz industrial UCRETE nu conțin solvenți, se întăresc rapid, sunt inodore și au un grad foarte ridicat de rezistență împotriva murdăriei. De asemenea, UCRETE este un produs deja certificat conform standardului de aur Eurofins privind confortul și calitatea aerului din spațiile interioare, pentru emisiile reduse, și este în conformitate cu cerințele AgBB (Comisia germană privind evaluarea produselor pentru construcții în ceea ce privește sănătatea). Este certificat pentru utilizare în unitățile de producție a alimentelor, care utilizează sisteme de calitate HACCP.

Pardoseala industrială UCRETE este o soluție extrem de rentabilă deoarece durează un timp îndelungat, se instalează rapid și îndeplinește practic toate nevoile ospitalității moderne, reprezentând o serie unică de produse bazate pe rășinile poliuretanice pentru sarcini grele. UCRETE are o reputație de neegalat în privința performanței, construită de-a lungul a cinci decenii de utilizare în industrii precum cea alimentară, a băuturilor, farmaceutică și chimică.

 

Calități ale pardoselilor industriale UCRETE

- Durabilitate: rezistență excelentă la impact și uzură, fără a se fisura sau exfolia – multe pardoseli UCRETE aplicate în medii agresive, cu o vechime de 20 – 30 de ani, sunt încă în folosință.

- Nu prezintă miros, chiar și în cazul aplicării în zonele de procesare a alimentelor, în timpul producției.

- Aplicare și întărire rapidă, chiar și la temperaturi scăzute; sunt disponibile sisteme care pot fi date în folosință după numai 5 ore la 10 °C, fiind ideale pentru lucrările de renovare.

- Toleranțe la umiditate: pot fi aplicate pe beton la 7 zile de la turnarea acestuia, fără a fi nevoie de amorse speciale, contribuind astfel la respectarea programului pentru construcțiile urgente.

- Rezistență la șoc termic: suportă deversări de lichide cu temperaturi de până la 150 °C, inclusiv treceri bruște de la temperaturi negative la cele pozitive (extreme) și invers.

- Igienă: pot fi curățate la un standard comparabil cu oțelul inoxidabil și nu favorizează dezvoltarea bacteriilor, ajutând astfel la menținerea standardelor de igienă.

- Rezistență chimică - de la acizi puternici la substan­țe alcaline, grăsimi, uleiuri și solvenți care pot degrada rapid alte tipuri de pardoseli pe bază de rășini; natura foarte rezistentă a pardoselii UCRETE ne asigură că niciun produs de curățare disponibil pe piață nu va deteriora pardoseala.

- Curățenie și siguranță pentru angajații și produsele dumneavoastră, pentru mediu.

- Estetică: Sunt disponibile 8 culori standard, cu diferite grade de texturare (pentru a asigura și o aderență superioară), în variante mozaic, cuarț colorat, cu agregat metalic.

 

www.master-builders-solutions.basf.ro

www.ucrete.basf.com

 

De: SpaMagazin | 27 Mar 2020

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.