PISCINE SPAWELLNESSCENTRE BALNEARE

Spa Magazin

Lavanda – parfumul eleganței și secretul unei stări de bine

Ulei de lavanda

Beneficiile lavandei din antichitate și până azi Lavanda este o plantă aromatică, medicinală și decorativă, cunoscută din cele mai vechi timpuri, avându-și originile în zona Mediteraneană. Etimologic, denumirea lavandei provine din latinescul lavare, care înseamnă „a spăla” sau „a îmbăia”.

De mai bine de 2500 de ani, lavanda este o plantă încărcată de istorie, făcându-și simțită prezența în diferite culturi și colțuri ale lumii încă din antichitate. În Egiptul antic era folosită în procesul de îmbălsămare, fiind descoperită în mormintele faraonilor egipteni sub formă de unguent, dar și în produse cosmetice. Se spune că frumoasa Cleopatra i-a sedus pe Iulius Cezar și pe Marc Antoniu cu ajutorul parfumului de lavandă. Romanii foloseau florile de lavandă pentru a-și parfuma casele, pentru îmbăiere și pentru alungarea insectelor, iar în timpul războaielor, pentru tratarea rănilor externe, pe când grecii antici le întrebuințau în prepararea unguentelor și uleiurilor pentru masaj, dar și a mâncărurilor. Prima consemnare a proprietăților terapeutice ale lavandei îi aparține lui Discoride, medic, farmacolog și botanist grec, care a trăit la Roma, fiind chirurg în armata împăratului Nero. Proprietățile lavandei sunt descrise în volumul său De Materia Medica, apărut în jurul anului 77 d.Hr.


În epoca medievală, lavanda continuă să fie întrebuințată mai ales pentru odorizarea hainelor și a încăperilor, pentru alungarea insectelor, dar și pentru calmarea durerilor de cap. În perioada Renașterii, lavanda devine din nou cunoscută pentru rolul său în vindecarea infecțiilor, iar în timpul epidemiei de ciumă din secolul al XVII-lea, oamenii obișnuiau să poarte măști și mănuși parfumate cu lavandă ca să țină la distanță bacteriile. Sigur că reprezentanții monarhiilor europene nu au cum să lipsească dintr-o prezentare, oricât de succintă, a istoriei lavandei: de la Carol al VI-lea al Franței și pernele umplute cu lavandă pentru un somn liniștit, la Elisabeta I a Angliei care își trata migrenele cu ceai de lavandă și îi îndrăgea parfumul, ajungând până în epoca victoriană, când lavanda era nelipsită de la curtea reginei Victoria, fiind folosită ca parfum și ingredient cosmetic, în prepararea ceaiului, ca odorizant de cameră și dezinfectant, în scop terapeutic și decorativ.

În prezent, lavanda se cultivă pentru inflorescențele ei bogate în ulei volatil, fiind utilizată cu precădere în parfumerie și cosmetică, în industria farmaceutică, dar și pentru obținerea produselor insectifuge. În aromaterapie, lavanda este printre ingredientele vedetă, fiind întrebuințată pentru îmbunătățirea calității somnului, în tratamentul afecțiunilor pielii, al migrenelor, amețelilor și stresului. Are proprietăți calmante și antiseptice, este un cicatrizant excelent, ajută la regenerarea celulară și previne apariția cicatricilor.


Aromaterapia și tratamentele speciale cu uleiuri esențiale au devenit de nelipsit din spa-urile care își propun să răsfețe simțurile clienților. Versatilitatea uleiului esențial de lavandă și parfumul răspândit de acesta îi confirmă dreptul de a fi numit „uleiul universal” și îl plasează în rândul celor mai apreciate uleiuri esențiale la nivel internațional în toate centrele SPA & Wellness.


Pasiune pentru lavandă – respect pentru natură!

Uleiul esențial de lavandă LavandEssence, puritate 100%, fără adaosuri sintetice, solvenți sau alcool, este obținut în România din recolta proprie de lavandă Angustifolia Blue Scent, cultivată fără pesticide sau îngrășăminte chimice.


Tel.: +40 744 655 830

Email: aurelia.costache@lavandessence.ro

www.lavandessence.ro

De: SpaMagazin | 21 Iun 2017

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.