Tradițiile lumii islamice în Wellness-ul actual

Wellness - traditii islamice

Controversele de natură religioasă din ultimul timp ar putea duce la ideea că în Wellness-ul sau Spa-ul actual nu se mai poate vorbi de o prezență consistentă a practicilor de origine islamică, fiind uitate inclusiv tradițiile solide, incontestabile în acest domeniu. Este o premiză răuvoitoare, care neglijează o istorie de un mileniu a practicilor de gen din Orientul Mijlociu și Apropiat, din Nordul Africii, Asia Centrală sau Asia-Pacific, și care nu trebuie să țină cont de prezentul strict, ori de tabu-uri vestimentare, existente probabil și în trecut. Ceea ce s-a înțeles de la început a fost faptul că, prin aceste tratamente și proceduri, viața poate deveni mai frumoasă și mai sănătoasă – valori care s-au păstrat până în prezent.

 

Este cunoscut faptul că una dintre cele mai puternice tendințe consum ale momentului, în lumea dezvoltată, este către produsele autentice, indigene, obținute prin procese și metode tradiționale.  Există o cerere tot mai mare de alimente care, conform unor nutriționiști, au și calități benefice pentru sănătate (unii pretind că au și efecte terapeutice) – de exemplu cele denumite generic ”superfoods”,respectiv semințele care nu au suferit modificări genetice în ultimele secole, fiind considerate baza alimentației umane firești, originare (”ancient grains”). În același timp, în paralel cu trendul apărut cu mai mulți ani în urmă, care promova produsele sezoniere, obținute pe plan local, există și un curent al căutării de alimente exotice, din cele mai îndepărtate colțuri ale lumii, care confirmă conceptul de globalizare. Consecințele nu aveau cum să nu apară în zona Wellness – Spa, care acum, prin influențele recente din medicina tradițională chineză, yoga sau Ayurveda, devine o disciplină cu elemente din toată lumea. Ne vom opri de această dată asupra unui spațiu cultural aparte, care a avut de suferit ca imagine mai cu seamă în ultimul an, dar care a dat de mult timp și continuă să ofere soluții Wellness / Spa ce pot fi adoptate cu succes în viața modernă de tip occidental: lumea islamică.

 

Experiență de o mie de ani

Lumea islamică are de fapt o tradiție de peste un mileniu în proceduri wellness și Spa, tratamente corporale și de înfrumusețare, cu diverse soluții particulare găsite în funcție de obiceiurile locului, de climă, resurse - din Arabia Saudită, Turcia sau Africa de Nord până în Africa Subsahariană (Nigeria, Sudan), ori până în Kazahstan și sud-estul Asiei (Indonezia și Malaezia). Tradițiile acestea sunt prezente în lumea întreagă datorită răspândirii acestei religii, dar și emigrației. Din păcate, foarte puțini asociază Orientul Mijlociu și Africa musulmană cu wellness-ul, fiind influențați mai degrabă de știrile referitoare la violență și dificultăți economice majore. Totuși, una dintre tendințele importante este cea de folosire tot mai frecventă a procedurilor originare din țările islamice, proceduri numeroase, deși nu sunt cunoscute în rândul publicului larg decât hammam-ul turcesc sau uleiul de argan din Maroc.

Medicina tradițională arabă este una sofisticată, cu peste 1.000 de ani vechime, având un impact puternic asupra culturilor islamice. Filosoful persan Avicenna (980-1037 d.Hr.) a dat medicinei universale una dintre cele mai importante lucrări cu valoare științifică, care a stat practic la baza medicinei moderne: ”Canonul Medicinei”. În aceasta sunt descrise metode de vindecare personalizată prin dietă, medicamente din plante, exerciții fizice, somn sau hidratare, cu descrierea efectelor unor terapii bazate pe temperatură (cald-rece) sau umiditate asupra sănătății și prevenirii îmbătrânirii. Sistemul este încă practicat în unele zone din Orientul Mijlociu și Asia.

 

Binefacerile naturii

Tradițiile islamice pun accent deosebit pe valoarea și binefacerile naturii, ajungând la o înțelegere complexă a modului în care organismul uman reacționează la ingredientele naturale. Islamul răspândindu-se inițial în țări cu o climă aridă, vegetația a fost foarte prețuită, motiv pentru care verdele este o culoare prezentă pe foarte multe steaguri naționale. 

Dată fiind aria largă avută în vedere, sunt folosite foarte multe tipuri de plante, ierburi și minerale, specifice fiecărei zone, iar metodele s-au răspândit prin interacțiunea intensă din diferite epoci istorice, astfel încât cunoștințele lumii arabe sunt foarte bine cunoscute triburilor subsahariene, dar și musulmanilor din Malaezia sau Kazahstan. Specialiștii în wellness sunt de acord că ceea ce a fost implementat până acum în wellness-ul modern, terapeutic și nutrițional, din ceea ce poate oferi experiența lumii Islamului, este doar o parte nesemnificativă; de aceea se încearcă revitalizarea acestor tradiții cu potențial enorm și adaptarea lor la cerințele momentului, păstrându-se totuși pe cât posibil specificul cultural (aici imaginea contează foarte mult în marketing) și metodele originale de preparare – care, deocamdată, primează înaintea unei producții pe scară largă, care de fapt ar scădea valoarea produselor. Recent, atenția a fost captată și în mediile academice, unde s-au revizuit traducerile vechi și informațiile au fost reevaluate pentru transpunerea într-o manieră modernă a științei vechi de un mileniu ale lui Avicenna.

Tradițiile au fost revitalizate inclusiv în țările de origine, deoarece starea de sănătate a anumitor categorii sociale de aici a început să fie afectată. Sub influențele unor obiceiuri alimentare și de viață occidentale, în Orientul Mijlociu și Africa de Nord a crescut incidența unor boli precum diabetul zaharat sau bolile cardio-vasculare, în zona Golfului Persic acestea provocând aproape jumătate din decesele precoce. În mod firesc, tradițiile locale sunt adoptate cu mai multă ușurință decât jogging-ul sau yoga, ”importate” și încă privite cu suspiciune.

 

Semințe, fructe, uleiuri, alimente

Printre cele mai căutate semințe, cereale și fructe antice, ori alte tipuri de alimente se numără freekeh, fenugreek, teff, tumeric, laptele de cămilă, fructele de baobab și sidra, ori amestecuri speciale : Dukkah (amestec de nuci prăjite, diverse semințe, coriandru și chimen), Za-atar (sumac, cimbru, susan, oregano și maghiran) și alte combinații de peste 80 de ingrediente locale, care stimulează digestia și metabolismul. De asemenea, devine tot mai utilizat așa-numitul ”ulei de semințe negre”, obținut din planta Nigella sativa (negrilica - în română), menționat de însuși Mahomed ca ”Leac pentru orice boală, cu excepția morții”. Acesta este folosit atât pentru înfrumusețarea pielii și părului, cât și pentru stimularea sistemului imunitar, combaterea hipertensiunii sau chiar împotriva celulelor canceroase.

Tămâia de la copacul boswellia sacra este un ”medicament” folosit în Peninsula Arabică de 3000 de ani, dinaintea ”celor trei magi de la Răsărit”, fiind un anti-inflamator puternic și foarte eficient pentru tratarea pielii, inclusiv împotriva îmbătrânirii acesteia. În amestec cu alte ingrediente, de pilldă baobab, curcuma și ulei de argan, este folosit și în unele produse cosmetice din Vest; nu în ultimul rând, rolul tămâii în aromoterapie este cunoscut oriunde în lume, iar gustul ei a fost imprimat inclusiv unor cocktail-uri servite în centrele Spa.

Tradițiile islamice ajunse pe tărâm african au fost adaptate cu ajurorul florei respectivului continent, care deține mai bine de un sfert din speciile botanice ale planetei, însă doar un procent din plantele Pământului, folosite în industria cosmetică destinată consumului de masă, sunt de origine africană. Prin urmare, este loc pentru valorificarea multor altor specii, în produsele pentru întreținerea pielii, domeniu în care s-au făcut niște primi pași importanți; se rupe astfel o barieră care este mai mult de natură culturală și de percepție a spațiunui african, care nu a fost asociat deloc cu cosmetica până acum.

 

Proceduri, tehnici, tratamente

Orice încercare de a sistematiza tratamentele corporale din lumea islamică este un exercițiu extrem de dificil, deoarece diferențele între culturi sunt numeroase și importante. În Indonezia, fiecare regiune are propriile ei uleiuri și tipuri de masaj (de exemplu, masajele ventrale, pentru femeile care au născut, cu tumeric aplicat cu țesături speciale); în Uzbekistan, se practică masajele cu foi de dafin și semințe de struguri pentru vitalitatea bărbaților, iar în Sudan se fac băi ritualice cu fum din diverse plante; în Maroc, tratamentele sunt clasificate nu în funcție de produse, ci după tipurile de afecțiuni. Vom menționa totuși în continuare câteva proceduri, tratamente și tehnici care sunt folosite în Wellnes-ul actual, cu tendințe de menținere sau creștere, dar și câteva experimente inspirate de lumea islamică ce tind să intre în standardele din domeniu.

Hammam-ul este cunoscut și folosit de multă vreme nu doar în Turcia, cu care este asociat deseori (pentru că a fost răspândit în epoca Imperiului Otoman), ci și în Europa de Est, Orientul Mijlociu și Africa de Nord. Tradiția poate fi considerată în egală măsură arabă și romană, ceea ce a făcut să fie un element Spa apreciat în toată această regiune a lumii. Semnul că vremea lui nu a trecut este fapătul că branduri mari de hoteluri au ales să îl construiască drept facilitate pentru centrele lor Wellness, iar cele existente au fost păstrate, recodiționate și modernizate. Conceptul a fost totuși lărgit prin diverse metode, precum o practică marocană conexă hammam-ului, așa-numitul ”rasul”, ce presupune aplicarea pe piele de nămol sau argilă; astfel, s-a trecut la o nouă etapă, cu exfolieri și adaosuri de minerale terapeutice, nămolul fiind colorat pentru a schimba optica asupra procedurii, completate de aburi cu adaos de plante și dușuri, ori băi cu lapte de cămilă, așa cum sunt oferite în anumite Spa-uri de lux.


wellness - baie de nisip

Psamoterapia sau baia de nisip
își are originile în Egiptul Antic, fiind menționat inclusiv de Herodot. Procedeul presupunea îngroparea corpului în nisip uscat și cald (desigur, cu capul afară), pentru perioade de timp de la câteva zeci de minute la o zi întreagă. Căldura constantă a nisipului  are efecte benefice asupra scheletului, mușchilor, articulațiilor, ceea ce a făcut ca procedeul să fie păstrat. Miza este și calitatea nisipului, care în opinia cunoscătorilor este diferită – în contextual globalizării, practica s-a răspândit, astfel încât japonezii pretind că nisipul lor ”sunaburo”, de origine vulcanică, este superior… Cert este că unele hoteluri din jurul Saharei, și chiar berberii fără o pregătire anume în wellness, au o clientelă relativ numeroasă printre turiștii din întreaga lume. În aceeași gamă de proceduri poate fi inclus masajul pe paturi de nisip. Clasica masă de masaj este înlocuită cu un pat de nisip încălzit sau cuarț, care prin mecanisme speciale are anumite mișcări delicate, efectuând un masaj ușor dedesubt (iar terapeutul masează deasupra). Tehnica este deja utilizată în multe centre Spa din Orientul Mijlociu, iar entuziaștii cred că va deveni o dotare standard în domeniu.

Aceste proceduri sunt îmbrățișate în primul rând de către membrii comunităților islamice, renunțându-se la practicile importate sub influența vestului, dar și din exterior, de către lumea deschisă spre noutăți, avidă de exotic și autentic. Țările din Orientul Mijlociu și Africa, precum și țările musulmane ale Oceaniei sau din Asia Centrală (Kazahstan, Turkmenistan etc. – ”The Stans", cum mai sunt numite generic) au rate de creștere a turismului foarte rapidă, atât pe plan intern, cât și extern, o cale importantă de răspândire a informației fiind cea a rețelelor de socializare. Africa a înregistrat anii trecuți creșteri de până la 90%, iar Orientul Mijlociu este o destinație turistică cu creștere constantă de 10 procente anual. Consecințele au fost clare și pe zona de Wellness: creșteri de 40 - 60 % pentru Africa (mai substanțiale în zona Subsahariană) și de 20 - 30 % în Asia – Pacific și Asia Centrală, cea din urmă devenind una dintre destinațiile preferate ale turismului anului 2015. Nu este clar dacă Wellness-ul a fost un motor al acestor creșteri, dar cu siguranță prezența turiștilor în țările islamice contribuie decisiv la răspândirea și cererea unor servicii similare în resorturile din întreaga lume.

 

De: SpaMagazin | 22 Dec 2015

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.