Wellness – Fitness: impact asupra omului actual

wellness - fitness

În cadrul paginilor dedicate identificării tendințelor în domeniul Spa – Wellness – Balnear, am vorbit în ediția precedentă despre mindfullness, dezvoltarea segmentului balnear și modificarea conceptului de hotel în funcție de domeniul Spa. Urmează să trecem în revistă câteva tendințe din Wellness, respectiv din zona ”sportivă” a acestui domeniu – fitness și activități în aer liber. Granițele dintre aceste discipline devin tot mai transparente, dar ele împreună influențează, prin adoptarea în stilul de viață al omului modern, și concepția despre turism, vacanță, petrecerea timpului liber, chiar gestionarea timpului de lucru. Sala de antrenament a devenit un loc comun al multor oameni din medii puternic urbanizate, constituind un adevărat fenomen social.

Antrenamente de mare intensitate

Cunoscute și popularizate sub numele de ”High-Intensity Interval Training (HIIT)”, sau ”Express workout”, aceste practici presupun perioade de exercițiu intens, la sală sau în aer liber, urmate de perioade scurte de relaxare. Metoda a fost preluată din experiențele echipelor sportive de performanță, cum ar fi olimpicii japonezi. Este poate tendința cea mai puternică din anul trecut, care se va menține și în 2015, fiind influențată de modul de viață al omului activ, care nu are foarte mult timp la dispoziție. Aceste episoade pot fi programate inclusiv în timpul orelor de lucru, nedepășind 20 - 30 de minute, dar fiind foarte intense și benefice.

Lucrurile merg un pic mai departe printre practicanții pasionați, semiprofesioniști, care fac din fitness o provocare, ducându-l la ceea ce se numește ”ferocious fitness”. Aici sunt forțate limitele, se urmăresc performanțe personale și chiar se creează competiții neoficiale, susținute deseori prin mediul on-line. Principalele discipline sunt alergările (chiar de tip maraton), traseele de biciclete, drumețiile, exercițiile la sală, înotul, diverse probe de rezistență și adaptare în medii sălbatice (promovate și în emisiunile de tip reality show), unele duse la extrem. Nu sunt de neglijat în acest context nici campaniile umanitare, prin care se strâng fonduri pentru diverse cauze.
Se mai organizează acțiuni ample, cu sute de participanți campați în tabere dedicate, unde vin pasionați din întreaga lume; uneori, aceste tabere sunt create în stil cazon, cu program militar și personal pregătit ca atare. Unitățile au fost create în general de foști soldați de carieră, care au atras prin adăugarea termenului ”fitness” în titulatura acestor tabere, inaugurate în spațiul anglo-saxon (SUA, Marea Britanie, Australia), dar și în locații exotice – Tailanda, Tanzania etc. Apărute în țările dezvoltate, aceste discipline vor fi adoptate și în țările emergente, unde alimentația defectuoasă adăugată unei vieți sedentare vor duce la creșterea incidenței obezității – consideră cei mai mulți specialiști.

Programe pentru persoane în vârstă

Numărul de persoane care depășesc vârsta de 65 ani este în creștere în țările dezvoltate, ceea ce s-a reflectat într-o cerere mai mare de programe și regimuri fitness adaptate pentru acestea. În mod obișnuit, exercițiile sunt concepute pentru tineri activi, iubitori de sport, dar durata de viață mai lungă și obezitatea au modelat profund felul de a vedea aceste practici. Astfel, se pot face exerciții de dificultate și intensitate reduse, dar nu mai puțin benefice, care iau în calcul diferitele obiceiuri de viață ale persoanelor practicante. Multe săli de sport / fitness au fost modificate în acest sens și promovate ca atare, s-au creat trasee pentru biciclete în mediul urban și extraurban, cu facilități și servicii specifice de-a lungul acestor trasee.

Antrenorul personal

Găsirea și menținerea motivației, o structură personalizată a antrenamentului pe termen lung – iată ceea ce urmăresc și îi provoacă pe cei împătimiți de fitness. Formatorii personali au fost recunoscuți ca cea mai eficientă soluție pentru această problemă comună tuturor practicanților, devenită foarte populară în ultimii ani. Ceea ce trebuie urmărit, mai ales de către cineva care operează un centru fitness, este ca acești antrenori să vină cu o bună cunoaștere a domeniului, cu experiență (o activitate sportivă de performanță anterioară este de dorit), precum și cu o certificare și un concept asupra programelor propuse practicanților. Nu exagerăm dacă spunem că unele centre fitness sunt adaptate conceptului propus de instructor, așa cum există restaurante create special pentru un chef bucătar de top. Ei sunt capabili să propună programe personalizate, cu rezultate vizibile și care să îl stimuleze pe practicant să își atingă scopurile, determinându-l să își depășească propriile bariere și comodități.
 

Arte Marțiale

Exercțiile fizice pot aduce o anumită monotonie, de aceea este necesară menținerea interesului, motiv pentru care se recurge uneori la combinarea lor cu artele marțiale. Acestea aduc cu sine o angajare suplimentară, mai multă disciplină și concentrare mentală, având în același timp un obiectiv clar, dezirabil: capacitatea de autoapărare. Există o mare varietate de arte marțiale, dintre care se poate opta în funcție de vârstă, capacități fizice și nivelul de experiență.

Experiența plutirii

S-a constatat că oamenii au o dorință psihică și fizică de a se sustrage contactului cu pământul, de a ”pluti”, lucru evident când stăm pe o saltea care plutește pe apă. Astfel au fost gândite și paturile de masaj cu saltele de apă, fotoliile de relaxare tip păstaie, diverse concepte de design futuriste. Fitnessul nu a scăpat nici el din vedere acest lucru, suspendarea gravitațională fiind o tendință în creștere, legată de exercițiile yoga. Au apărut o mulțime de procedee bazate pe această idee, cu diverse poziții, mișcări și ”alergări”, în suspensie cu ajutorul unor benzi rezistente. Au fost construite chiar concepte întregi de centre Spa, în care se plutește în aer și în/pe apă, sub sloganul ”zero gravitație” (ceea ce nu este însă tocmai corect din punct de vedere științific, pentru aceasta fiind necesară ieșirea în spațiu, dincolo de gravitația Pământului). În orice caz, efectele sunt benefice, deoarece corpul uman suferă degradări în timp din cauza propriei greutăți – comprimarea coloanei, picioare umflate și varice, dureri articulare etc. O schimbare a punctelor de susținere, a direcției forței de gravitație asupra corpului, disiparea acestei forțe prin imersia în apă, toate produc ameliorări ale afecțiunilor respective, dau o stare de bine, ridică starea de spirit. S-au constatat efecte benefice precum scăderea tensiunii arteriale, evitarea depresiilor și insomniilor, îmbunătățirea creativității. Camerele de plutire cu apă sărată ale anilor 1970, create în cadrul modei hippie, au un succes răsunător abia acum, multe centre Spa integrându-le în concepte de lux, desigur fără adaos de stimulente psihedelice. Utilizatorul este închis într-o capsulă perfect izolată fonic și climatizată, care conține o soluție cu un anumit raport de apă/sare (cam 75/25). Se creează o lumină ambientală difuză, se pune o muzică specifică (sau nu, în cabinele clasice urechile fiind sub apă), iar efectele sunt deosebite, de relaxare completă, chiar de revelație pentru unii.

Impactul tehnologic

În wellnessul actual, ideea de a fi conectat la o tehnologie, de orice fel, exclude firele și cablurile, în majoritatea cazurilor mizându-se pe wireless (deși fenomenul este cunoscut ca ”wired wellness”). Toți suntem dependenți de telefoane mobile, calculatoare și tablete, în cele mai multe momente ale stării noastre de veghe - ceea ce a stârnit și reacții firești ale unor specialiști, de respingere ale acestora în cadrul procesului de relaxare, deconectare, re-energizare. Totuși, nu mai poate fi negată sau suprimată această realitate, a nevoii continue de informație, de conectare la rețelele de socializare, la diferitele forme de multimedia, la instituțiile și colaboratorii de care omul modern este dependent (antrenor personal de fitness, bancă, asigurator, plata impozitelor, medic, avocat etc.). Oamenii au un anumit sentiment de siguranță când sunt conectați și, în plus, aceste tehnologii sunt încurajate de angajatorii care vor să ofere angajaților perioade de relaxare menținând totuși permanent contactul cu ei. Astfel, acești angajați sunt disponibili oricând pentru a răspunde la o întrebare, a reflecta la o sarcină de serviciu sau a reacționa prompt la noi sarcini, chiar în același tip cu programul de relaxare. Programul lor este mai flexibil și acea limită dintre timpul de lucru și cel de relaxare, sau chiar concediu, este mult mai permisivă; nu este foarte clar care vor fi efectele pe termen lung ale acestui tip de relație, dar pentru moment se consideră că sunt reduse semnificativ costurile asigurărilor de sănătate, se minimizează absenteismul iar eficiența muncii crește simțitor. În marile companii din țările dezvoltate, programele wellness sunt integrate în programul de lucru, în paralel cu elemente motivaționale și atenția pentru relațiile sociale ale echipelor, în special ale celor din middle management. Bineînțeles, rămâne valabilă întrebarea gravă a acestor ani privitoare la cine are acces la toate informațiile despre obiceiurile de viață și consum ale individului respectiv, dar acest aspect controversat al lumii moderne se va rezova în timp, cu efecte și în domeniul wellness. Oricum, o consecință imediată a acestui mod de a trăi a fost faptul că, în afara cazurilor când se dorește o deconectare totală de la acești stimuli, s-a renunțat la amplasarea saloanelor wellness în subsoluri sau spații unde semnalul de telecomunicații nu are acoperire satisfăcătoare.

Tehnologiile de comunicații sunt utilizate pentru diverse servicii, începând cu rezervarea online a unui loc la sala de fitness, yoga sau masaj, ceea ce reprezintă un pas înainte în utilizarea eficientă a timpului pentru clienți și o gestionare mai bună a locațiilor wellness. Este și motivul pentru care operatorii au dezvoltat platforme performante de rezervări online și au investit în marketingul de acest tip, prin optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO). În al doilea rând, sunt prevăzute o multitudine de dispozitive de monitorizare a activităților desfășurate, respectiv a efectelor acestora asupra organismului (câți kilometri s-au parcurs, câte calorii s-au ars, ritmul cardiac, obiectivele care trebuie atinse). Vânzările de echipamente mobile de monitorizare au ajuns de ordinul sutelor de milioane de unități, ceea ce ne îndreptățește să afirmăm că este un nou trend nu doar în wellnes, ci în marele domeniu al sănătății, unde se pun astfel bazele unei digitalizări pe scară largă. Este foarte important de urmărit acest trend, deoarece sunt de așteptat și reacții adverse, de plictiseală sau de apariția stresului – în principiu pentru că obiectivele propuse nu sunt atinse mereu și apar frustrări, iar în plus monitorizarea afectează plăcerea activității sportive. Prin urmare, vom avea de văzut cât este vorba de fascinația pentru o nouă ”jucărie” și în ce măsură aceste echipamente vor fi apreciate ca utile. De asemenea, au apărut foarte multe aplicații digitale mobile specializate care ”condimentează” procedeele fitness (s-a depășit numărul de 100.000, iar unele dintre ele sunt gratuite), din care vor rămâne probabil doar câteva viabile, capabile să răspundă unei piețe care se va stabiliza doar pe anumite proceduri, stiulând imaginația și motivația utilizatorior. Se bucură de succes așa-numitul ”social fitness”, în care sunt implicați prieteni sau parteneri de pe rețelele de socializare, cluburi virtuale care stimulează competiția, dar și spiritul de echipă. Datorită telecomunicațiilor și tehnologiilor wireless, activitățile acestea se pot desfășura oriunde, într-o sală de fitness, o pădure sau un parc, conferind un grad ridicat de autonomie utilizatorilor. De: SpaMagazin | 25 Mai 2015

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.