Atunci
când vine vorba despre evaluarea condițiilor de cazare într-un hotel, fiecare
dintre noi are câte ceva de spus, conform unor preferințe sau standarde minime
proprii, pe baza unor experiențe din care am înțeles ce ne place, ce ne
deranjează și ce ne lasă indiferenți. Același lucru se întâmplă și în privința
pardoselilor, zonă în care ne putem exprima asupra siguranței, esteticii,
confortului sonor sau curățeniei - ce este mai deprimant într-un hotel decât o
mochetă veche, îmbâcsită și ruptă pe alocuri, în care e posibil să ne
împiedicăm? Ne vom opri puțin asupra pardoselilor textile, încercând să facem o
medie a necesităților între ceea ce pot solicita oaspeții, ceea ce ne propun specialiștii
și ceea ce este impus prin norme, generale sau referitoare doar la domeniul
ospitalității.
O sarcină dificilă pentru arhitectul sau designerul de hotel, dar și pentru investitorul într-o asemenea locație, este să găsească pentru pardoseli acea soluție optimă, capabilă să răspundă simultan mai multor exigențe: o suprafață caldă, un material care să îi permită creativitatea și să poată fi adaptat fără probleme la arhitectura interioară, un nivel cât mai bun de confort sonor, o întreținere simplă, cu mijloace obișnuite, rezistență în timp la trafic și la deplasarea obiectelor grele - iată doar o parte dintre ele.
Între estetic și practic
Opțiunea pentru acest tip de acoperire este justificată în general prin mai mulți factori: montaj simplu, posibilitatea de a acoperi întreaga suprafață a pardoselii, indiferent cât de complexă este amprenta, aspect uniform, oportunități practic nelimitate din perspectiva culorilor, preț, confort termic. Din aceste motive, este recomandat prin normative pentru toate tipurile de unități de cazare de 3, 4 și 5 stele, ca acoperire pentru pardoselile camerelor (mochetă sau acoperire parțială cu covor).
Când vine vorba de alegerea unei pardoseli textile, probabil cei mai mulți hotelieri și designeri se vor concentra la început pe culoare, textură și model. Într-adevăr, este important ca interiorul să fie conceput după un proiect care să îi confere unitate și stil, respectiv acea doză necesară de personalizare, inclusiv prin intermediul unor elemente grafice sau logo, perfect realizabile cu ajutorul pardoselilor textile, prin decupare sau cu ajutorul tehnicilor moderne de imprimare. În majoritatea cazurilor (excepție fac hotelurile cu o tematică particulară, mai mult sau mai puțin ieșită din comun – rock, medieval, marin, auto, science-fiction, igloo etc.), se optează pentru crearea unei atmosfere familiare, confortabile, indiferent că aceasta poate însemna un stil rustic sau high-tech. Este bine ca primele idei ale conceptului să se vadă începând cu zona de lobby și de recepție, ba chiar de la intrare, de pe scări, conferind locației acel aspect unitar urmărit. Pardoselile cu model elaborat sunt potrivite pentru amenajările clasice, pe când amenajărilor moderne le sunt mult mai potrivite suprafețele uniforme, cu un model repetitiv de dimensiuni reduse sau cu un desen central, asimetric, specific.
Totuși, preferințele pentru design reprezintă doar începutul, pentru că de aici încolo apar opțiunile de ordin practic. Mocheta în nuanțe pale este dorită pentru că dă impresia de spațiu larg, dar în același timp murdăria acumulată în ea este mult mai evidentă. În consecință, se va alege o mochetă deschisă pentru camerele mici și în nuanțe închise, care ascund mai bine petele, atunci când spațiul nu reprezintă o problemă.
Trafic, curățenie, acustică
În hoteluri traficul este relativ intens, mai ales pe holuri, zonele de tranzit către restaurant, bar, Spa, săli de evenimente, lobby și recepție; aici trebuie folosite cele mai performante tipuri de pardoseli textile, de preferat din materiale sintetice de ultimă generație, care sunt mai rezistente și mai greu de pătat. Investitorul trebuie să se asigure că hotelul a beneficiat de o pardoseală specială pentru acel spațiu, și anume de trafic comercial, deoarece pardoseala unui hotel este mai solicitată decât cea a unui spațiu pentru birouri, cu atât mai mult a unei locuințe.
În locațiile care își respectă brandul, curățenia nu este un proces opțional, aleatoriu, desfășurat în funcție de câți oaspeți au fost cazați sau câtă murdărie au făcut, ci se realizează după programe clare, stricte, cuantificabile, pentru a elimina orice eroare și a crea o imagine de ansamblu pozitivă. Un program de curățenie, practicat cu produse de calitate mai bună sau mai slabă, poate determina durata de viață a pardoselii, uzura ei. O mochetă de hotel este aspirată cel puțin o dată pe zi în majoritatea zonelor (spre deosebire de alte tipuri de spații, unde operațiunea se poate desfășura de 2-3 ori pe săptămână). Procesul de ridicare a firelor (așa-numitul ”pile lift”) se face lunar sau chiar mai des în hotelurile puternic tranzitate. Curățarea petelor se face la nevoie, deci zonele din proximitatea restaurantelor, barurilor sau centrelor Spa vor necesita tratamente ceva mai frecvente. În conformitate cu normele de igienă și sănătate publică emise anul trecut, măturatul mochetelor și covoarelor este interzis, pentru a nu disemina praful și bacteriile, singura posibilitate de curățare generală rămânând aspirarea uscată sau umedă – un lucru bun și pentru mochete.
Chiar dacă sunt considerate superioare calitativ, acoperirile textile din fibre naturale (ne referim la lână în special) nu mai sunt o opțiune des întâlnită pentru hotelieri. Nu ne referim doar la preț, ci mai ales la întreținerea dificilă, retenția de microbi și uzura mai rapidă. O pardoseală textilă montată după standardele moderne va ține cont de curățarea/aspirarea umedă și, în consecință, va avea un substrat rezistent la umiditate, respectiv o hidroizolație care să nu permită infiltrațiile apei în stratul suport. Mai mult, sunt preferate mochetele cu grosime redusă (firul de maximum 5 mm), din motive lesne de înțeles: întreținere simplă, siguranța traficului și, nu în ultimul rând, faptul că nu îngreunează mersul scaunelor cu rotile, gheridoanelor sau altor echipamente asemănătoare.
Nu este de neglijat de asemenea zgomotul produs de pași, care pe suprafețe mari, cu pereți ce provoacă reverberații, acumulează o poluare fonică deosebit de dezagreabilă; este și unul dintre motivele pentru care pardoselile textile sunt preferate de hotelieri pentru cât mai multe spații, în afara celor umede. Sunetul trebuie absorbit așadar la nivelul pardoselii, cu atât mai mult în camere, unde sunetul de pași nu trebuie să îi deranjeze pe oaspeții de dedesubt.
Noile pardoseli textile
Pardoselile textile au evoluat pe măsura inovațiilor științifice și tehnologice, în producerea lor fiind încorporate rezultate ale cercetărilor nu doar din chimie sau fizică, ci și din nanotehnologie. Ținând cont de exigențele moderne, unele amintite mai sus, mocheta trebuie să reziste nu doar la solicitări fizice, dar trebuie să facă față și întreținerii frecvente, cu apă, ceea ce a dus la folosirea unor materiale care nu stochează apa, pentru că apa nu se ”lipește” de ele – este ultimul trend în materie. De aceea, poate fi folosită fără probleme inclusiv în proximitatea spațiilor umede, precum un centru Wellness sau Spa, ceea ce reprezintă un plus din perspectiva confortului, cu acea trecere de la pardoselile reci la o pardoseală caldă.
Mocheta de azi (puteți vedea în aceste pagini câteva modele de Flotex – brand creat de Forbo Flooring Systems) tinde să își păstreze textura și căldura unei suprafețe textile, rezistând în același timp la solicitări ca o pardoseală solidă; prin urmare, devine cumva impropriu să mai fie numită mochetă, lucru pe care îl evidențiază și producătorii care vin pe piață cu așa ceva. Stratul suport, întărit cu fibră de sticlă, este acoperit cu un strat textil de uzură foarte dens (un metru pătrat de material are până la 80 de milioane de fibre de nailon, injectate într-un adeziv care asigură aderența sistemului). În plus, fibrele care constituie stratul de uzură sunt realizate din nylon 6.6, material cu o rezistență deosebită, care are proprietatea de a-și menține forma, chiar dacă este supus unor presiuni importante – ceea ce are drept consecință aspectul textil, confortabil al acoperirii. De asemenea, produsul se poate mula pe spaţii curbate sau în rampă, dar poate acoperi și eventualele neuniformități ale șapei, aplicarea lui nepresupunând operațiuni speciale de montaj. Aplicarea de plinte, praguri de trecere și accesorii este facilă și contribuie la îmbunătățirea imaginii de ansamblu, ca și la rezistența acoperirii. Aceste proprietăți sunt completate de o stabilitate dimensională superioară, ceea ce înseamnă menținerea aderenței pardoselii la stratul suport (șapă). Caracterul antiderapant este firesc, iar procesul de curățare este mult simplificat, materialul recăpătându-și aspectul inițial după fiecare aspirare sau spălare. În general, pardoselile textile moderne beneficiază și de tratamentele antibacteriene, antialergice, aspect cu o consecință importantă: nu acumulează mirosuri neplăcute, de ”vechi”, așa cum se întâmpla cu mochetele de demult. Structura interna a noilor textile permite ca praful și alergenii să rămână în interior până la curățare, nepermițând împrăștierea la prima atingere.
Folosind tehnici de imprimare de înaltă definiție, mochetele și pardoselile textile moderne sunt comercializate de marii producători în game care conțin sute de modele din perspectiva designului, cu spectre de culori impresionante, care permit personalizarea unui spațiu conform conceptului general. Se pot crea imagini de o excepțională fidelitate care sugerează materiale naturale precum iarba, nisipul sau apa, se pot obține inovații cromatice cu totul speciale și efecte 3D sau "trompe l'oeil" (tehnică de obținere a unor efecte/iluzii tridimensionale) care fac deliciul oaspeților unui hotel. Durata de viață a acestor pardoseli textile depășește de multe ori cifra de 20 de ani, în condiții de exploatare corectă - ceea ce, în cazul unui hotel care se respectă, înseamnă că pot fi păstrate și după reamenajarea periodică (necesară la 8-10 ani) sau chiar după o rebranduire.
0 Comentarii