Ospitalitate în Satul Banului



La poalele dealurilor din Satul Banului, în Județul Prahova (nu departe de Câmpina), s-a dezvoltat începând cu 2012 un mic complex turistic bazat pe un concept tradițional și inovator în același timp. Proprietatea a luat naștere pe principiul păstrării autenticității și obiceiurilor românești, în contextul în care foarte multe case tradiționale din zonă au dispărut, riscând ca identitatea locului să se piardă. Avem arhitectură tradițională, sunt servite meniuri cu produse locale, se fac dru­meții în împrejurimi, vizite la meșteri populari, se organizează petreceri în jurul focului și se petrec multe altele într-un peisaj rustic, natural, parțial ferit de tentațiile telecomunicațiilor de care am devenit dependenți. Pare cumva că vorbim despre o pensiune agro-turistică, dar nu este chiar așa. Nici nu ar fi prea măgulitor... Este vorba despre o poveste – povestea locurilor, a familiei care administrează proiectul, a legăturii dintre trecut și viitor, este o promisiune a descoperirilor, a unor senzații surprinzătoare.

 

Un proiect de familie

Proiectul a fost concretizat chiar pe o proprietate a familiei inițiatorilor, și totul a început cu colectarea de obiecte vechi uitate prin case părăsite, magazii sau hambare din zonă, sau cumpărate prin târguri de vechituri; le-au recondiționat sau restaurat, cu gândul de a recrea o parte din universul unei copilării fericite petrecute la țară, sau din universul poveștilor istorisite de bunici și bătrânii din sat. Această căutare a devenit pasiune și, în timp, s-au adunat de la mici piese de mobilier, vase, unelte și obiecte de uz curent pentru viața de zi cu zi a țăranilor (lavițe, roți de car, hamuri pentru cai, tejghele de tâmplărie), până la scânduri și grinzi, cărămidă sau țiglă, materiale de construcție care ar fi putut deveni elemente definitorii pentru o nouă casă din materiale recondiționate. Ceea ce s-a și întâmplat, ba chiar la o scară mult mai generoasă: o casă de oaspeți în care aceste piese sunt puse în valoare, fără a uita confortul modern și facilitățile pe care tehnologia momentului le poate oferi. Dar nu toate facilitățile: pentru o deconectare în adevăratul sens al cuvântului, nu există aici televizoare, nici internet, iar telefonul mobil nu are semnal. Materialele și mâna de lucru au fost obținute în principal pe plan local, deci se poate vorbi de o investiție cu un grad înalt de sustenabilitate, pliată pe o arhitectură specifică zonei.

Amintirile de familie (fotografii vechi, vase de lut, căști militare din Primul Război Mondial, dar și rețete de mân­care sau dulcețuri) completează o atmosferă personalizată, uneori ca un miraj.

Cei veniți au la dispoziție o casă muntenească într-o interpretare relativ inedită și o construcție care respectă tipicul hambarului. Deși pare că această combinație de rustic, vintage și câteva elemente urbane aduce cu sine anumite constrângeri estetice, efectul este chiar contrar; autenticul de aici lasă suficientă libertate creativității, iar aceasta se vede în comportamentul oaspeților, care trăiesc totul cu dezinvoltură. Camerele, intime și fermecătoare prin numeroasele obiecte decorative, cu paturi înalte amplasate lângă sobe tradiționale, au primit drept omagiu numele străbunicilor proprietarilor. Totul are o istorie, o semni­fi­cație, o invitație către imaginație. Amprenta țărănească se păstrează în fiecare ungher, deși construcția este concepută la o scară care ne trimite mai degrabă la un conac – avem prispă, dar și un cerdac, respectiv o terasă acoperită, din care ne putem simți la fel de bine niște mici moșieri.

 

Aici timpul are încă răbdare

Este un loc în care nu ai cum să te plictisești decât dacă asta îți dorești cu adevărat... Nu e nicio problemă, nimeni nu te supune unui program strict – totul este să te relaxezi, chiar dacă obții asta doar ascultând sunetul naturii de pe prispă. Impresionante sunt cele trei dormitoare de la etajul „hambarului”, dintre care două au câte doi pereți vitrați integral, cu o priveșiște de la care nu-ți poți lua ochii, în orice moment al zilei.

Oricum, de jur împrejur vezi numai pomi, pajiști, dealuri împădurite, cu câteva case locuite în vecinătate. Curtea îmbie și cu un pavilion, perne mari de pus direct pe iarbă, un adăpost mobil pentru ciobani și, mai ales, o vatră „îngropată”, în aer liber, cu canapele de jur împrejur, pentru petrecerea serilor de vară (și nu numai). Este un mini-foc de tabără, tot mai apreciat în designul amenajărilor exterioare, cunoscut sub denumirea de „sunken fire” – foc îngropat, în traducere aproximativă.

Pornind de aici, există o mulțime de posibilități de petrecere a timpului: drumeții, offroad, plimbări cu bicicleta sau cu șareta, călărie, cules de ciuperci (când e cazul), tenis la un teren din proximitate, motocross ș.a.m.d. Nu în ultimul rând, se poate merge pe Valea Proviței, unde există câteva izvoare sulfuroase, potrivite pentru cei care suferă de reumatisme, afecțiuni ale pielii și sistemului nervos (principalul izvor a fost descoperit în 1905 de către un localnic care căuta petrol). Dacă suntem preocupați de sănătate, trebuie să știm că nu departe de Satul Banului se află Băile Telega, apărute cu circa 150 de ani în urmă, în fostele ocne de sare. Rămași „la bază”, aici se pot face multe: petreceri și brunch-uri în grădină (eventual la ”groapa cu foc”), întruniri corporate în clădirea principală (spațiul este destul de versatil), mese în fânar cu preparate românești, tot ce se poate organiza într-un spațiu al libertății, dar și al respectului pentru autenticitate, tradiție românească și, desigur, ecologie. Locul este perfect pentru evenimente corporate, private, dar și pentru câteva zile petrecute cu familia, aproape de natură. Zona are o climă blândă, de tranziție – nu este afectată nici de arșița verilor din Bărăgan, nici de ierni aspre cu zăpezi mari sau vânturi puternice, așa că oaspeții sunt bineveniți în orice anotimp.

 

Guest House Satul Banului

Str. Vlaicu nr. 702C, Satul Banului

Măgureni, Jud. Prahova

Tel.:  0758 997 997; 0244 384 731

E-mail: contact@satulbanului.ro

Website: satulbanului.ro

 

 

 

De: SpaMagazin | 30 Mar 2021

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.