Schimbările legislative din domeniul construcțiilor, amenajărilor și execuției lucrărilor de instalații au consecințe și asupra modului în care sunt proiectate și realizate unitățile Horeca. Din acest an, orice clădire nou construită, convertită sau renovată va trebui să corespundă directivelor europene referitoare la performanțele energetice, pe două componente: eficiența surselor de climatizare (încălzire/răcire), cu utilizarea unor surse regenerabile de energie (minimum 30%), și reducerea pierderilor prin folosirea unor materiale termoizolante de cea mai bună calitate. În primul eșalon al eforturilor de a aduce spre zero consumul de energie al unei construcții se află producătorii de vată minerală, iar URSA România demonstrează an de an că soluțiile propuse de această companie sunt printre cele mai bune, complete și economice metode de a ne atinge scopul.
Hotelurile, unitățile de alimentație publică, centrele Spa și balneare funcționează cu consumuri mari de energie, ceea ce grevează aceste proprietăți cu cheltuieli suplimentare importante. Conform noilor reglementări, toate clădirile noi, recepționate pe baza unor autorizații emise începând cu 31 decembrie 2020, trebuie să aibă performanțe energetice superioare, devenind nZEB – nearly Zero-Energy Building (clădiri cu consum de energie aproape zero). Aceste obligații sunt prevăzute chiar de certificatul de urbanism, deci nu se mai poate construi fără a demonstra prin proiect că vei avea un imobil modern, cu pierderi de energie cât mai aproape de zero, și că vei respecta întocmai acest proiect. Bineînțeles, prin anumite optimizări (panouri solare, pompe de căldură etc.) se poate ajunge la obținerea unei construcții active, adică producătoare de energie suplimentară, ceea ce este cu atât mai bine; domeniul ospitalității este de multă vreme unul dintre vârfurile de lance ale trendurilor Eco.
Obținerea de energie din surse regenerabile este un aspect important, dar toate eforturile ar fi în zadar fără o termoizolare performantă, care să vizeze toate elementele de construcție exterioare și interioare, de la fundație la acoperiș, inclusiv elementele de instalație. Termoizolarea nu reprezintă mai mult de 5% din costurile realizării unei construcții, dar avantajele sunt evidente. Vata minerală de ultimă generație, fabricată cu lianți care să asigure un mediu sănătos și să nu degaje gaze toxice în caz de incendiu, s-a dovedit o soluție excelentă atât pentru termoizolare, cât și pentru fonoizolare, cu un transfer natural al umidității între interiorul și exteriorul construcției. Spre deosebire de alte materiale întâlnite pe piață, vata minerală este ignifugă (clasa A1), reprezentând cea mai sigură soluție din acest punct de vedere.
Datorită implementării celor mai noi cercetări și tehnologii, se optimizează amprenta verde a clădirilor termoizolate: produsele din gama Ursa BIOnic nu conțin substanțe ce distrug stratul de ozon sau potențează efectul de seră al atmosferei - clorofluorocarburi (FCKW, H-FCKW), hidrofluorocarburi (H-FKW) sau hexafluorură de sulf (SF6).
Pentru a ne atinge scopul,
URSA vine cu soluții dintre cele mai variate:
1. Gama URSA Glasswool – vată de sticlă cașerată sau necașerată pentru acoperișuri înclinate și mansarde locuite, fațade ventilate, ziduri de compartimentare, poduri nelocuite, planșee, pardoseli, case de lemn sau hale industriale, aplicații navale sau izolații tehnice.
2. Gama URSA Terra – vată minerală pentru pereți de compartimentare, hale industriale, pereți și plafoane de subsoluri, garaje sau crame.
3. Gama URSA Tech – saltele din vată minerală de sticlă cu fibre verticale, pentru izolarea profesională a instalațiilor, rezervoarelor sau containerelor de orice tip și formă.
4. Gama URSA Air – produse pentru realizarea canalelor de ventilație și climatizare.
Planșee și pardoseli silențioase
În mod particular, cei care investesc în domeniul hotelier folosesc soluții pentru izolarea peste planșeu cu plăci din vată minerală de sticlă de mare densitate URSA TSP, sub o șapă flotantă armată.
Acestea au rolul de a proteja spațiile unei clădiri de zgomotele de impact provenite de la nivelul de deasupra (pași, obiecte căzute pe pardoseală, mutarea unor obiecte, încălzire în pardoseală etc.). Bineînțeles, beneficiarii se bucură și de faptul că pierderile de căldură sunt reduse considerabil, chiar și cu un strat de câțiva centimetri grosime. În cazul în care desupra este un spațiu mai slab încălzit, facturile pentru climatizare sunt mult mai mici.
Soluții pentru izolații tehnice
URSA are o ofertă bogată de produse destinate izolațiilor tehnice, în mai multe variante constructive, capabile să eficientizeze la maximum conducte cu temperaturi și presiuni diferite, din diverse materiale, precum și boilere, containere, bazine, tancuri, rezervoare pentru apă sau alte lichide tehnice. Dar cel mai important aspect este că aceste produse pot fi adaptate în funcție de destinație, indiferent de formele și dimensiunile corpurilor izolate, iar montajul lor se poate realiza rapid și simplu, cu pierderi minime (izolarea nu necesită întreruperea activității pe termen lung). Cu ajutorul unor materiale performante, utilizate la realizarea construcției sau în etapele ulterioare de modernizare și dotare, cheltuielile cu utilitățile sunt reduse considerabil, iar confortul clădirii este optimizat - fie că este vorba despre un centru Spa / Wellness, o bucătărie, sală de conferințe, subsol sau orice altă zonă a hotelului sau unității balneare, care funcționează datorită unor echipamente complexe pentru climatizare sau ventilație, transportul aerului și evacuarea aburilor. Cu ajutorul soluțiilor URSA, se asigură etanșeitate și tirajul corespunzător, lucruri care se obțin doar prin conservarea energiei fluidului transportat, deci fără transfer de căldură de-a lungul traseului.
Tubulaturile nu vor mai degaja căldura necontrolat, iar estetica nu este deloc dezagreabilă, putând fi lăsate aparente.
Pe acest segment, pot fi folosite gamele:
URSA TECH Lamella - sunt rulouri din vată minerală de înaltă calitate, care pentru o mare rezistență la rupere sunt laminate cu o folie din aluminiu armată cu fibră de sticlă. Calitatea este garantată de simbolul RAL, al institutului german cu același nume, care certifică produsele premium, recunoscute în întreaga lume. Lamelele de vată minerală care compun rulourile au fibra orientată vertical, produsul fiind stabil dimensional și foarte rezistent la compresiune. Materialul este rezistent la putrezire și mucegai, nu îmbătrânește, nu are miros și nu conține silicon. Tubulatura poate fi atât circulară, cât și rectangulară sau cu alt tip de secțiune. Rulorile Lamella pot fi montate foarte simplu: corpurile se înfășoară pur și simplu cu materialul termoizolant, iar în funcție de dimensiunea și forma acestora, se fixează fie prin lipire cu spray adeziv, fie mecanic, cu cuie de sudură, cuie cu talpă autoadezivă sau coliere sau spire de sârmă – cam 6 spire pe metru liniar. Ele pot fi utilizate inclusiv la exterior, caz în care trebuie protejate suplimentar.
URSA AIR – pentru execuția efectivă, la dimensiunile și formele dorite, a canalelor de ventilaţie şi climatizare din plăci de vată minerală, îmbinând excelentele calităţi de termoizolare şi fonoizolare, în conformitate cu exigențele RITE (Regulamentul Instalațiilor Termice pentru Construcții din Spania). Datorită înaltei rezistenţe termice a produselor, sunt îndeplinite de asemenea cerinţele normativului UNE EN 14.303.
Sistemul URSA AIR are la bază diverse tipuri de plăci tip „sandwich”, formate din două folii de aluminiu special cu un strat de vată minerală la mijloc.
Cu ajutorul acestora, tubulatura se confecționează direct pe șantier; astfel se reduc costurile instalațiilor de ventilație cu până la 30%, prin prețul materialului și prin reducerea cu aproape jumătate a timpului de montaj al tubulaturii.
0 Comentarii