20 de ani de Mapelastic, 20 de ani de succes in hidroizolatii!

MAPEI este astazi unul dintre cei mai mari producatori mondiali de adezivi si produse chimice din industria constructiilor, care in prezent numara 64 de fabrici, 68 de filiale, o gama de peste 1.400 de produse si o cifra de afaceri inregistrata in 2012 de 2 miliarde de euro. Traditia si experienta sunt doua atribute care definesc MAPEI, atribute care l-au caracterizat de-a lungul timpului. In cei peste 75 de ani de existenta, grupul MAPEI a investit permanent in cercetare, in dezvoltarea de produse si tehnologii noi, eforturi reflectate in calitatea materialelor de constructii oferite, castigand astfel increderea consumatorilor.

Mapelastic este unul dintre acele produse care sustin afirmatiile de mai sus. Recunoscut de profesionistii din domeniu (ingineri, constructori, arhitecti, distribuitori, aplicatori), este utilizat in cadrul marilor proiecte, dar cunoscut si publicului larg, indeplinind exigentele tuturor beneficiarilor. Din 1992 pana in prezent, Mapelastic a fost folosit la impermeabilizarea si protejarea a peste 300 de milioane de mp de suprafete din intreaga lume, dovedindu-se un succes pe termen lung datorita atat usurintei de aplicare, cat si garantiei oferite de sistem.

Iata pe scurt ce este si ce proprietati are Mapelastic:

  • Este un mortar bicomponent pe baza de ciment, ce contine agregate selectionate cu granulatie fina, aditivi speciali si polimeri sintetici in dispersie apoasa, dupa o formula dezvoltata in laboratoarele de cercetare MAPEI.
  • Se utilizeaza la hidroizolarea si protejarea impotriva infiltratiilor de apa a structurilor din beton, tencuielilor si sapelor pe baza de ciment: terase si balcoane, bai, piscine, poduri si viaducte, baraje, structuri subterane, rezervoare si bazine de apa.
  • Datorita continutului ridicat de rasini sintetice, precum si a calitatii acestora, stratul intarit de Mapelastic prezinta o aderenta excelenta pe toate suprafetele suport si rezistenta ridicata la efectul nociv al razelor UV, garanteaza  o durata lunga de viata in exercitiu a suprafetelor protejate si impermeabilizate cu Mapelastic, chiar daca acestea sunt localizate in zone cu conditii de clima vitrege, in zone de coasta cu un continut ridicat de saruri in atmosfera sau in zone industriale unde aerul este poluat.
  • Ramane constant flexibil in orice conditii atmosferice, chiar si la temperaturi foarte joase de -20°C. 
  • Ofera o protectie de peste 50 de ani a suprafetelor din beton la actiunea CO₂ (carbonatare).
  • Un strat de 2,5 mm de Mapelastic reprezinta echivalentul a 30 mm de beton impotriva actiunii agresive a clorurilor.
  • Respinge actiunea clorurilor si sulfatilor, prezenti in apa de mare.
  • Protejeaza impotriva atacului chimic al sarurilor pe baza de clorura de sodiu sau calciu folosite pentru dezghet, ce cauzeaza imbatranirea prematura a betonului constructiilor.

Respectarea normelor europene

Mapelastic respecta directivele normelor europene EN 1504-9 („Produse si sisteme pentru protectia si repararea structurilor din beton - Definitii, cerinte, controlul calitatii si evaluarea conformitatii, Principii generale de utilizare a produselor si sistemelor”) si EN 1504 - 2 acoperiri (C) conform principiilor PI, MC si IR („Sisteme de protectie pentru suprafete din beton”).

Dupa EN 1504-2 acoperiri (C) conform principiilor PI, MC si IR (Sisteme de protectie pentru suprafete din beton)
  • Aderenta la beton, dupa 28 de zile, pentru sisteme flexibile, EN 1542: > 1,0 N/mmp
  • Aderenta la beton, dupa 7 zile la + 20°C si 50% UR + 21 zile in apa, EN 1542: > 0,6 N/mmp
  • Flexibilitate conform DIN 53504 exprimata ca elongatie: > 30%
  • Posibilitate de preluare a miscarilor cu fisuri dinamice inclusiv la – 20 °C testat conform EN 1602-7, la cicluri repetate la – 20 °C: corespunde clasei B 3.1; nicio cedare a epruvetei dupa 1.000 de cicluri de incercare, cu o deplasare de 300% a fisurii, de la 0,10 mm la 0,30 mm
  • Rezistenta la temperatura in lucru: de la -20 °C la +80 °C
  • Timp de asteptare inainte de acoperirea cu alte straturi: 4-5 zile

Dupa EN 14891 – Produse de impermeabilizare fata de apa utilizate in stare lichida pentru lipirea cu adezivi a placilor ceramice:
  • Impermeabilitate la apa sub presiune, timp de 7 zile, pe partea pozitiva la 1,5 bari, conform EN 14891 - A.7: nicio penetrare
  • Posibilitatea de acoperire a fisurii la + 20°C, conform EN 14891 – A.8.2: 0,9 mm
  • Posibilitatea de acoperire a fisurii la – 20 °C, conform EN 14891 – A.8.3: 0,8 mm
  • Aderenta initiala conform EN 14891 – A.6.2: 0,80 N/ mmp
  • Aderenta dupa imersie in apa, conform EN 14891 – A.6.3: 0,55 N/mmp
  • Aderenta dupa cicluri inghet-dezghet, conform EN 14891 – A.6.6: 0,60 N/mmp
  • Aderenta dupa imersie in apa bazaltica conform EN 14891 – A.6.9: 0,60 N/mmp

* Valorile de aderenta conform EN 14891 au fost masurate folosind Mapelastic si un adeziv C2F (Granirapid), conform EN 12004.
 
 
Pentru bazine, piscine rezidentiale, de agrement, olimpice, umplute cu apa normala, sarata sau termala, Mapelastic este un material indispensabil si important in cadrul impermeabilizarilor interioare ale cuvei din beton. Prin hidroizolarea elastica a suprafetelor acestora, se va asigura etanseitatea hidraulica si protectia anticoroziva a intregii structuri.
Prin amestecarea celor doua componente ale setului Mapelastic, se obtine un produs fluid si usor de aplicat, chiar si in plan vertical, cu fierul de glet, in doua straturi. Mai intai se aplica un strat subtire de Mapelastic, se intinde plasa din fibra de sticla Mapenet 150 si se acopera cu materialul hidroizolant, obtinandu-se un strat uniform cu o grosime de 2 – 3 mm.
Mapenet 150 este o plasa din fibra de sticla rezistenta la alcali, cu ochiuri de 4,5 x 5 mm si greutate 150 g/mp, utilizata la armarea stratului de mortar hidroizolant. Asigurarea continuitatii hidroizolatiei la racordul intre pereti, pereti – pardoseala sau la rosturile de dilatare se face cu Mapeband, banda de etansare cauciucata rezistenta la alcali.
Plasa de armare din fibra de sticla nu se continua de pe pereti pe sapa sau peste rosturile de dilatare. Ea se intrerupe la intersectarea cu banda de etansare Mapeband si se suprapune 2 cm cu marginile acesteia.

Atentie la umiditatea stratului suport inainte de aplicarea mortarului Mapelastic, deoarece acesta nu trebuie sa depaseasca 4 % CM!

Finisajele ceramice sau din piatra naturala se pot instala direct peste stratul  hidroizolant, care in timp ajuta la prevenirea aparitiei eflorescentelor (sarurilor) in rosturi, ceea ce duce la apararea impotriva actiunilor daunatoare asupra structurii si sapei pe baza de ciment. Montarea finisajelor ceramice sau din piatra naturala pe hidroizolatia Mapelastic este posibila datorita adezivilor imbunatatiti MAPEI de clasa C2. Toate produsele din cadrul sistemului de realizare a piscinelor sunt descriese in detaliu pe site-ul www.mapei.ro.

In jurul lumii cu Mapelastic

In cadrul lucrarilor de constructie a piscinelor, MAPEI se poate mandri cu o vasta experienta si un numar impresionant de referinte la nivel mondial. Odata cu trecerea timpului, a fost posibila observarea si verificarea comportarii in timp a materialelor utilizate, demonstrand durabilitatea lucrarilor.

  1. Parcul de distractii Ferrari World Park – Abu Dahbi (UAE)
  2. Centrul acvatic si de agrement South Australian State – Adelaide (Australia)
  3. Complex termal Aqua Dome – Langenfeld (Austria)
  4. Centrul termal Spa - Bormio (Italia)
  5. Mediolanum Forum - Assago (Italia) 
  6. Ramada Resort – Aquaworld Complex – Budapesta (Ungaria)
  7. Vann Hotel - Lysekil (Suedia) 
  8. Hotel Marriott - Pune (India)
  9. Marina Sand Bay Resort - Singapore
  10. Radisson Hotel – URSS
  11. Hotel Hilton – Dubrovnik (Croatia)
  12. Hotel Alpin – Poiana Brasov
  13. Hotel Radisson Bucuresti
  14. Complex President - Baile Felix
  15. Hotel Orizont – Predeal
  16. Club fitness Upground Worldclass – Cluj
  17. Strand public – Satu Mare
  18. Complexul de natatie Universitatea Tehnica Cluj – Napoca (exterior si interior)
  19. Piscina Gura Humorului
  20. Hotel City Plaza – Cluj Napoca
   

In atentia proiectantilor si arhitectilor

Mapei Romania va pune la dispozitie gratuit, atat în format electronic, cat si tiparit, ghidul tehnic despre realizarea integrala a piscinelor din beton armat, ce cuprinde specificatii tehnice complete.
Solicitarile pot fi trimise pe adresa: office@mapei.ro. Pentru orice alte informatii suplimentare,
contactati Mapei Romania.


De: SpaMagazin | 30 Dec 2013

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.