Clasificarea piscinelor
Din punctul de vedere al tipului constructiv:
- piscine tip clasic (cu skimmere)
- piscine cu luciu de apa (cu jgheab perimetral)
Din punctul de vedere al destinatiei:
- piscine rezidentiale
- piscine publice
Piscina clasica
Constructiv, aceasta este compusa din corpul piscinei (construit din beton armat) si spatiul tehnic, care adaposteste echipamentele, situat de preferinta in imediata vecinatate a corpului piscinei. Filtrarea se face prin absorbtia apei din piscina prin gurile de absorbtie, denumite skimmere (cica 75-80 % din capacitatea de filtrare), amplasate in partea superioara a corpului piscinei, si prin sifonul de scurgere situat in pardoseala piscinei (circa 20-25 % din capacitatea de filtrare). Apa este trecuta prin rezervorul de filtrare si, eventual, prin echipamentele de sporire a confortului (schimbator de caldura, dozator de solutii chimice etc.) cu care este dotata piscina, fiind redirectionata in piscina prin duzele de refulare. Acestea din urma sunt situate pe un perete al piscinei, de regula peretele opus celui pe care se gasesc skimmerele, sub nivelul apei, pe cel putin 2 randuri, in asa fel incat sa angreneze in miscare o cantitate cat mai mare de apa.Dezavantajul acestui tip constructiv este ca, din cauza distantei prea mari dintre duzele de refulare si skimmere, o parte importanta a impuritatilor de la suprafata apei ajung pe fundul piscinei. De asemenea, data fiind suprafata redusa pe care apa este angrenata in miscare, aceasta balteste in buna masura, ducand la un consum crescut de solutii chimice.
O varianta imbunatatita a acestui tip constructiv presupune marirea capacitatii de filtrare cu aproximativ 30 %, respectiv montarea mai multor skimmere pe toti peretii piscinei, astfel incat sa se asigure absorbtia apei din toate directiile. Apa este absorbita in totalitate si redirectionata prin duzele de refulare situate in pardoseala piscinei. Astfel se poate obtine o calitate a apei superioara, asemanatoare sistemului cu luciu de apa (cu jgheab perimetral). Prin reducerea distantei pe care trebuie sa o parcurga impuritatile de pe suprafata apei, se reduce considerabil cantitatea de asemenea impuritati ajunse pe fundul piscinei si se obtine o estetica mult superioara. Prin eliminarea zonelor unde apa balteste, se ajunge la o apa cu calitati superioare si se reduce considerabil consumul de solutii chimice.
Piscina cu luciu de apa
Aceasta este compusa din corpul piscinei, realizat din beton armat, bazinul de compensare si spatiul tehnic, situat de preferinta in imediata vecinatate a corpului piscinei. Filtrarea se face prin absorbitia apei din bazinul de compensare, care este trecuta prin rezervorul de filtrare si, eventual, prin echipamentele de sporire a confortului, apoi redirectionata in piscina prin duzele de refulare situate pe pardoseala piscinei, in asa fel incat sa acopere toata suprafata (o duza de pardoseala pentru circa 6 mp) si sa angreneze in miscare o cantitate cat mai mare de apa. Avantajele acestui sistem constructiv sunt: o hidrodinamica superioara, un aspect estetic mult mai bun, eliminarea zonelor unde apa balteste, obtinand o apa cu calitati superioare si reducand consumul de solutii chimice.Piscinele rezidentiale
Sunt acele piscine construite cu scopul de a fi utilizate in regim personal, destinate familiei, care de regula au dimensiuni reduse (de preferat 8 - 14 m lugime, 4 - 6 m latime). Constructiv, ele pot fi atat clasice, cat si cu luciu de apa, dar cand suprafata apei depseste 50 mp se recomanda ca ele sa fie doar in varianta cu luciu de apa. Pentru dimensionarea sistemelor de filtrare nu exista norme specifice, pe baza carora sa se calculeze capacitatea de filtrare necesara; in schimb, exista recomandari in ceea ce priveste viteza de trecere a apei prin stratul filtrant, care este de 50 m/h, respectiv durata maxima a unui ciclu de filtrare, care nu trebuie sa depaseasca 4 ore in cazul unei piscine exterioare, respectiv 6 ore in cazul unei piscine interioare sau acoperite in permanenta.Datorita diferentelor mici de preturi la sistemele de filtrare destinate piscinelor rezidentiale, recomandam reducerea cat mai mult posibil a ciclului de filtrare undeva spre 4 ore, fara a depasi viteza de trecere a apei prin stratul filtrant. Desi pare o investitie suplimentara, rentabilitatea apare in scurt timp prin reducerea consumului de solutii chimice folosite in tratarea apei, raportat la aceleasi conditii de utilizare. Tratarea apei in cazul acestor piscine se face de regula manual, utilizand solutii chimice in stare granulata sau tablete, desi prin utilizarea unor unitati de tratare automata, cu solutii in stare lichida, se obtine o calitate a apei mult superioara, din perspectiva continutului optim de Cl, a valorii pH-ului si a consumului de solutii chimice.
Piscinele publice
La piscinele publice are acces o patura larga de persoane - din acest motiv, in majoritatea tarilor europene cu traditie in cultura, in turismul acvatic si balnear, exista standarde concrete si bine definite referitoare la tehnologia de filtrare si tratare a apei, respectate si verificate cu regularitate de catre organele competente. Din pacate, Romania nu face parte din categoria tarilor mai sus mentionate, neexistand astfel de standarde clare in proiectarea si executarea piscinelor publice si lucrandu-se „dupa ureche”. Iata de ce voi incerca sa aduc in atentie cateva elemente importante despre dimensionarea sistemelor de filtrare si tratare a apei, facand o paralela intre normele catorva tari cu traditie in domeniu.Un factor foarte important in dimensionarea necesarului de filtrare-recirculare este viteza de filtrare, adica viteza cu care trece apa prin stratul filtrant. Conform normei germane DIN 19623, viteza de filtrare-recirculare pentru rezervoarele de filtrare cu nisip cuartos monostratificat si multistratificat este de maximum 30 m/h (in cataloagele producatorilor de echipamente se specifica si unitatea de masura a suprafetei: 30 m/h/mp); vitezele superioare nu sunt acceptate pentru piscinele publice. Aceeasi valoare este prevazuta si in norma austriaca (Bäderhygieneverordnung) si maghiara (ME 10-204). Un alt factor la fel de important este inaltimea stratului filtrant, care conform normelor trebuie sa fie de cel putin 1 m.
Cunoscand cei doi factori importanti in alegerea rezervorului de filtrare-recirculare, putem trece la urmatorul pas, dimensionarea necesarului de filtrare-recirculare in functie de destinatia piscinei. Deoarece apa este expusa diferit la impuritati, in functie de destinatia piscinei, si necesarul de filtrare-recirculare trebuie calculat diferit - astfel, s-au stabilit coeficienti de incarcare specifica in functie de destinatie.
Coeficientii de incarcare specifica pe tari
Germania – DIN 19643- piscine de inot (adancimea apei peste 1,35 m) - coeficient 0,22;
- piscine cu alte destinatii (adancime sub 1,35 m) - coeficient 0,37;
- piscine pentru copii (adancime 0,3 - 0,6 m) - 2 x volumul piscinei;
- piscine cu hidromasaj - 3 x nr. de locuri;
- piscine cu apa calda (inclusiv termale) - coeficient 0,83.
- piscine de inot (adancimea apei peste 1,35 m) - coeficient 0,20;
- piscine cu alte destinatii (adancime sub 1,35 m) - coeficient 0,33;
- piscine copii (adancime 0,3 - 0,6 m) - 3 x volumul piscinei;
- piscine cu hidromasaj (cu grad scazut de utilizare) - 3 x nr. de locuri;
- piscine cu hidromasaj ( cu grad ridicat de utilizare ) 15 x volumul piscinei;
Ungaria – ME 10-204
- piscine pentru copii - coeficient 0,5;
- piscine didactice - coeficient 0,35;
- piscine cu apa calda (inclusiv termale) - coeficient 0,4;
- piscine de inot si agrement coeficient 0,2.
In baza acestor coeficienti de incarcare specifica se stabileste numarul de persoane, raportat la suprafata apei, numar pe baza caruia se calculeaza necesarul de filtrare-recirculare. In cadrul normelor, sunt stabilite si volume specifice de filtrare, intr-o valoare unitara de 2 mc/h pentru fiecare persoana, iar aceasta valoare poate sa difere doar daca se foloseste un mod de tratare a apei mai modern (ex. ozonificarea), caz in care se poate reduce pana la 1,67 mc/h/pers..
In continuare voi exemplifica asemanarile si deosebirile cu cateva exemple de calcul:
Piscina de inot semiolimpica - 25m x12,5m x 1,8m (312,5 mp, 562,5 mc):
Germania:- nr. de persoane: 312,5 x 0,22 = 68,75 pers.
- necesar de filtrare: 69 pers x 2 mc/h/pers = 138 mc/h
Austria:
- nr. de persoane: 312,5 x 0,2 = 62,5 pers.
- necesar de filtrare: 62 pers. x 2 mc/h/pers. = 124 mc/h
Ungaria:
- nr. de persoane: 312,5 x 0,2 = 62,5 pers.
- necesar de filtrare: 62 pers x 2 mc/h/pers = 124 mc/h
Piscina de agrement cu forma neregulata (100 mp, 120 mc):
Germania:- nr. de persoane: 100 x 0,37 = 37 pers.
- necesar de filtrare: 37 pers. x 2 mc/h/pers = 74 mc/h
- nr. de persoane: 100 x 0,33 = 33 pers.
- necesar de filtrare: 33 pers. x 2 mc/h/pers = 66 mc/h
- nr. de persoane: 100 x 0,2 = 20 pers.
- necesar de filtrare: 20 pers. x 2 mc/h/pers = 40 mc/h
Piscina pentru copii (50 mp, 15 mc):
Germania:- necesar de filtrare: 15 mc x 2 = 30 mc/h
- necesar de filtrare: 15m3 x 3 = 45 mc/h
- nr. de persoane: 50 x 0,5 = 25 pers.
- necesar de filtrare: 25 pers. x 2 mc/h/pers = 50 mc/h
Dupa stabilirea necesarului de filtrare-recirculare in baza celor de mai sus, putem trece la un alt punct nevralgic: vitezele de deplasare a apei in sistemul de tubulaturi, ce nu trebuie sa depaseasca 1,5 m/s in partea de absorbtie a sistemului, 2 m/s in partea de refulare si 0,5 m/s la duzele de pardoseala. Numarul si pozitionarea duzelor de pardoseala trebuie sa asigure angrenarea in miscare si recircularea unui volum cat mai mare de apa. Acest lucru se obtine tinand cont de faptul ca o duza poate sa acopere o suprafata similara unui cerc cu diametrul de 3 m, dar distanta maxima intre 2 duze sa nu depaseasca 3 m, respectiv intre diafragma (peretele) piscinei si cea mai apropiata duza sa nu fie mai mare de 1,5 m. Respectand modalitatea de dimensionare a sistemelor de filtrare-recirculare in baza celor de mai sus, atat in proiectare, cat si in executie, aplicand chiar si cele mai „blande” valori, evident impreuna cu o tratare chimica corespunzatoare de preferat automatizata, vom obtine apa cu o calitate superioara in piscinele publice.
Zsolt Dan - Aliterrakva Piscine Satu Mare
E-mail: moc.oohay@avkarretila
Web: aliterrakva.ro
De: SpaMagazin | 30 Dec 2013
0 Comentarii