Planificarea, proiectarea și construcția piscinelor publice (II)

Piscinele publice, indiferent de dimensiuni, necesită o planificare și o pregătire atente. Adesea suntem informați cu privire la etapele de construcție ale unei piscine, însă neglijăm total aspectul planificării și al proiectării acesteia. Dacă în numărul trecut al revistei vă povesteam despre aspecte pe care ar trebui să le luați în considerare atunci când întocmiți planul de construcție, de data aceasta vă prezentăm câteva elemente hidraulice și recomandări în alegerea tipului de piscină.

Piscina publica

Ce tip de piscină alegem în funcție de amplasament și tipul de sol?

Există o multitudine de tehnologii de construcție a unei piscine publice - beton, panouri metalice, beton cu blocuri din polistiren, beton cu blocuri din PVC, cu pereți transparenți, finisate în interior cu membrană din PVC (liner), material ceramic sau vopseluri speciale.  Alegerea tehnologiei trebuie făcută în strânsă legatură cu condițiile specifice de amplasare, astfel:
 • Pe soluri instabile (pământ de umplutură, nisipoase) se recomandă piscinele din beton, la care trebuie luate măsuri specifice de consolidare;
 • În zonele în care pânza de apă freatică este la suprafață, trebuie efectuate lucrări de drenaj;
 • Pe soluri stâncoase, se poate opta pentru construirea piscinei parțial îngropată și cu lucrări suplimentare de rambleiere.

Forma piscinei

Forma este legată în primul rând de aspectul estetic, la care arhitectul sau designerul au un cuvânt important de spus. Totuși, este bine să se țină cont de faptul că aceasta trebuie să se încadreze în liniile generale ale ambientului și/sau clădirilor învecinate. De asemenea, tipul de formă și tehnologia pentru care se optează va fi reflectată și în costurile de execuție. De exemplu, piscinele cu forme curbe, complexe sau cu pereți transparenți sunt mai costisitor de realizat.

Cum dimensionăm piscina?

Suprafața și volumul trebuie alese ținând cont de două aspecte:
 • suprafața se alege în funcție de numărul maxim de utilizatori la un moment dat (la un hotel sau centru Spa poate coincide cu gradul de ocupare maxim al hotelului);Regula de aur: pentru fiecare persoană sunt necesari 2 mp de piscină.
 • volumul de apă al piscinei trebuie să fie dus spre minimum din considerente economice, dar să țină cont si de necesitatea utilizatorilor de a înota și de a avea o adâncime corespunzătoare acestui deziderat. Astfel, un lucru important îl reprezintă alegerea tipului de profil de fund - plat, în pantă, pante compuse etc.).

 Cele 3 condiții pentru calitatea ireproșabilă a apei

 • o bună recirculare a apei din bazin (hidraulicitate);
 • o filtrare corespunzătoare (ca debit și ca finețe a filtrării);
 • un tratament chimic adecvat (care să mențină în echilibru cei 2 parametri principali ai apei: pH-ul și concentrația de dezinfectant).

Hidraulicitatea mixtă este recomandată în cazul piscinelor publice deoarece întreg volumul de apă este dislocat în vederea filtrării și tratamentului chimic, iar normele europene cer ca întreg volumul de apă să fie recirculat odată la 3 - 4 ore. Aceasta preia 50% din apa bazinului prin sifoane și 50% prin skimmere sau rigole perimetrale, returnând apa prin guri de refulare situate pe fundul bazinului.

Elementele esențiale ale instalației hidraulice ale unei piscine

 • elemente de preluare a apei de la suprafața piscinei (skimmere sau rigolă perimetrală) - acestea trebuie să fie nedemontabile de către utilizatorii piscinei și să nu prezinte orificii mai mari de 8 mm;
 • elemente de preluare a apei din profunzimea piscinei (sifoane de pardoseală);
 • elemente prin care se returnează apa în piscină (guri de refulare) - în acest caz, viteza apei la ieșire din gaura de refulare nu trebuie să depășească 3m/s;
 • bazin de compensare - în cazul piscinelor cu rigolă perimetrală;
 • sistemul de pompare-filtrare;
 • sistemul de tratare chimică (dezinfectant și corector de pH);
 • sisteme sau echipamente conexe (încălzire, hidromasaj etc.).

Elemente de care depinde buna funcționare

Rețeaua de conducte este de asemenea un aspect important. Pentru canalizarea de aspirație a piscinei, viteza de curgere a apei nu trebuie să depășească 1,5 m/s, pentru a evita pierderile de sarcină și fenomentul de cavitație. În cazul canalizării de refulare a piscinei, viteza de curgere a apei nu trebuie sa depășească 2 m/s, pentru a evita fenomentul de "lovitură de berbec" și nivelul zgomotului (vibrațiilor).

Bazinul de compensare are efect  de tampon în cazul unui aflux mare de persoane care fac baie, valuri. De asemena, preia gravitațional apa care se scurge din rigola perimetrală și este un rezervor intermediar în cazul în care se vine cu aport de apă proaspată. De aceea, este recomandat ca atunci când dimensionați bazinul tampon, acesta să fie circa 10% din debitul orar de recirculare al apei. Din dotările sale nu trebuie să lipsească sifonul de golire, preaplin, orificiul de eliminare a gazelor și regulatorul de nivel.

Sistemul de pompare-filtrare este indispensabil pentru obtinerea unei ape de calitate. În cazul piscinelor publice, sistemul de filtrare se va realiza cu filtre cu nisip, semi-rapide, care filtrează 20-40 mc/h/mp. Nisipul din filtru va avea granulații diferite, în funcție de viteză. Acesta va fi între 0,4 și 0,6 mm pentru viteze de 30-40 mc/h/mp, respectiv între 0,6 și 0,9 pentru viteze de 20-25 mc/h/mp. Este recomandat ca stratul util de nisip (cel care realizează filtrarea) să aibă de o grosime de minimum 80 cm pentru piscinele publice frecventate moderat (de exemplu la hoteluri) și de 120 cm pentru cele frecventate intens.

Hidroizolația este de asemenea un aspect esențial al funcționării fără probleme a unei piscine. Există materiale speciale folosite în realizarea hidroizolației și materiale care se folosesc la finisare (vopsea, tencuieli decorative, materiale ceramice, mozaic). De asemenea, există și materiale care îndeplinesc ambele roluri - de hidroizolație și de finisaj. Acestea sunt numite ”linere” și sunt membrane PVC. Bineînțeles, fiecare dintre aceste materiale implică tehnologii specifice de aplicare, prezintă avantaje și dezavantaje și au costuri diferite de punere în operă. Optarea pentru oricare dintre acestea trebuie făcută fundamentat și în strânsă legătură cu situația concreta din teren.

Specialistul nostru

Dan Suman și-a început cariera alături de Kasta Metal acum 18 ani. De-a lungul timpului, a participat la numeroase traininguri în domeniul soluțiilor tehnice și al produselor din industria piscinelor, Spa-urilor și saunelor. În prezent, este responsabil de divizia de distribuție a companiei, oferind în acelasi timp și consultanță în domeniul proiectării și dezvoltării soluțiilor complexe pentru piscinele publice și rezidențiale, centre Spa sau wellness.     

Despre Kasta Metal

Kasta Metal este o companie ce activează în domeniul consultanței și construcției piscinelor, Spa-urilor și saunelor de 20 de ani. Firma oferă servicii de consultanță atât pentru proiectele publice, precum și pentru cele rezidențiale, având la activ peste 600 de lucrări realizate în România. În plus, echipa de specialiști Kasta Metal are o bogată experiență în proiectarea și  execuția lucrărilor complexe și complete.
Mai multe informații puteti afla pe www.kasta.com sau scriindu-ne pe comenzi@kasta.com.

De: SpaMagazin | 23 Apr 2014

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.