Consolidarea structurală cu fibră de carbon: soluție pentru salvarea hotelurilor de patrimoniu

Consolidare cladire cu fibra carbonClădirile istorice nu permit intervenții de natură să influențeze arhitectura, o soluție modernă, curată, durabilă și eficientă fiind cămășuirea pereților cu fibră de carbon. Un exemplu de succes al acestei metode pe o clădire istorică din patrimoniul balnear poate fi văzut în paginile următoare: Hotelul Palace din Govora este actualmente cea mai mare clădire din România consolidată cu fibră de carbon marca Sika. Produsele concernului elvețian Sika au mai fost folosite și în alte proiecte majore de consolidare seismică, precum clădirile A.S.E., Palatul Victoria, Teatrul Naţional, Muzeul Naţional de Artă, Ateneul Român şi Muzeul Ţăranului Român (Bucureşti), Biserica Mănăstirii Golia, Biserica Banu, Biserica Armenească şi Catedrala Mitropolitană (Iaşi), Filarmonica din Arad.

Principalele sisteme Sika pentru consolidarea structurilor sunt Sika CarboDur® şi SikaWrap®. Aceste sisteme combină proprietăţile fizico-mecanice ale fibrelor de carbon sau de sticlă, cu performanţele adezivilor epoxidici, rezultând o gamă diversă de materiale compozite, cu adaptabilitate la multiple cerinţe specifice consolidărilor. Astfel, sistemele Sika CarboDur® şi SikaWrap® sunt compatibile cu orice tip de structură - beton, zidărie de cărămidă sau piatră, lemn sau metal. 

Siguranță în caz de seism

„Consolidarea structurală a unei clădiri este un proces complex care contribuie la reducerea riscului în caz de seism cu peste 90% şi la creşterea substanţială a duratei de viaţă a construcţiei”, ne-a declarat domnul Teodor – Ştefan Teodorescu, Technical Consultant Sika România. Potrivit afirmaţiilor sale, reducerea pericolului în faţa cutremurului depinde de mai mulţi factori printre care: zona seismică în care se află construcția, starea ei, caracteristicile cutremurului real în raport cu cele ale cutremurului de calcul, dar mai ales soluţia tehnică de consolidare. Astfel, în funcţie de toate acestea, reducerea riscului seismic pentru o clădire consolidată este cuprinsă între 80% şi 93%. În același timp, orice lucrare de consolidare, indiferent de soluţia tehnică adoptată, dar pusă în operă corect, prelungeşte durata de viaţă a clădirii cu minimum 50 de ani. În condiţiile în care după consolidarea structurii nu se înregistrează evenimente pertubatoare (seism major, incendiu etc.), nu i se aduc modificări care să dezechilibreze schema structurală şi nu i se schimbă folosinţa, durata de viaţă poate ajunge chiar şi până la 100 de ani.

Soluţiile compozite, de până la 3 ori mai ieftine

În ceea ce priveşte costurile unei consolidări seismice, specialistul Sika a subliniat că acestea diferă în funcţie de o serie de factori, precum tipurile de materiale alese sau tipul de clădire.
”Pentru consolidarea unei construcţii, în special a uneia individuale, soluţiile compozite pe bază de fibră de carbon sau de sticlă sunt mult mai eficiente şi elegante comparativ cu cele clasice, atât din punct de vedere estetic, al costurilor, dar şi în ceea ce priveşte manopera”- arată specialistul Sika. Astfel, în cazul consolidării cu materiale compozite a unei structuri multietajate, grav avariate, costul intervenţiei poate varia între 200 şi 600 de euro pe metrul pătrat construit (fără modificarea arhitecturii iniţiale), în timp ce în situaţia abordării metodei clasice de consolidare (constând uzual din suprabetonări), costul poate fi chiar şi de trei ori mai mare, ajungând la 700 – 1.000 de euro pe metrul pătrat construit.

Teodor – Ştefan TeodorescuCostul consolidării cu materiale compozite a unei construcții este redus, intervenţia presupunând foarte puţin deranj şi o manoperă mult mai ieftină, comparativ cu metoda tradiţională, chiar dacă preţul pe unitatea de produs poate fi uneori mai ridicat. Astfel, punând în balanţă costurile totale (material şi manoperă) ale unei consolidări clasice şi pe cele ale unei consolidări cu fibre de carbon sau de sticlă, aplicarea tehnicilor moderne cu fibre este întotdeauna mai ieftină” – adaugă domnul Teodor – Ştefan Teodorescu.

Românii încep să înţeleagă treptat importanţa consolidării seismice a clădirilor şi numărul proiectelor Sika de acest tip este în continuă creştere de la an la an. Potrivit estimărilor interlocutorului nostru, în acest moment circa 10% din totalul proiectelor de consolidări structurale ale Sika pe plan local sunt pentru locuinţele individuale, 60% sunt pentru instituţiile publice şi monumentele istorice, iar restul de 30% sunt reprezentate de clădiri de birouri, hoteluri şi locuinţe colective. Patrimoniul balnear din România și hotelurile cu tradiție, care au nevoie de mai multă siguranță sau de o renovare, au la îndemână aceste soluții moderne și deosebit de eficiente de la Sika.

SIKA
Sediu Central:
500450 Brașov
Str. Ioan Clopoțel nr. 4
Tel.: +40 268 406 212
Fax: +40 268 406 212
office.brasov@ro.sika.com
www.sika.ro
Birou de vânzări:
București, Sector 5
Str. Izvor nr. 92-96
Clădirea Forum III, Etaj 7
Tel.: +40 21 317 33 38
Fax: +40 21 317 33 45


De: SpaMagazin | 23 Apr 2014

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.