Clubul de golf și Club House-ul - SunGarden Golf & Spa Resort


Alăturarea dintre golf și Spa, introduse în conceptul de resort, este una dintre formulele câștigătoare ale momentului, atât în lume, cât mai ales în România, unde cele două discipline, specifice turismului de tip high-end, se află într-un proces de auto-definire sau de adaptare și câștigă un public tot mai larg. Drept urmare, au apărut și în România locații turistice care îmbină elementele clasice de ospitalitate (cazare, restau­rant, bar, club etc.), tratate la nivel premium, cu diferite activități sportive și wellness, dintre care Golf & Spa ni se pare printre cele mai bine definite ca target, prin posibilitatea de a crea o structură coerentă, oferind oaspeților atât ceea ce așteaptă, cât și lucruri noi, surprinzătoare.


Golful și Spa-ul au câteva trăsături definitorii care le leagă: preocuparea pentru sănătate, respectul pentru natură, satisfacerea dorinței de a socializa într-un cadru decent, relaxant, deseori sofisticat. Dacă relația dintre wellnes/Spa și ospitalitate este destul de clară, merită să spunem câteva cuvinte și despre modul în care golful a ajuns să fie asociat acestui domeniu al turismului.

Definitorii au fost o serie de tradiții, evoluția modului în care a fost înțeleasă relaxarea, schimbarea opticii asupra acestui sport și asupra profilului practicantului, noile servicii care au apărut în turism.

În definirea conceptului de Golf & Spa nu putem să omitem două fenomene mai vechi: cluburile de golf apărute în secolul al XIX-lea în Marea Britanie (apoi în Imperiul Britanic și SUA), respectiv Country Club-urile din SUA, care au fost replicate în spațiul anglo-saxon și ulterior în toată lumea civilizată.

De fapt, ambele concepte au origini scoțiene și au fost caracteristice atât aristocrației, cât și comunităților de diverse tipuri care își doreau o formă de socializare sub afinități sau valori comune - aspecte care și-au lăsat amprenta inclusiv asupra felului în care sunt păstrate regulamentele interne și normele de etichetă.

Regulile de admitere în aceste cluburi tradiționale s-au schimbat în timp, evident, devenind mai permisive, ceea ce a făcut ca unele dintre aceste stabilimente să se apropie cumva de zona hospitality, apartenența fiind asigurată de simpla achitare a unei cotizații. Totuși, ele au rămas, prin felul în care au fost concepute, unități închise, nerăspunzând unei nevoi reale a multora care fie nu practică acest sport cu regularitate, fie călătoresc prea mult pentru a face parte dintr-un club stabil, fie vor doar să experimenteze într-un moment de entuziasm, ori pur și simplu vor să joace golf într-un loc exotic.

Ca o paranteză, trebuie spus că un teren de golf este o investiție importantă, care nu poate fi pusă în practică de către oricine și oriunde. Acesta presupune în primul rând un teren de mari dimensiuni, de regulă în jur de 70 de hectare, care să asigure și un relief interesant pentru jucători. Conformația terenului poate fi modificată, este adevărat, dar acest lucru înseamnă investiții suplimentare.

De asemenea, este de preferat ca terenul de golf și celelalte facilități să fie comasate și să aparțină aceleiași proprietăți, pentru că, în sens contrar, există riscul ca relația dintre entități să aibă de suferit.

Ideea de a investi într-un resort de lux, în care golful să fie preocuparea principală, a venit așadar ca o soluție strălucită, iar alăturarea dintre golf și wellness a avut o logică firească: în tip ce unul dintre membrii familiei practică acest sport, ceilalți pot merge la piscină, masaj, sala de sport, să beneficieze de tratamente corporale și faciale; copiii și ei vor fi ocupați pe terenul de joacă sau cu alte sporturi practicate în spații amenajate corespunzător. Astfel, conceptul se conturează, iar oaspeții au pentru câteva zile ocazia de se relaxa și a face un lucru plăcut, înainte să intervină rutina sau plictiseala. Desigur, aceste activități pot fi asociate cu drumeții, vizite la obiective istorice, culturale sau naturale, diverse serbări, dineuri sau spectacole – toate pot însuma o vacanță memorabilă, în care fiecare membru al familiei se simte vizat și mulțumit.


Povestea românească a golfului

Spre deosebire de alte țări foste comuniste, golful în România a repornit practic de la zero după Revoluție, dar există deja o masă critică de jucători afiliați (circa 500) care crește continuu, precum și un număr tot mai mare de cluburi cu terenurile aferente, 9 dintre ele organizând competiții și programe pe diferite categorii de vârste.

Numărul jucătorilor este mult mai mare însă, datorită expaților și celor care vin sub umbrela turismului de profil, iar implicarea companiilor care susțin acest sport este tot mai intensă, inclusiv prin includerea lui în cadrul dezvoltării personale a membrilor echipelor de management. Majoritatea terenurilor de golf dezvoltate în acești ultimi ani beneficiază de expertiza unor profesioniști interna­ționali și sunt concepute cu facilități din zona hospitality – hotel, restaurant, Spa, baruri cu diverse tematici, iar unele includ și alte activități (tenisul, echitația, jocurile de societate etc.). Spa-ul este bine reprezentat în aceste locații, date fiind și rădăcinile lui în balneologie (domeniu popular și foarte dezvoltat în România ultimilor 130 de ani), dar de regulă se încearcă o abordare originală, deschisă atât spre resursele locale de ape minerale, nămoluri ș.a.m.d., cât și spre alte concepte exotice sau occidentale.

Conceptul Golf & Spa este încă la început în România, dar vorbim despre un început încurajator. Există o piață în dezvoltare în Europa de Est (Cehia, Polonia, Ungaria), care vine să concureze țări aflate de câteva decenii în topul celor mai faimose destinații pentru turismul de golf: Spania, Portugalia, Turcia, Italia. România se poate înscrie cu ușurință în acest trend, datorită costurilor mai mici ale investițiilor (valoarea terenurilor pe piața imobiliară), dar și ofertei de servicii suplimentare care poate fi deosebit de variată – turism cultural, ecologic și balnear în special. Beneficiile pot fi consistente, deoarece un turist de golf cheltuiește în medie 250 de euro/zi, comparativ cu un turist obișnuit, care se menține undeva la un sfert din această sumă.


SunGarden Golf & Spa Resort

Sungarden Golf & Spa Resort de lângă Cluj-Napoca - Poiana Cerbului deține un teren de golf cu 9 parcursuri, index de 33 par, şi o aliniere totală de 2211 de metri, amenajat la standardele USGA (United States Golf Association), înscris în EGCOA (Asociația Europeană a Proprietarilor de Teren de Golf) și IAGTO (Asociația Internațională de Golf Tour Operatori). Așezat în jurul Poienii Cerbului, în faimoasa pădure Baciu, acest traseu sportiv te conduce în îmbrățișarea victoriei prin gene­rozitatea naturii. Fiecare traseu este diferit ca stil și decor și oferă o provocare, dar și o evadare.

De la hobby și trasee cu un grad de dificultate scăzut, designul ajunge la provocări mai complexe, pentru cei mai experimentați golferi. Scopul nostru este de a face din Cluj și SunGarden Golf & SPA Resort o nouă destinație de golf pentru jucătorii de nivel mondial.

Iar competițiile pe care noi le organizăm aici sunt o ocazie să ne întâlnim cu cei mai buni jucători, să ne provocăm reciproc, să testăm și să câștigăm cât mai multe premii.

Totodată, aici se organizează competiții de golf interne și internaționale, respectiv competiții private/corporate care se bucură de un mare succes în cadrul comunității de afaceri. Tot aici a fost înființată Academia de Golf SunGarden, pentru promovarea acestui sport în rândul tinerilor și atragerea de noi talente, în parteneriat cu instituții și organizații din domeniul învățământului și sportului care beneficiază de pachete speciale.


Pachete speciale Valentine's Day

Evadează… Uită de griji… Relaxează-te…

Pentru un program personalizat, disponibilitate și preț,

vă rugăm să ne contactați telefonic sau pe

email: spa@sungardenresort.ro/ +0735 888 001


SunGarden Golf & Spa Resort

Tel.: +40 735 888.000 (Recepție); +40 735 888.001 (Spa)

E-mail: spa@sungardenresort.ro

office@sungardenresort.ro

Web: www.sungardenresort.ro

De: SpaMagazin | 26 Ian 2023

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.