Izolarea fonică a Hotelului Hilton București


Dezideratul de la care s-a pornit viza di­mi­nuarea nivelului de zgomot propagat din sala Le Diplomate, respectiv de pe terasa peste etajul V (clădirea veche), în spațiile de cazare ale Hotelului Hilton. Obiectivele precizate la întoc­mirea propunerii de fonoizolare au vizat soluții de creștere a izolării fonice la zgomot aerian pentru sală, respectiv realizarea izolării la zgomot structural pentru echipamentele aflate pe terasa peste etajul V, în vederea îndeplinirii parametrilor acustici din regle­men­tările tehnice în vigoare în România.


Conf. univ. dr. ing. Mariana Cristina Stan,

membru al Comisiei de Acustică a Academiei Române


Situația inițială

Sala Le Diplomate este o încăpere cu multe suprafețe reflectante, atât pe pereții paraleli doi câte doi (finisaje, uși din sticlă), cât și pe tavan (vitralii), toate acestea contribuind la producerea unui ecou de fluturare care conducea la modificarea și alterarea sunetelor emise în sală.

Sunetul produs în sală se propaga în exteriorul ei, pe de o parte prin ușile către foaier, iar pe de altă parte, prin tavanul cu vitralii, spre curtea interioară a hotelului. Tavanul are deasupra zonei vitraliului central o încăpere având pereți cu grosime de 20 cm și câte cinci ferestre pe fiecare parte. Conform informațiilor furnizate de beneficiar, pe restul tavanului, peste placa de beton (20 cm) se afla o barieră de vapori, polistiren, beton de pantă, hidroizolație și o pardoseală supraînălțată din dale prefabricate.

Centrala de tratare a aerului (CTA) de peste etajul V (clădirea veche) este amplasat într-o încăpere cu pereți din zidărie de 270 mm, cu placare uscată din gips-carton și vată minerală la interior (70 mm), respectiv tencuială exterioară de 10 mm. Tavanul încăperii CTA este constituit din placă de beton (18 cm), cu termo- și hidroizolație, iar structura terasei de peste etajul V este: placă din beton (20 cm) + termo- și hidroizolație de 5 cm.


Zgomotul propagat de la sala Le Diplomate și de pe terasa etajului V

Conform prevederilor Normativului C 125 - ”Normativ privind acustica în construcții și zone urbane”, Partea III (Măsuri de protecţie împotriva zgomotului la clădiri de locuit, social-culturale şi tehnico-administrative”), valoarea maximă admisibilă a nivelului de zgomot în sala Le Diplomate (asimilată cu o sală de restaurant cu orchestră) este de 90 dB (A). Conform aceluiași normativ, valoarea admisibilă a nivelului de zgomot echivalent la 2,00 m de fațada clădirii este de 50 dB (A).

În ansamblu, limitele admisibile pentru nivelul de zgomot echivalent interior datorat acţiunii concomitente a surselor exterioare unităţii funcţionale din hoteluri şi a agregatelor ce funcţionează în interiorul încăperilor (sau activităţilor specifice), sunt cele din tabelul de mai jos.




Așadar, hotelurile trebuie amplasate astfel încât valoarea maximă a nivelului de zgomot exterior (la 2.00 m de faţada clădirii) să fie de 50 dB(A). În cazul în care nu este posibilă respectarea acestei condiţii, se vor asigura prin proiect măsuri de protecţie acustică la receptor, pe calea de propagare şi/sau la sursă. Valoarea admisibilă a nivelului de zgomot echivalent interior, provenit din exteriorul unităților funcționale, este de 35 dB (A). În același timp, conform prevederii SR 10009 „Acustica. Limite admisibile ale nivelului de zgomot din mediul ambiant”, punctul 4.8, valoarea admisibilă a nivelului de zgomot la fațada cea mai expusă la zgomot, pentru orice tip de clădire rezidențială sau asimilabilă acesteia, este de 50 dB (A).

În privința terasei de deasupra etajului V, se aplică prevederea din C 125 – ”Normativ privind acustica în construcții și zone urbane”, conform căreia valoarea admisibilă a nivelului de zgomot echivalent interior, provenit din exteriorul unităților funcționale, este de 35 dB (A).


Soluții tehnice pentru reducerea nivelului de zgomot

Reducerea nivelului sonor prin absorbție acustică se face în spațiul de emisie sau pe traseul de propagare.


  • Absorbția acustică în spațiul de emisie

Tratamentul fonoabsorbant poate fi constituit din plăci fonoabsorbante (de exemplu spumă melaminică, material cu o densitate extrem de mică, de numai 9 kg/mc, cu clasa de reacție la foc C-s2,d0 conform EN13501-1, sau orice alt fel de material fonoabsorbant cu αw ≥ 0,7), așezate de exemplu sub formă de baffles, cilindri sau cuburi pe tavanul sălii, într-un sistem ce va fi extins sau montat numai la evenimente cu nivel de zgomot mai mare de 90 dB(A); proiectul dispunerii acestora și al modului de prindere se realizează de către un designer de interior, cu acordul acusticianului.


  • Absorbția acustică pe traseul de propagare

Propagarea sunetului din sala Le Diplomate se face pe două căi: pe ușile sălii, spre hol și recepție, și prin vitraliile din tavan, în camera-acoperiș de pe terasă, iar de acolo în curtea interioară. Realizarea absorbției acustice în camera-acoperiș se poate obține prin placarea pereților și a plafonului acesteia cu plăci Stratocell Whisper FR 40/50 mm grosime, clasa de reacție la foc B-s2,d0. La plafon, plăcile se sprijină pe structura metalică ce susține corpurile de iluminat, iar la pereți s-a recomandat fixarea mecanică folosind șuruburi și rozete.


Reducerea nivelului sonor prin izolare fonică

La sala Le Diplomate, izolarea fonică pe traseul de propagare trebuia realizată în primul rând la ușile de la intrarea în sală – schimbarea celor existente cu unele având Rw ≥ 40 dB(A) și prevederea unor obloane franțuzești – pentru situațiile unor evenimente speciale.

La incintele sonore utilizate la diferite evenimente, izolarea fonică se poate face și prin așezarea acestora pe elemente vibroamortizoare hibride (arc + cauciuc), sistemele cu arc fiind singurele sisteme ce pot reduce transmiterea zgomotulul structural la frecvențe joase, așa cum este cazul boxelor subwoofer.


De asemenea, în camera-acoperiș s-au propus următoarele rezolvări:

  • înlocuirea ferestrelor cu unele având Rw ≥ 40 dB(A);

  • placarea pereților din BCA cu membrană fonoizolantă și pâslă fonoabsorbantă Tecsound FT55;

  • instalarea unui atenuator de zgomot la capătul dinspre terasă al tubulaturii din camera tehnică;

  • izolarea tubulaturilor din camera-acoperiș prin acoperirea cu membrana Tecsound FT55 ALU și fixarea acestora cu bride vibroamortizoare din cauciuc.











Zgomotul propagat de la CTA în interiorul hotelului

Pentru izolarea fonică pe calea de propagare, a fost necesară introducerea unui atenuator de zgomot pe ventilatorul Supply – pressure side cu insertion loss ΔL ≥ 30 dB(A) și așezarea CTA pe sisteme vibroamortizoare hibride (arc+cauciuc). De asemenea, a fost propusă izolarea tubulaturilor din camera CTA prin acoperirea acestora cu membrană Tecsound FT55 ALU și fixarea acestora cu bride vibroamortizoare din cauciuc.

Concluzii

Nivelurile de zgomot provenite din cele două spații, reducerile succesive realizate de elementele existente, precum și cele aduse de soluțiile de principiu propuse sunt prezentate în tabelele de mai jos.


Pentru izolarea planșeului peste etajul V din clădirea veche

Având în vedere că transmiterea zgomotului produs de echipamentele de pe terasa hotelului către etajele inferioare se face atât pe cale aeriană, cât mai ales pe cale structurală, s-au avut în vedere următoarele soluții tehnice de principiu:

  • Pentru reducerea zgomotului structural la sursă: prevederea unor amortizori dinamici, calculați în funcție de caracteristicile mecanice ale echipamentelor;

  • Pentru reducerea zgomotului propagat pe ambele căi în spațiul de recepție: în spațiul de 30 de cm dintre intradosul planșeului superior de la etajul V și tavanul din gips-carton, s-a recomandat dispunerea unor plăci de vată minerală cu densitate de min. 70 kg/mc, cașerate cu împâslitură de fibre de sticlă, pe care se aplică prin lipire membrane izolatoare de tip TECSOUND 50;

  • S-a recomandat ca pentru tavanul fals să se utilizeze plăci de gips-carton cu parametri acustici ridicați (de exemplu Rigips Fonic sau Nida System), suspendate cu ajutorul bridelor elastice.


Materialele și structurile fonoabsorbante și fonoizolatoare au fost propuse de domnul Mihai Nămoloșanu de la EMEXON SYSTEM.


Prin aplicarea soluțiilor propuse, se va obține încadrarea nivelului de zgomot provenit de la sala Le Diplomat în valoarea admisibilă de 50 dB(A) la 2,00 m de fațadele hotelului și respectiv încadrarea nivelului de zgomot provenit de la CTA în valoarea admisibilă de 35 dB(A) în camerele de hotel situate la etajele inferioare, precum și în valoarea de 50 dB(A) pe terasă.


De: SpaMagazin | 26 Ian 2023

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.