Pardoseli decorative pentru HorecaPardoselile turnate pe bază de rășini erau într-o anumită măsură familiare unităților Horeca, dar în zone de trafic intens, supuse uzurii, fără mari exigențe legate de design: bucătării profesionale, spații tehnice sau garaje. În ultima perioadă, însă, au crescut substanțial solicitările și pentru spații destinate oaspeților sau managementului: lobby-uri, coridoare, birouri, zonele de restaurant sau bar, wellness - Spa, chiar camere sau băi.

Este un trend care începe să își pună amprenta inclusiv în modul de percepție a spațiilor, în func­țio­nalitățile acestora și, nu în ultimul rând, în designul interior. Arhitecții și designerii le recomandă, incluzându-le în proiectele lor de construcții noi sau renovări, bine­înțeles după ce au discutat cu beneficiarii asupra acestei posibilități. Iar din partea investitorilor în Horeca există semnale pozitive, pentru că foarte mulți sunt deschiși la nou, la abordarea unor soluții care să le personalizeze spațiile, la ceva diferit de o pardoseală tradițională. Și aceasta pe bună dreptate, pentru că o pardoseală decorativă de rășină epo­xidică sau poliuretanică vine cu avantaje majore, de ordin funcțional, economic, juridic și estetic.

Rezistență mecanică incontestabilă
Rășinile decorative au fost dezvoltate din rășinile pentru pardoseli industriale, ale căror formule au fost optimizate pentru a asigura mai mult confort la pășire, obținerea de culori mai variate și mai atractive, cu adaosuri de particule ca inserții, o aderență potrivită destinației ș.a.m.d.
Pardoseala decorativă pe bază de rășini este o suprafață continuă, fără rosturi, perfect plană (eventual în rampă sau curbă, atunci când este cazul – aspect foarte important pentru respectarea normelor). Versatilitatea sa este practic nelimitată, putând lua exact forma stratului suport. Dacă ar fi să comparăm cu gresia, parchetul, marmura sau alte tipuri de pardoseli discontinue, defectele de fabricație sunt excluse și nu există riscul deplasării plăcilor din cauza dilatărilor sau contracțiilor. Singura condiție ce trebuie asigurată este un strat suport compact, stabil și rezistent la solicitări mecanice. Această pardoseală este extrem de rezistentă la lovituri, zgărieri și indentație, inclusiv la mici vehicule cu rotile. Indiferent ce scăpăm pe jos, nu se vor vedea semne. Nu este casantă, nu există riscul de crăpare sau de fisurare, cel mult se poate deforma, dar și deformarea se poate rezolva cu ușurință.

Impermeabilitate perfectă
O pardoseală decorativă pe bază de rășini este sută la sută impermeabilă. Indiferent cât de multă apă curge pe ea, nu există riscul de a inunda dedesubt sau de a deteriora sistemul de pardoseală; tot ce trebuie să faci este să o ștergi. Iată o situație diferită de cazul în care avem parchet sau laminat – pentru acestea, o inundație poate fi fatală. Este și motivul pentru care mulți aplică pardoseli pe bază de rășini în zone de intrare (vedeți ce se întâmplă într-un hotel de schi?), băi, bucătării, Spa - unde există umiditate în mod constant, iar spălarea poate fi făcută inclusiv cu apă din abundență.

Pardoseli unicat
O pardoseala decorativă pe bază de rășini este personalizabilă 100%. Cu materiale și tehnici specifice, o acoperire de acest tip poate deveni unicat, în culori, modele și texturi extrem de variate. Designul interior a fost practic revolu­ționat de aceste rășini, estetica pornind de la ceea ce îți dorești, nu de la ceea ce ești constrâns să folosești.
Pentru hoteluri, restaurante sau baruri care se identifică în piață prin concepte de design unice, poate fi cea mai bună soluție.

O binecuvântare pentru cleaning
Pardoseala decorativă pe bază de rășini se curăță foarte ușor. Dacă la alte tipuri de pardoseli există rosturi unde se pot depozita mizeria sau bacteriile, la pardoseala decorativă nu există acest risc. Murdăria nu se acumulează nicăieri, rosturile nu trebuie curățate în mod special. Iar dacă operatorul locației are un robot sau o mașină profesională, agentul de curățenie se va descurca mult mai bine pe astfel de suprafață fără obstacole.
Efectul razelor UV
O pardoseală pe bază de rășini, realizată profesionist, nu se decolorează, indiferent de culoare sau gradul de ex­punere la soare, fiind rezistentă la radiațiile ultraviolete care afectează multe alte tipuri de materiale. Prospețimea coloritului se păstrează timp de 10 și chiar 20 de ani – un bun exemplu îl constituie parcările exterioare sau terasele. Nu ești niciodată constrâns să o schimbi, cu excepția cazului când îți dorești o culoare diferită sau simți nevoia unei recon­diționări. Iar dacă se decide o nouă turnare, nu este necesară îndepărtarea vechiului strat – o aplicare în strat sau sistem nou este suficientă. Este și motivul pentru care o aplicare durează foarte puțin (pentru unele lucrări sunt suficiente 24 de ore), deci spațiul nu trebuie blocat pentru zile sau săptămâni. În plus, deșeurile sunt extrem de puține, iar curățenia după șantier se face fără prea multă bătaie de cap. Așadar, renovarea unei pardoseli nu presupune blocarea activității pe termen mediu sau lung, ceea ce în cazul unui hotel este extrem de important.

Aderență conform normativelor
Din obișnuință, când vedem o suprafață extrem de netedă sau lucioasă, ne gândim că suntem în pericolul de a aluneca, ceea ce în cazul pardoselilor din rășini nu este valabil. Din contră, în funcție de compoziție, poate fi vorba despre o suprafață antiderapantă, absolut sigură, indiferent dacă avem pe talpă umezeală sau nisip. Dacă ne scrutăm amintirile, de exemplu când am fost într-un centru comercial sau la aqua park, unde am întâlnit asmenea pardoseli, vom realiza că, în fond, nu am alunecat niciodată. Același lucru este valabil și în cazul pardoselilor decorative.
În concluzie, pardoselile epoxidice și poliuretanice pot fi utilizate în orice tip de încăpere, creând posibilități nenumărate de amenajare a spațiului. Există chiar posi­bili­tatea de aplicare peste încălzire prin pardoseală, rășinile având o grosime redusă și un coeficient de transfer termic optim. Costul inițial poate fi mai ridicat (dar nu totdeauna, comparativ cu gamele premium ale altor tipuri de suprafețe), însă avantajele pe termen lung sunt consi­de­rabile.

De: SpaMagazin | 30 Oct 2023

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.