Terrazzo de la Forbo - un trend pentru industria ospitalității

Terrazzo este mai mult decât un material pentru pardoseli, e un finisaj estetic cu o lungă istorie, ce păstrează o influență unică și astăzi. Ca una dintre cele mai tradiționale acoperiri, ce datează din perioada antichității greco-romane, a fost perceput de secole între cele mai durabile și mai luxoase variante de acoperire a pardoselii.


O frumusețe atemporală

Așa cum este cunoscut azi, terrazzo își are rădăcinile în Veneția, unde artizanii amestecau cu beton fragmente sparte din plăcile de marmură pentru a acoperi terasele – de aici denumirea materialului. Folosind separatoare între mixturi de culori diferite, se putea obține o varietate infinită de modele, un exemplu de rafinament fiind clădirile italiene de secol 18. Pe măsură ce tehnica terrazzo a progresat, au apărut și modele novatoare – separatoarele metalice între plăci au permis artiștilor să creeze modele im­presionante, cu linii deopotrivă drepte și curbate, precum se întâlnesc și azi în faimoasele clădiri Art Deco ale anilor 1920. În anii ’80, grupul de design italian Memphis a transformat pardoselile terrazzo în forme geometrice colorate și vesele recognoscibile instantaneu. Acum, aceste modele trăiesc o a două tinerețe, inspirând designerii de pretutindeni, nu doar în lumea pardoselilor, ci și în modă, tapet, materiale diverse – dintr-o dată, parcă vedem peste tot terrazzo.


Mereu în trend

Ultimele dezvoltări în terrazzo derivă dintr-un trend apărut în industria de divertisment și ospitalitate. Comparativ cu modelele clasice de terrazzo, designerii actuali se joacă frecvent cu nuanțele și dimensiunile, optând pentru un aspect mai abstract și preponderent geometric. Modelele în discuție sunt clare, vibrante și foarte evidente, pre­zentând particule aprinse și colorate pe un fundal opac. Acest trend a inspirat echipa de designeri Forbo să dezvolte o nouă serie de modele terrazzo, ce explo­rează posibilitățile infinite ale noilor tehnologii de tipar digital.


Un match perfect

Forbo Flooring Systems are o istorie lungă și extensivă de colecții în care aspectul de piatră naturală, granit, marmură și terrazzo constituie o parte esențială a designului general al pro­dusului. În colecțiile vinilice în role, există o serie de vizualuri pornind de la aspectul pietrei naturale. Sunt modele ușor de aplicat pe suprafețe ample, iar, odată montate, arată foarte asemănător par­doselilor de piatră. Colecțiile Eternal și Sarlon conțin particule mici în nuanțe strălucitoare și aurii dispuse pe suprafața pardoselii, conferind acesteia o dimen­siune suplimentară și o senzație de lux. Aspectul și feelingul solid al suprafețelor de piatră sau terrazzo din gama Acoustic Sarlon crează un contrast dezirabil cu proprietățile acustice și finețea acestui produs. Prin amestecurile sofisticate de nuanțe, colecțiile de vinil omogen Sphera se asociază pregnant cu aspectul luxos al pietrei naturale și granitului.

Modelele de terrazzo ale colecțiilor modulare, precum Allura LVT, oferă o largă varietate de posibilități de a deveni creativi cu pardoseala dintr-un spațiu, creând zone distincte vizual. Diferitele modele pot fi combinate ușor, permițând utilizatorului final să realizeze un model specific de pardoseală, adaptat spațiului și funcțiunilor specifice acestuia.


Trei noi modele de terrazzo

Versatilitatea colecțiilor Forbo în relație cu tema terrazzo se vădește în trei variante, ce reunesc o largă selecție de materiale Forbo Flooring și inspiră la combinarea modelelor și categoriilor de produse. Nou dezvoltata gamă de modele terrazzo se va adaugă curând biblio­tecii digitale, ce oferă inspirație vizuală pentru imprimarea produselor pentru pardoseli.

  • Terrazzo Large: un model mo­nu­mental grafic cu chipsuri colorate de mari dimensiuni, amplasat într-un fundal contrastant acoperit cu un strat subtil de particule mici.

  • Terrazzo Artificial: un model tip colaj de terrazzo cu forme viu colorate plasate într-un fundal întunecat, ce creează un aspect vizual vivace cu un vibe contemporan.

  • Terrazzo XXL: un model supra­di­men­sionat, compus din forme nere­gulate și cercuri geometrice amplasate într-un fundal contrastant în tonuri luminoase; este disponibil în texturi marmorate și tip granit, în nuanțe naturale.


Pardoseli premium pentru fiecare facilitate

Forbo Flooring Systems este unul dintre puținii producători care reușesc să asigure, la un înalt nivel de calitate, o gamă atât de variată de acoperiri elastice sau textile pentru pardoseli, mobilier, pereți sau alte suprafețe în amenajările interioare.

Pentru aria de intrare, se poate apela la barierele de praf Nuway și Coral, concepute să oprească murdăria și noroiul, dar în același timp să prelun­gească durata de viață a pardoselilor din întreaga locație, deoarece se elimină astfel particulele abrazive și umezeala, iar frec­vența operațiunilor de curățenie este redusă semnificativ.

Marmoleum este o gamă de lino­leum concepută pentru diverse tipuri de spații interioare, caracterizată prin dura­bilitate, naturalețe și un design inovator (peste 300 de culori și modele, sub formă de role sau modulare). În prezent, se bucură de un succes deosebit datorită comportamentului la activitatea de igienizare; testată în instituții de cercetare independente, gama aceasta a dovedit că este adecvată oricărei des­tinații în care se urmărește igiena strictă.

Sphera, o pardoseală vinilică omo­genă, este de asemenea o variantă folosită cu succes în Horeca, bucurându-se de popularitate datorită duratei de viață, versatilității și culorilor vibrante, cu valori ridicate de reflexie a luminii, care dau luminozitate spațiului. Se poate folosi în spații diverse: baruri și restaurante, zone de trafic, de relaxare, de tratament în domeniul balnear, spații tehnice și chiar camere.

Colorex, o pardoseală conductivă, care în același timp este și rezistentă la operațiuni frecvente de curățenie și dezinfectare, poate preveni descărcările electrostatice necontrolate în incinte cu aparatură electronică, medicală sau de laborator sensibilă, cum sunt centrele de sănătate. Gradul de LRV – Light Reflectance Value permite o iluminare optimă, iar pe pardoseală orice obiect străin sau murdărie capătă contrast, putând fi îndepărtate.

Pentru sălile de așteptare sau cu trafic aglomerat, căi de acces unde zgomotul poate fi o problemă, se poate apela la gama Sarlon, o pardoseală vinilică fără ftalați, în numeroase variante de culori și modele, capabilă să reducă sunetul de impact cu până la 19 dB. Forbo are, de asemenea, variante acustice și pentru linoleum (Marmoleum Acoustic) sau LVT (Allura Decibel).

Eternal, care are un design special, inspirat din materiale naturale precum lemnul sau piatra, ori cu o grafică abstrac­tă, personalizată digital. Cu acest produs, orice spațiu capătă valențe estetice specifice, păstrându-și funcționalitatea și rezistența de excepție la indentație.Pentru spațiile cu umiditate crescută, precum băi sau bucătării, zone de trafic care au nevoie de pardoseli rezistente la apă, dar și cu un grad optim de aderență (R10 – R12), Forbo are numeroase soluții din colecția Step, cu zeci de modele care sugerează piatra sau lemnul.

În toalete și vestiare, unde se merge cu piciorul gol, sau acolo unde scaunul cu rotile poate aluneca, există varianta de PVC eterogen Surestep Laguna. Safestep Aqua poate fi aplicată în aceleași tipuri de spații, chiar în băi și piscine.

Pardoselile LVT din colecția Allura îmbină beneficiile unui vinil solid și rezistent cu estetica ce sugerează lemn și piatră naturală, în cele mai sigure condiții de exploatare. Le putem întâlni în restaurante, zone de recepție și lobby, camere elegante ș.a.m.d.

Tessera este un sortiment de mo­chetă sub formă de module care poate fi folosită cu succes în spații publice, bi­rouri, sălile de conferințe, camere și zonele de relaxare. Designul lor cu ele­men­te aleatorii permite reducerea substan­țială a resturilor de tăiere, iar cali­tățile acustice sunt deosebite – re­duce zgomotul cu până la 30 dB.

Flotex este o acoperire unică, ca­pa­bilă să ofere o durabilitate și o rezistență de excepție cu ajutorul unei pardoseli textile, calde și confortabile, devenind soluția perfectă pentru acele zone în care se circulă sau se așteaptă, inclusiv folo­sind scaune cu rotile. Realizată din fibre de nylon 6.6 (80 de milioane de fire pe metru pătrat!), asigură o acustică exce­len­tă, este impermeabilă, lavabilă, ade­­rentă și sigură pentru sănătatea utili­za­torilor, deținând eticheta britanică pentru persoane alergice. Iată de ce își poate găsi locul atât în zonele de trafic (recepție, holuri, birouri, saloane), cât și în camerele de hotel, unde reprezintă un standard de calitate și rezistență.

Finisajele Forbo pentru pereți și mobilier constituie o modalitate mo­der­nă, elegantă și practică de a realiza o amenajare personalizată. Gama Bulletin Board este pro­du­să din materiale natu­rale și regenerabile (ulei de in, colofoniu și plută), având carac­teristici avantajoase precum flexibilitatea și rezistența la uzură. Zidurile sau mobilierul pot fi acoperite continuu, rolele având lungimi de până la 28 de metri. De ase­menea, există varianta acoperirii obiectelor de mobilier cu Furniture Linoleum, un material tot natural ce conferă suprafețelor o textură fermă, care nu se poansonează, dar în același timp caldă și moale, imposibil de obținut cu alt material.


www.forbo-flooring.com

Contact: sandra.stoian@forbo.com


De: SpaMagazin | 26 Ian 2023

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.