URSA – eficiență energetică, confort acustic și un mediu protejat


Locațiile Horeca sunt, prin natura lor, mari consumatoare de energie, atât pentru climatizare (încălzire/răcire), cât și pentru diversele facilități pe care le asigură – restaurant, bar, Spa etc. Ma­terialele folosite pentru construcție trebuie să contribuie substanțial la evitarea pierderilor de energie și să îndeplinească norme stricte de siguranță la incendiu. În același timp, este nevoie de o bună izolare fonică, pentru a asigura confortul acustic al oaspeților săi, respectiv pentru a evita poluarea fonică a mediului înconjurător. Nu în ultimul rând, o unitate Horeca trebuie să răs­pundă exigențelor momentului legate de sustenabilitate și sănătatea utiliza­to­rilor, folosindu-se pe cât posibil ma­teriale naturale, reciclabile, obținute cu consum redus de combustibili fosili. În acest context, vă propunem câteva materiale de termoizolare și fonoizolare apărute recent pe piața românească, furnizate de compania URSA din Grupul ETEX.

Termoizolații realizate cu tehnologia Lignin
Vata minerală de sticlă este considerată un material natural prin excelență datorită materiei prime de bază folosite: nisipul de cuarț. Totuși, lianții utilizați pentru ca fibrele să rămână grupate în forme compacte au fost obținuți de-a lungul timpului din derivați ai combustibililor fosili. Acest lucru este însă pe cale să se schimbe. În cadrul programului “URSA goes green”, marele producător URSA a dezvoltat o nouă gamă de vată minerală de sticlă cu lianți pe bază de lignină, o substanță naturală sustenabilă, sănătoasă pentru utilizatori, pentru mon­ta­tori și pentru mediu.
Tehnologia Lignin este o soluție perfect ecologică, ce marchează o abordare nouă în obținerea acestui material termoizolant extrem de important pentru industria construcțiilor. Astfel, se poate pune întrebarea perfect legitimă: este aceasta cea mai durabilă vată minerală de sticlă fabricată până acum?
Lignina este o clasă de substanțe polimerice prezente în majoritatea plantelor, contribuind la crearea structurilor acestora, la rigiditatea țesuturilor și la evitarea degradării celulelor. În industrie, este obținută sub formă de rășini ca produs secundar la fabricarea hârtiei și celulozei; printr-o prelucrare minimă, lignina poate fi folosită direct în producerea de vată de sticlă. După obținerea fibrelor de vată din nisip sau deșeuri de sticlă, acestea sunt centrifugate și aderează între ele cu ajutorul unui liant, care este în cazul de față chiar lignina, un produs natural, regenerabil și rezistent la solicitări mecanice sau radiații UV. Este o alternativă prietenoasă cu mediul la lianții obținuți din combustibili fosili, care degajă substanțe organice vola­tile dăunătoare, iar la incendiu pot fi extrem de periculoase prin gazele toxice degajate. URSA a implementat această tehnologie la câteva produse premium (URSA SF 32, URSA SF 34 și URSA SF 34 GEMINI), urmând ca pe viitor această soluție să fie extinsă pentru întregul porto­foliu.

Datorită execuției de înaltă cali­tate, produsele au primit cer­tificatele internaționale: Blue Angel, EUCEB, RAL și EPD.

Caracteristici ale produselor sustenabile obținute cu tehnologia Lignin:
proprietăți mecanice excelente;
fabricate cu mai puține emisii de CO2;
tehnologie ecologică;
contribuție suplimentară la reducerea amprentei de carbon asupra mediului;
culoare naturală a produsului;
miros asemănător lemnului și o senzație plăcută la atingere;
sustenabilitate și resurse naturale inepuizabile de materie primă;
îmbunătățirea calității vieții și o calitate excelentă a aerului în spațiile de locuit.

Produse obținute cu tehnologia Lignin
URSA SF 32 - saltea autoportantă din vată minerală de sticlă, cu excepționale calități termoizolante, folosită pentru izo­larea termică și fonică a acoperișurilor în­clinate, a pereților pe structură de lemn, a podurilor și a mansardelor. Este un pro­dus sustenabil, fabricat cu tehnologia Lignin, am­balat în role și comprimat în raport 1:2,8.
URSA SF 34 - saltea din vată mine­rală de sticlă, autoportantă, marcată pe una din fețe, ambalată în role și comprimată în raport de 1 : 4. Produs sustenabil, fabricat cu tehnologia Lignin, conceput pentru izolarea termică și fonică a acoperişurilor înclinate, a mansardelor, a pereților despăr­țitori pe structură metalică sau pe structură de lemn.
URSA SF 34 GEMINI – saltea auto­portantă de vată minerală pentru izolarea termică și fonică a acoperișurilor înclinate, mansardelor, podurilor, tavanelor și pere­ților pe structură din lemn.

Durabilitate și economie circulară
Inițiativa URSA goes green încearcă să aducă o contribuție semnificativă la realizarea obiectivului de reducere a emisiilor de CO2 prin creșterea gradului de conștientizare cu privire la alegerea unor materiale de izolare mai bune și durabile. De asemenea, unele produse URSA sunt marcate pentru a fi iden­tifi­cate și, după utilizare, se pot sorta și refolosi în noi proiecte, contribuind la economia circulară în domeniul cons­truc­țiilor. Resturile de material și deșeurile pot fi reintroduse în procesul de fabri­cație ca materie primă secundară va­lo­roasă, sau procesate pentru obți­nerea altor produse din vată minerală, fiind complet reciclabile. Datorită opti­mizării performanțelor termotehnice ale unei construcții, izolația cu vată minerală URSA asigură o creștere durabilă a valorii clădirii.


URSA TECTONIC
Noua generație de produse din vată minerală rigidă URSA TECTONIC vine cu caracteristici superioare, precum un raport mai bun între izolarea termică și cea fonică, respectiv o rezistență excelentă la tracțiune și compresiune. În consecință, poate fi utilizată cu succes, în diverse variante, la aplicații diverse pentru interior și exterior – de la placarea fațadelor la cea a tavanelor și altor elemente de construcție. Permea­bili­tatea optimă la vapori, dublată de proprietăți hidrofuge și hidrofobe, este exact ceea ce ne trebuie pentru o construcție sănătoasă, inclusiv în abordarea unor spații cu un regim particular al temperaturii și umidității, precum garaje, ateliere, subsoluri sau spații de depozitare.

URSA TECTONIC beneficiază de o tehnologie patentată, complet nouă, prin care fibrele sunt orientate astfel încât pa­nourile devin mai bune izolatoare ter­mice și fonice, iar structura compactă, mai rigidă, permite o fixare sigură și rapidă, atât cu ajutorul adezivilor, cât și mecanic, folosind dibluri pentru termosistem. Structura plăcilor se aseamănă plăcilor tectonice compacte, fapt care a inspirat denumirea gamei.
În prezent, există trei game de produse URSA TECTONIC: FP Basic, UPh/Vv și Aph, fiecare cu proprietăți care le fac potrivite unei aplicații specifice.
Proprietăți generale
l plăci izolatoare rigide de vată minerală
l concepute pentru o montare simplă și sigură

absorbție a sunetului de nivel premium
rezistență la foc – vata minerală este incombustibilă
difuzie naturală a umezelii din aer
stabilitate dimensională
utilizabile într-o mare varietate de aplicații, în funcție de produs: fațade, pereți despărțitori, tavane suspen­date, sisteme de gips-carton, tavane de garaje, ateliere, subsoluri și spații de depozitare etc.

Soluții pentru întreaga clădire
URSA oferă mai multe game de soluții pentru izolarea termică și fonică a diverselor elemente de construcție într-un spațiu Horeca:
URSA GLASSWOOL - produse din vată minerală de sticlă pentru izolarea termică și fonică, având o conductivitate termică foarte scăzută, ideale pentru fațade, acoperișuri și pardoseli.
Datorită faptului că vata de sticlă este un foarte bun fonoabsorbant, produsele URSA GLASSWOOL pot fi utilizate cu rezultate excepționale la izolarea pereților de compartimentare, a pardoselilor și a tavanelor.
lRSA TERRA - vată minerală spe­cială pentru aplicațiile cu cerințe ridi­cate de izolare fonică și termică: pereți exteriori, pereți de compartimentare, planșee și tavane, oferind confort și calitate pentru toate tipurile de proiecte.
URSA TECTONIC – vată minerală rigidă pentru diverse aplicații, cu rezistență ridicată la tracțiune și compresiune.
URSA TECH – produse pentru izolarea profesională a instalațiilor de orice formă: tubulaturi de ventilație, canale de climatizare, conducte, țevi, boilere, rezer­voare, containere etc.
URSA AIR - cea mai bună soluţie pentru construcția canalelor de ventilaţie şi climatizare personalizate, folosind materiale care asigură o bună izolare termică și fonică, precum și rezistența la foc.
URSA SECO – panouri acustice premium pe bază de vată minerală, care absorb undele sonore în intervalul 125 – 8000 Hz și pot oferi un decor special interioarelor; de asemenea, din gama SECO face parte și folia impermeabilă la apă, dar permeabilă pentru vapori, SECO 0,02, utilizată la acoperișuri înclinate și structuri prefabricate din lemn.  

URSA România
Bd. Ficusului nr. 14A, Sector 1, Bucuresti
Tel.: 0040 21 269 0663
Fax: 0040 21 269 0664
E-mail: assistance.ursa.ro@etexgroup.com www.ursa.ro


De: SpaMagazin | 30 Oct 2023

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.