Pardoseli poliuretanice Master Builders Solutions pentru bucătării și centre wellness

Probabil cele mai solicitate spații dintr-o unitate Horeca sunt restaurantul (și mai ales bucătăria aferentă), respectiv zonele destinate wellness-ului, cu centrul Spa și sălile de fitness. Pardoselile în aceste zone au nevoie de o abordare particulară, care nu poate fi rezolvată, la un nivel de calitate premium, decât cu materiale de top. Vă prezentăm în continuare câteva dintre soluțiile oferite de Master Builders Solutions, concepute special pentru a face față unor provocări deosebite, dar și pentru a corespunde exigențelor de siguranță și design ale investitorilor, operatorilor, arhitecților, designerilor, angajaților și, mai ales, ale clienților finali.

 

UCRETE – prima opțiune de peste 50 de ani

UCRETE este un sistem de protecție a suprafețelor extrem de durabil ce folosește o tehnologie unică pe bază de rășini, care întrunește și depășește cele mai exigente cerințe privind igiena. Sistemele de pardoseli de uz industrial UCRETE nu conțin solvenți, se întăresc rapid, chiar și la temperaturi scăzute (pot fi date în folosință după numai 5 ore la 10 °C, fiind ideale pentru lucrările de renovare), sunt inodore și au un grad foarte ridicat de rezistență împotriva murdăriei. Spectaculoasă este însă rezistența la șoc termic: suportă deversări de lichide cu temperaturi de până la 150 °C, inclusiv treceri bruște de la temperaturi negative la cele pozitive (extreme) și invers.

Pandemia COVID – 19 a afectat în mod deosebit domeniul Horeca, considerat vulnerabil în acest context. Nu este vorba doar de criteriul distanțării sociale, ci și de prezența potențială a virusului în bucătăria unui restaurant, fast-food, bar ori într-un centru Spa/wellness. Pentru menținerea igienei, pardoselile sunt curățate frecvent, sporind solicitările asupra acestora. Betonul poliuretanic UCRETE de la Master Builders Solutions reușește de peste 50 de ani (tehnologia a fost dezvoltată la începutul anilor 1970 și este optimizată continuu), să rămână cea mai performantă opțiune, cu aplicații în domenii dintre cele mai diverse: industria alimentară, chimică și farmaceutică, domeniul medical, educațional și, desigur, hospitality. Este vorba despre o pardoseală „heavy duty”, densă, impermeabilă pe întreaga grosime, în mod esențial inertă, nedegradabilă biologic, ce nu favorizează dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. Este primul sistem de pardoseală pe bază de răşini care a obţinut certificarea HACCP, devenind alegerea favorită a lanțurilor hoteliere prestigioase, datorită durabilității sale în exploatare, a capacității de igienizare impecabile.

Din perspectiva sănătății, UCRETE deține certificatul Indoor Air Comfort Gold Label (calitatea aerului în spațiile interioare), după testări independente ale conținutului de Compuți Organici Volatili (VOC), cu audit de management al calității și al procedurilor de control al producției. Acest lucru arată că este un produs extrem de curat, fără substanțe volatile care pot influența olfactiv produsele alimentare sau sănătatea personalului - nu prezinta miros nici măcar în etapa turnării, fapt atestat si de Institutul Independent pentru Tehnologie Alimentară Campden Technology Ltd din Marea Britanie. Toate produsele din această gamă au un nivel extrem de redus de emisii în general și sunt conforme cu toate cerințele europene în materie de emisii ale produselor pentru pardoseli. Acestea includ standardul AgBB in Germania, AFFSET în Franța, unde Ucrete este în categoria A+ (cel mai ridicat standard) și M1 în Finlanda.

În România, bucătăriile Marriott Grand Hotel și IKEA folosesc cu succes aceste pardoseli, la fel ca și producători renumiți din industria alimentară (Coca-Cola, Heineken, Ursus, Timișoreana, Angst, Cris-Tim, Jidvei).

 

Comportamentul în medii agresive

Într-o bucătărie sau un centru Spa/balnear pro­ba­bilitatea de a intra în contact cu substanțe agresive este mare și într-un spectru destul de larg, dar com­portamentul pardoselilor UCRETE este exemplar.

 

Iată câțiva dintre agenții chimici vizați:

·         Acid acetic - în general, se folosește oțet cu con­centrație de 5-8%, dar pentru cleaning sunt întâlnite soluții de circa 12% sau mai mult;  UCRETE rezistă la procente de până la 50%!

·         Acid lactic – UCRETE rezistă la toate concentrațiile, la temperaturi ridicate, așa cum sunt necesare la pre­lucrarea produselor din lapte.

·         Acid oleic - reprezentativ pentru acizii organici, formați prin oxidarea grăsimilor vegetale și animale, folosite adesea în prepararea alimentelor și industria de profil: nu afectează această pardoseală nici în concentrație de 100%.

·         Acid citric concentrat – întâlnit la o gama largă de sucuri de fructe, poate degrada rapid alte tipuri de pardoseli pe bază de rășini sintetice, nu și UCRETE.

·         Metanol – siguranță și la o concentrație de 100% (metanolul este reprezentativ pentru băuturi alcoolice și pentru un spectru larg de solvenți).

·         O gamă largă de uleiuri minerale, săruri și acizi anorganici.

·         Produse de curățenie profesionale, aplicate cu echipamente standard - testele efectuate de Institutul Independent Campden Technology Ltd, pentru înde­părtarea Acinetobacter Calcoaceticus și Listeria Mono­cytogenes, au concluzionat că pardoselile UCRETE pot fi igienizate la un standard comparabil cu oțelul inoxidabil și materialele plastice.

 

Umiditatea este o altă problemă curentă a zonelor de bucătărie sau Spa – atât cea provenită din activitățile curente (pre­pararea alimentelor, spălarea vaselor, operațiunile de curățare, deversări de lichide și altele asemenea), cât și cea reziduală, din substrat. În ambele cazuri, având absorbție zero, UCRETE face față cu brio, inclusiv atunci când pardoseala este executată peste beton turnat recent (numai 7 zile!). Aceasta permite încadrarea în programe rapide de construcție, cu termene reduse de finalizare, permițând reabilitarea par­doselilor în medii expuse umidității.

Dincolo de ușurința întreținerii, ori rezistența la agresiuni mecanice, termice sau chimice, o pardoseală trebuie să aibă aderența optimă: nici foarte mică, alunecoasă, nici foarte mare, favorizând împiedicarea. Pentru a reduce la minim riscul de alunecare, împiedicare și cădere, este nevoie de o abordare echilibrată. Poate fi nevoie de soluții de proiectare sau de o schimbare a practicilor și procedurilor de muncă, dar și de a lua în considerare efectul curățeniei și al încălțămintei. Este necesar un compromis între ușurința la curățare și rezistența la alunecare. Nu toate zonele au nevoie de același grad de re­zis­tență la alunecare. De aceea, UCRETE vine cu o serie de profile de suprafață disponibile pentru a permite per­so­nalizarea pardoselii conform nevoilor individuale ale fiecărui spațiu.

 

Repere în dezvoltarea bazată pe inovație a pardoselilor UCRETE:

·         1982: Primul sistem de pardoseală terazzo igienic antistatic pentru industria farmaceutică;

·         1993: Primul sistem de pardoseală cu aplicare fluidă, simplă și cu rezistență la șoc termic;

·         2003: Primele sisteme cu profiluri de rezistență la alunecare specificabile - pentru siguranță sporită;

·         2011: Primele sisteme cu întărire rapidă, chiar și la temperaturi reduse și care nu prezintă miros;

·         2018: Pardoseli antistatice monolitice, rezistente la șocuri termice.

 

Sistemele MasterTop, pentru sălile de fitness și wellness

Sistemele MasterTop pot fi folosite în multiple tipuri de spa­ții publice, inclusiv în hoteluri, pentru zone precum re­cepție, restaurant, baie, săli de evenimente, holuri, centre wellness, scări, holuri, spații tehnice, chiar și în camere, datorită posibilităților de a obține, pe lângă pardoseli rezistente, și un design special. 

În proiectarea clădirilor și încăperilor pentru fitness și wellness, este important să se găsească echilibrul optim între func­țio­nalitate și estetică - ambele aspecte sunt provocatoare. Pe de o parte, pardoseala trebuie să ofere o suprafață optimă pentru o utilizare sigură, fără evenimente neprevăzute și, drept urmare, relaxantă. Pe de altă parte, culoarea și modelul sunt importante pentru a crea atmosfera dorită (mai stimulantă sau calmantă, după caz). Sistemul de pardoseli poliuretanice MasterTop 1327 poate îndeplini toate aceste cerințe, ba mai mult decât atât: este singurul sistem de pardoseli bazat pe rășini poliuretanice cu un strat elastic aplicat în formă lichidă, capabil să reducă la minim zgomotul pașilor și zgomotul la impact. În camera respectivă, pardoseala asigură un nivel ridicat de confort la mers, eliminând practic zgomotul pașilor. MasterTop 1327 reduce transmisia zgomotului către încăperile învecinate cu 15 – 18 dB (cam la jumătate din ceea ce se aude în mod obișnuit). La fel ca toate sistemele de pardoseli MasterTop, suprafața este omogenă și ușor de curățat, păs­trân­du-și calitățile timp îndelungat. De asemenea, se pot îndeplini orice cerințe speciale de design pe care le aveți. Stratul final al sistemului este MasterTop TC 417W, un bicomponent poliuretanic, fără solvenți, elastic, stabil la UV și antibacterian, ce conferă acoperirii rezistență la o gamă largă de solicitări, dar și un aspect plăcut.

 

Caracteristicile sistemului MasterTop 1327:

·         Emisii scăzute, conform AgBB

·         Protecție ignifugă clasa Bfl-s1

·         Inodor

·         Autonivelant

·         Reduce transmisia transversală a zgomotului cu 15 –18 dB

·         Adecvat pentru încălzire în pardoseală

·         Neted sau antiderapant

·         Nu se îngălbenește

·         Rezistent la abraziune, potrivit pentru utilizarea roților pivotante

·         Durată lungă de viață (până la 50 ani)

·         Stratul final MasterTop TC 417W este antibacterian

·          

Avantajele sistemului

·         Modele individuale de pardoseală și o gamă largă de culori

·         Ecologic și sustenabil

·         Proprietăți excelente pentru mers - reduce presiunea asupra articulațiilor

·         Adecvat pentru utilizare în încăperi cu forme complexe

·         Curățare ușoară a suprafeței fără îmbinări pentru cheltuieli reduse de întreținere

·         Cost scăzut de exploatare și întreținere pe întreaga perioadă de viață

 

 

https://online-planning.master-builders-solutions.com/en/romania

Prin Online Planning Tool, proiectanții, arhitecții, contractorii și beneficiarii își pot alege soluțiile optime din gama extrem de variată a produselor și sistemelor Master Builders Solutions. Aceștia trebuie să parcurgă câteva etape simple: să se logheze la platforma dedicată, să selecteze tipul de proiect, să aleagă una dintre specificații, să dea câteva detalii despre dimensiunea proiectului și... pro­gramul îi ghidează automat, pentru ca la final să primească recomandarea tehnică, incluzând docu­men­tația aferentă, inclusiv detalii în format CAD sau DWG.

 

Divizia de produse chimice pentru construcții a BASF devine entitate independentă sub denumirea Master Builders Solutions.

De: SpaMagazin | 30 Mar 2021

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.