Doriți un centru Welness/Spa în hotelul sau pensiunea dumneavoastră?Soluția Leida – rapiditate și avantaje de necontestat
Daniela Ciurescu - Leida Impex

Leida s-a identificat de-a lungul timpului prin atașamentul față de ideea de profesionalism în industria ospitalității, prin înțelegerea nevoilor fiecărui operator pe această piață, dar și prin relația strânsă și eficientă cu unele dintre cele mai importante branduri europene și mondiale, specializate în dotări pentru hotel, restaurant, bar, wellness și Spa. Astfel, operatorii din domeniu au putut face surprize plăcute oaspeților care au regăsit în România tehnologie, elemente de design, senzații europene și exotice, fiind la același nivel al serviciilor cu locații de top de pe alte meridiane. În prezent, Leida este un nume cunoscut datorită capacității de a veni cu proiecte și dotări la cheie, de la amenajarea spațiilor și dotare, până la consumabile și suport operațional. Dar, dincolo de a fi un furnizor dedicat, Leida propune concepte, pe care le poate susține cu ajutorul unei oferte extrem de variate și al unor intervenții prompte la orice solicitare. Acestea pot deveni povești de succes pentru un hotel sau centru Spa, prin colaborarea deschisă cu arhitecții și designerii implicați în proiect.

 

De o bună perioadă, centrele wellness, Spa, beauty şi fitness reprezintă un domeniu în dezvoltare, concurenţial, axat progresiv pe servicii de înaltă calitate. În acelaşi timp, accentul se pune tot mai mult pe latura, să spunem, spirituală, pe întoarcerea omului dinspre materie spre suflet. A lucra cu trupul fiinţei umane rămâne desigur un aspect foarte important, de conştientizare de sine, dar s-a constatat că activarea în acelaşi timp şi a interiorului aduce cu sine un cumul de beneficii relevante în timp. În locaţii din cele mai diverse (hoteluri, pensiuni, centre independente, complexe de agrement, mall-uri) se realizează spaţii personalizate unde oamenii intră cu un scop nu simplu de atins: eliberarea de tensiuni şi încordări, atingerea unei libertăţi interioare pe care viaţa modernă o răpeşte! Să vedem în continuare câteva dintre procedurile cel mai des întâlnite, alături de amenajările, echipamentele necesare şi care sunt efectele lor terapeutice. Pentru toate acestea puteți solicita consultanța și produsele Leida.

 

Sauna şi biosauna

Sauna, probabil cea mai cunoscută procedură Spa, este un tratament menit să dea bunăstare corpului prin simpla utilizare a căldurii, care ajută organismul să elimine toxinele și substanțele reziduale prin intermediul transpirației; se stimulează astfel circulația și se obţine o senzaţie plăcută de relaxare. Apărută în Evul Mediu, în Scandinavia, sauna a devenit foarte populară iniţial în Finlanda, unde a luat naştere așa-numita „saună finlandeză”. De cele mai multe ori, aceasta furnizează într-o primă fază aer uscat (temperatura ajunge la circa 60°C), iar în cele din urmă o baie de abur supraîncălzit, obţinut din apa vărsată peste pietre încălzite în prealabil într-un cuptor. Sauna a cunoscut un succes deosebit în ultimii ani, fiind amplasată în saloane de înfrumuseţare, săli de gimnastică, cluburi sportive, clinici, hoteluri, dar şi în locuinţe, ca saună privată. Deşi este privită uneori ca un panaceu pentru organism, trebuie să se sublinieze faptul că sauna nu face întotdeauna bine și ar trebui să se abțină de la practicarea  ei acele persoane care nu sunt într-o stare fizică bună şi nu au acceptul medicului.

Temperatura ridicată din saună are ca efect evident transpirația, un mecanism natural care are rolul de a regla temperatura corpului uman, menținându-l cât mai aproape de 37°C; prin transpiraţie, sunt eliminate şi substanțele toxice din corp. Creșterea temperaturii corpului are de asemenea efecte benefice asupra mușchilor, care înregistrează o scădere a tensiunii şi se relaxează. Ca o consecinţă, în timpul saunei crește ritmului cardiac şi se produce vasodilatația, sângele devine mai puțin „vâscos” - aceste reacții facilitează deci circulaţia sângelui în tot corpul. Căldura mai poate fi benefică pentru cei care suferă de boli respiratorii (bronşită, sinuzită şi rinită), favorizează o recuperare musculară mai rapidă (prin relaxare ușoară și eliberare de acid lactic), are un efect sedativ asupra terminaţiilor nervoase și produce o recuperare mai bună a circulației periferice.

Biosauna sau sanariumul este o variantă „soft” a saunei finlandeze, cu o umiditate a aerului mai mică (aproximativ 50%) și o temperatură de circa 55°C. Este destinată nu doar celor cu sensibilitate la temperaturi ridicate sau cu afecţiuni, ci şi celor care doresc un mediu mai relaxant, eventual prin folosirea de arome din plante sau esenţe.

 

Cascada sau fântâna de gheaţă

Este un dispozitiv conceput pentru a produce gheaţă sfărâmată care se colectează într-un rezervor, astfel încât utilizatorul poate folosi această gheaţă pentru a o aşeza pe piele, obţinând o răcire intensă după căldura din saună sau din baia turcească. Contactul cu gheața produce un efect de revitalizare şi tonifiere, circulația este activată iar sistemul imunitar este întărit. Dispozitivul este conectat la diverse instalaţii, furnizează gheaţă sub formă de cascadă, pe măsură ce se consumă sau se topeşte, și are un canal de scurgere pentru apa rezultată. Aparatul trebuie conectat la un senzor de nivel, astfel încât producția de gheaţă încetează atunci când rezervorul este plin.

 

Caldarium şi hamam

Caldarium mizează tot pe principiul băilor de purificare, ca şi sauna, dar aparţine tradiției antice, cu precădere romane. Baia turcească sau hamamul este de inspiraţie orientală, desigur, dar bazată tot pe preluarea unor practici vechi. În ambele cazuri, este vorba despre aer cald şi umed, dar nu adus la extreme ca în saună, mizându-se pe efecte benefice asupra reumatismului, tensiunii musculare, inflamaţiilor, căilor respiratorii şi, nu în ultimul rând, asupra întreţinerii pielii, care se curăţă în profunzime. Sunt dotate cu băncuţe de ceramică încălzită, iar timpul de şedere nu depăşeşte 20-35 de minute. Caldarium este o incintă în mijlocul căreia se află un bazin cu apă adusă la circa 50°C, iar umiditatea aerului ajunge la 90-95%. În caldarium există şi o sursă de apă rece pentru răcorire, iar uneori terapia este alternată cu dușuri reci. Baia turcească are caracteristici asemănătoare (temperatură moderată de 45-55 °C, un grad ridicat de umiditate de peste 90%), deosebirea constând în faptul că aburii sunt aduşi dintr-o sursă exterioară incintei.

 

Duşul emoţional
Este o combinaţie fascinantă de lumină, apă, culori şi arome care surprind în mod plăcut. La intrarea în cabină, lumina care este în mod normal albă va începe să se coloreze în diferite tonuri. Prin apăsarea butonului „Tropic”, de exemplu, se va genera o lumină portocalie şi un miros de fructe tropicale, o ploaie caldă cu diferite intensităţi, controlate de un microprocesor (o burniță la început, apoi un duș mai intens și în cele din urmă o furtună tropicală puternică). Prin apăsarea butonului „Fresh”, se va opri lumina ambientală albă și se va aprinde o lumină albastră, lăsând un miros mentolat şi un abur fin care umple întreaga cameră. Cele două evenimente vor dura în funcţie de timpul setat.

 

Percorso vascolare
Este un exercițiu pentru picioare, constând în mersul pe jos într-un bazin al cărui fund nu este plat, având o serie de obstacole. Opunând rezistență apei, suișurilor și coborâșurilor întâmpinate, se vor stimula circulaţia periferică şi limfatică, musculatura picioarelor, circulația generală a corpului. Este un exerciţiu bun şi pentru a restabili elasticitatea capilarelor, oxigenarea ţesuturilor, avand şi un efect tonic-relaxant

 

Salina

Salinoterapia sau haloterapia (de la grecescul „halos” = sare), utilizează aerosolii salini dintr-o cameră cu aer saturat în vapori de apă şi în care se află sare medicinală (garantată farmaceutic, livrată împreună cu o fișă de securitate relevantă!). Prin controlul strict al procentelor de fosfați, brom, iod şi alte substanţe înglobate în sarea NaCl, se asigură eficiența legată de așa-numitul „Clearance mucociliar” (mecanism de auto-apărare al sistemului respirator contra impurităţilor). Camera de sare are o valoare a umidităţii relative cuprinse între 55 şi 70%, temperatura fiind cea a confortului obişnuit (18 – 20ºC).  Pentru a profita la maximum de proprietățile de vindecare ale haloterapiei, este necesar încă din stadiul de  proiectare să se aibă grijă la sistemele de ventilație / răcire / încălzire.

 

Terapiile Kneipp
Ideea a luat naştere la 1821, în Bavaria, în familia săracă a viitorului preot Sebastian Kneipp, care la 23 de ani suferea de tuberculoză. Se pare că inspiraţia privind efectele terapeutice şi de vindecare ale apei i-a venit citind o carte a unui medic de ţară din Silezia, aflată în biblioteca oraşului Monaco. Kneipp a vrut să verifice metodele respective şi a obţinut rezultate bune scăldându-se zilnic, în timpul iernii, pentru câteva secunde, în apele înghețate ale Dunării. Ajuns, după studii, la mănăstirea Wörishofen, i-a învățat aceste metode de vindecare şi pe alţi călugări, accentuând unitatea indisolubilă dintre trup și suflet, necesitatea armoniei dintre fizic, intelect şi spirit. Ca o urmare firească, a apărut Fundația Kneipp, concepută să îmbunătățească funcționalitatea, rezistenţa şi adaptabilitatea organismului la diversele provocări ale vieții. Au apărut astfel cele cinci componente esențiale ale acestei terapii: hidroterapie, fitoterapie, dietă, mișcare şi stil de viaţă ordonat.

Hidroterapia, sau „cura cu apă”, se bazează pe efectele termice și mecanice ale apei, pe efectul stimulilor asupra pielii şi mai departe asupra întregului sistem nervos al omului. Sistemul imunitar va fi stimulat pozitiv, influențând simultan secreţia gastrică şi hormonală și consolidarea sistemului cardiovascular. În termeni simpli, metabolismul întreg pare să aibă o activitate optimizată.

Fitoterapia lui Kneipp a apărut în vremuri în care oricum nu existau medicamentele moderne, iar oamenii foloseau de multe ori pentru tratament plante cu proprietăți medicinale. Terapia originală Kneipp este însoțită prin urmare de băi calde și reci însoţite de folosirea unor ierburi, cum ar fi eucalipt, lavandă, rozmarin, muşetel etc.

Dieta echilibrată este un alt aspect esențial prevăzut de pastorul bavarez: nu prea multe calorii, alimente proaspete şi sănătoase, bogate în fibre.

A mai fost recomandată mişcarea, care poate consta în plimbări lungi, gimnastică și alte sporturi de sănătate, după regula „inactivitatea slăbește organismul, exerciţiul îl întăreşte, iar excesul dăunează”.

Lista procedeelor Spa este mult mai lungă decât această trecere în revistă, şi fiecare procedeu are o multitudine de aspecte, pe care un consultant Spa le cunoaşte, ştie să le pună în valoare şi le poate implementa în cunoştinţă de cauză. Este şi ideea cu care încheiem acest articol: domeniul este complex, iar gestionarea lui corectă influenţează sănătatea utilizatorilor, de aceea este important ca proiectarea şi operarea unui centru Spa să fie încredinţate unor specialişti.

 

 

LEIDA IMPEX SRL

Bd. Titulescu nr. 163, Sector 1, București

Tel/Fax: 004 021 210.20.07

Web: www.leida.ro;

Facebook: facebook.com/Leida.ro

De: SpaMagazin | 3 Oct 2018

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.