De la idee la implementare - sfaturi pentru dezvoltarea unei zone de agrement cu piscină

Zona de agrement cu piscina

Piscinele publice, indiferent de dimensiune, necesită o planificare și pregătire atentă. Adesea suntem informați cu privire la etapele de construcție ale piscinei, însă neglijăm total aspectul planificării și proiectării acesteia. În cele ce urmează, ne-am propus să vă oferim o serie de sfaturi pe care să le luați în considerare atunci când vă gândiți la extinderea piscinei hotelului dumneavoastră sau la construirea unei zone de agrement al cărui punct de atracție să fie piscina. 

 

Viziunea

Totul pornește de la o idee! Cu cât aceasta este creionată mai clar, cu atât mai ușor va fi atunci când începeți discuțiile cu arhitectul și constructorul. Gândiți-vă întotdeauna la clienții dumneavoastră și nevoile acestora. Dacă sunt persoane care au copii, integrați o zonă cu activități dedicate acestora; dacă sunt persoane care doresc liniște, creați un spațiu unde să poată beneficia de relaxare. Dacă doriți să petreacă o zi de distracție în familie - oferiți atât o zonă dedicată familiilor, una de relaxare, dar și un spațiu unde să poată lua masa sau să bea o cafea; ori poate doriți elemente combinate și atunci trebuie stabilită proporția între diversele zone.

Un alt aspect important este relaționarea cu diversele zone ale hotelului sau activităților și ce doriți să accentuați: existența unei zone de agrement conectată direct cu zona de cazare sau prelungirea spațiului tip bar / restaurant, ori dezvoltarea unei unități care să poată fi folosită independent de activitățile curente. 

 

Definirea clienților 

Cui va adresați? Care este clientul dumneavoastră ideal? Care este capacitatea maximă a zonei de agrement? Este foarte important să vă definiți acest aspect cât mai devreme, deoarece această informație va ajuta inclusiv arhitectul și designerul să dezvolte un concept capabil să integreze elemente cu care clienții dumneavoastra să rezoneze, astfel încât aceștia să aibă parte de o experiență minunată și să dorească sa revină. 

 

Definirea bugetului

Într-adevăr, bugetul și aspectele financiare pot reprezenta o bătaie de cap, însă este important să analizați atent aspectele financiare - cât sunteți dispuși să investiți, în cât timp doriți să vă recuperați investiția. La fel de important este să comunicați valoarea investiției arhitectului și proiectantului, astfel încât acesta să vină cu o soluție care să se plieze pe viziunea dumneavoastră și pe bugetul disponibil. În funcție de buget, arhitectul/ proiectantul vă pot propune echipamente, finisaje, moduri de realizare care să aibă impact maxim. În cazul unui buget inițial mai mic, se poate dezvolta un concept etapizat, astfel încât prima investiție va produce profit, iar acesta va fi reinvestit – astfel zona se poate dezvolta având un concept unitar.

 

Arhitectul 

Pentru astfel de proiecte este întotdeauna important să apelați la un arhitect, care va deveni cel mai bun sfătuitor al dumneavoastră în etapele care urmează. El este cel care va da o formă concretă viziunii dumneavoastră, plecând de la tema de proiectare, pe care adesea o construiți împreună cu acesta. Aici este recomandat să enumerați până la cel mai mic detaliu elementele pe care vi le-ați definit în viziune, plecând de la ce este important și ce facilități considerați că nu trebuie să lipsească, până la a enumera chiar și ce plante v-ați dori integrate în proiect. Relația cu arhitectul ar trebui să fie una deschisă, să îi faceți cunoscut bugetul propus astfel încât tema, conceptul și apoi proiectul să fie eficiente din punct de vedere tehnico-economic. 

 

Autorizații

Discutați cu arhitectul și aflați care sunt pașii și de ce fel de autorizații sau avize aveți nevoie pentru a începe construcția. De asemenea, acesta vă va putea furniza și informații orientative referitoare la perioada de timp necesară obținerii acestora. Conform legislației, toate lucrările aferente amenajărilor de agrement - piscină și anexe ale acesteia, fac obiectul unei autorizații de construire. Totul începe cu o idee, transpusă într-un plan minimal ce va face obiectul cererii de certificat de urbanism și apoi, pe baza proiectelor de arhitectură, instalații, structură și a avizelor solicitate prin certificat, se obține Autorizația de Construire.

 

Studiu geotehnic și topometria locului

Cele două reprezintă informații importante, deoarece tipul de sol, nivelul pânzei de apă freatică și alte informații incluse în studiu pot avea un impact mare în ceea ce privește proiectarea, soluțiile tehnice și costurile construcției. Fiecare tip de teren - de la forma topografică până la alcătuirea morfologică și capacitățile de preluare a sarcinilor structurale - determină soluții de fundare și de realizare din punct de vedere structural, arhitectural și al instalațiilor ce pot modifica bugetul alocat.

 

Trasee utilități 

Încă de la demararea conceptului trebuie cunoscute capacitățile utilităților, traseele existente și eventualele rețele ce pot fi afectate de investiția propusă. În funcție de ceea ce există, de consumatorii doriți prin noul proiect și prin amplasarea judicioasă a elementelor amenajării, se pot optimiza și adapta traseele. S-ar putea să fie nevoie de mărirea capacității tabloului electric, devierea unor rețele de canalizare etc. Toate aceste elemente trebuie să fie cunoscute de la început (pe cât posibil) pentru a putea fi tratate corespunzător. Optimizarea rețelelor exterioare se va traduce în final printr-un buget controlabil al investiției.

 

Project Management

Este bine să aveți o persoană sau o companie care să preia toate aspectele legate de implementarea și dezvoltarea proiectului - de la autorizații și avize la coordonarea și verificarea constructorilor, instalatorilor și furnizorilor diferitelor servicii pe care le doriți integrate în concept. Adesea, firma de arhitectură cu care colaborați vă va putea recomanda pe cineva. Totuși, este bine să verificați recomandările înainte de a externaliza managementul proiectului catre un terț. 

 

Studiu de fezabilitate

Plecând de la propunerea arhitectului, este recomandat să faceți un studiu de fezabilitate care să țină cont de aspecte precum cele financiare, cele legate de exploatare și cele aflate în relație cu responsabilitatea față de utilizatorii piscinei. Când ne gândim la perspectiva financiară a studiului, luăm în calcul modificarea valorii proprietății, în urma investiției, a taxelor și impozitelor, a asigurărilor și a costurilor utilităților. Exploatarea vizează menținerea caracteristicilor chimice ale apei în parametri, echipamentele în stare de funcționare, durata de viață a obiectelor de mobilier sau a altor elemente decorative. Responsabilitatea față de vizitatorii centrului de agrement sau față de utilizatorii piscinei vizează siguranța în exploatare a diverselor echipamente ce deservesc piscina, zonele de joacă și relaxare, precum și siguranța personalului sau semnalizarea zonelor restricționate.

 

Personal

Toți ne confruntăm momentan cu criza de personal din România, de aceea este important să începeți să definiți din vreme schema de angajați necesară și să începeți să îi recrutați. Dar pentru că vorbim de industria serviciilor, cu atât mai mult este importantă formarea acestora, ei fiind cartea dumneavoastra de vizită, alături de spațiul pe care îl veți crea, precum și cei care se vor ocupa de bunăstarea investiției – echipamente, mentenanța acestora etc.

 

Constructori 

Nu în ultimul rând, atunci când sunteți în căutarea unui constructor pentru proiectul dumneavoastră, este recomandat să aflați cât mai multe detalii despre aceștia. Iată câteva aspecte importante:

-          Cine sunt constructorii, ce reprezintă ei în piață, ce experiența au; vizitați-le sediul sau showroom-ul dacă e posibil;

-          Referințe, referințe și iar referințe - cereți-le de la colaboratorii dumneavoastră din zona de proiectare și nu numai (arhitecți, designeri, peisagiști, firme de project management, consultanți etc.); dacă este posibil, vizitați lucrări realizate de constructorul respectiv și discutați cu beneficiarii;

-          Regie proprie vs. subcontractori - încercați să aflați dacă respectiva companie își folosește propriile utilaje și angajați sau le subcontractează; dacă există terți, aflați care sunt aceștia și repetați pașii 1 și 2;

-          Cereți minim cinci oferte și luați în calcul doar ofertele făcute pe baza unui proiect tehnic și a unei liste complete de echipamente, cu specificații clare (echipa de proiectanți și project management trebuie să vă pună la dispoziție o documentație completă); nu vă bazați decizia pe cel mai mic preț - sigur ascunde neconcordanțe; realizați un preț mediu și încercați să discutați detaliat cu cei rămași în cursă, pe fiecare obiect în parte, mai ales termeni de execuție și garanții.

 

Poate părea un parcurs anevoios, însă este singurul care vă poate apropia de visul dumneavoastră. Rapiditatea în proiectare și execuție nu este întotdeauna cel mai bun prieten al investitorului. Lucrurile bine gândite și analizate, detaliile clare și alegerea celor mai bune echipamente și materiale în concordanță cu bugetul și conceptul dumneavoastră, alegerea minuțioasă a executantului și urmărirea de șantier duc în final la o investiție durabilă. 

 

Despre Kasta Metal

Kasta Metal este o companie ce activează în domeniul consultanței și construcției piscinelor, spa-urilor și saunelor de peste 20 de ani, având la activ peste 600 de proiecte publice și rezidențiale realizate. Firma oferă pachete complete de servicii - de la proiectare, consultanță și audit, până la implementare și service post-vânzare. Dorim să oferim clienților noștri soluția completă și posibilitatea de a crea și dezvolta proiecte de succes, fiabile, care să aducă relaxarea în casele și viețile clienților.Mai multe informații despre cum ne propunem să facem aceste lucruri, puteți afla pe www.kasta.com , vizitând pagina Facebook /kastametal sau scriindu-ne pe comenzi@kasta.com

De: SpaMagazin | 15 Noi 2017

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.