Luxury Medical Spa la malul mării

Lacramioara MoroianuNumele doamnei Lăcrămioara Moroianu este frecvent menționat în cercul destul de restrâns al specialiștilor în Spa din România și ne bucurăm de faptul că este unul dintre colaboratorii revistei noastre, unde a publicat o serie de articole. Am preferat totuși ca, de data aceasta, să îi solicităm un interviu, în calitate de manager al complexului Cocor Spa din Neptun-Olimp, unde s-a întors de câteva luni pentru a prelua provocările, totdeauna altele, ale unui Medical Spa de nivel superior, cu un specific bine definit.Ați creat și dezvoltat conceptul implementat în acești ultimi 5 ani la Cocor Spa, cu care acest hotel a avut un succes deosebit. Care au fost elementele de la care ați pornit?

Conceptul a fost structurat după tipologia ”Medical Spa”, primul concept de Spa „all inclusive” din România (abordând o gamă generoasă de tratamente din zona „wellness”, cât și cele mai populare și eficiente tratamente de tip balnear cu scop profilactic, curativ și recuperator), pentru că în această zonă a litoralului românesc au existat și există multe centre de recuperare medicală cu tradiție. Mă gândesc la sanatoriul balnear din Mangalia, clinica Doina, centrele de recuperare din Eforie Nord și Techirghiol, unele dintre ele închise între timp, din păcate, altele nou apărute. În zona de sud a litoralului beneficiem de o tradiție în recuperarea medicală prin terapii balneo, având ca factor terapeutic important nămolul de Techirghiol. Din punct de vedere al eficacităţii terapeutice şi al impactului factorilor fizici, dar şi al componentelor chimice, nămolul sapropelic de Techirghiol se situează pe primele locuri în lume. Pentru conservarea şi refacerea lui pe cale naturală, acesta se scurge înapoi în lac, printr-o reţea specială, după ce este folosit în bazele de tratament. Tratamentele de tip balneo sunt recunoscute încă din antichitate ca fiind unele dintre cele mai eficiente metode de tratare, remediere și conservare a sănătății psiho-fizice. În această zonă există, de asemenea, medici și terapeuți foarte buni specializați în balneologie si recuperare fizică.

Luxury Medical Spa

Am avut ocazia să lucrez destul de mult în această zonă a litoralului înainte de lansarea Cocor Spa. În 2001 – 2002, când reprezentam unul din cei mai cunoscuți operatori de turism din Olanda pe aceasta nișă de „vacanțe revitalizante și de remise en forme”, reușeam să umplem practic stațiunea Neptun-Olimp cu turiști din Occident, care veneau în special pentru recuperare medicală și reabilitare fizică. La Cocor Spa Hotel, am dorit să prelungim sezonul cu ajutorul unui concept de Medical Spa bine pus la punct, și am reușit: începem mai devreme decât majoritatea hotelurilor de pe litoral (deschidem la 1 mai sau de Paște, nu la 1 iunie) și  închidem ultimii, la sfârșitul lui septembrie, chiar în octombrie, pe când majoritatea hotelurilor nu-și mai continuă activitatea după 30 august. Pe capetele de sezon vin mulți turiști din Franța, Germania, Belgia, Olanda, Țările Scandinave, la recuperare medicală și tratamente de tip balnear, pentru 2-3 săptămâni. Partea de Spa / Wellness este destinată celor care vin în concediu, care vor să trateze anumite probleme articulare sau musculare, să se relaxeze, să își redobândească echilibrul fizic și psihic. S-a ajuns deci la un concept care include atât partea medicală, cât și cea de Wellness, de remise en forme. S-a investit în acest concept și pentru a avea un extraserviciu autentic, oaspeții având la dispoziție nu doar cazare și mare. Deseori întâlnim hoteluri care oferă extraservicii cum ar fi ore de călarie, golf, plimbări cu balonul cu aer cald, un restaurant de lux cu specific etc., pentru că fiecare extraserviciu contează, crește probabilitatea ca un anumit procent de turiști să aleagă un hotel și nu altul. Se creează astfel un circuit închis, cu mare, restaurant, Spa, club, în care turistul este atras și motivat să rămână cât mai mult.

Cum ați gândit meniul de proceduri?

Pe baza conceptului am dezvoltat și meniul, având însă permanent în vedere faptul că suntem la mare. În general, încercăm să aducem beneficii cât mai multe în cadrul fiecărei terapii, astfel încât persoana care ajunge aici să își atingă cât mai repede obiectivele referitoare la sănătate. Am ales doar produse naturale, fie că vorbim de cosmetice, nămol, ori Sarea de Bazna cu care îmbogățim apa și ingredientele cu care se fac terapiile. Sarea de Bazna are un conținut foarte ridicat de magneziu care relaxează musculatura și ne ajută în terapiile de recuperare. Apoi, sunt plantele medicinale specifice afecțiunilor reumatologice și algele marine, folosite și ele la împachetări sau băi. Folosim ingrediente marine pentru că suntem la malul mării, locul unde thalassoterapia este la ea acasă, cu apă de mare și inhalare de aerosoli. Oricine vine la mare profită și de o cură thalasso: aerul de mare este bogat în ioni negativi, care stimulează sistemul imunitar ajutându-l să reziste agresiunilor bacteriale, dar este util și în lupta contra surselor de stres. Bogat în iod, aerul de mare acționează indirect asupra glandei tiroide, contribuind la diminuarea lipidelor din organism. Bogat in ozon, aerul de mare are are proprietatea de a acționa ca antibiotic natural. În plus, mulțumită razelor ultraviolete, organismul stochează vitamina D, importantă pentru regenerarea țesutului osos. Thalassoterapia se folosește cu predilecție în bolile circulatorii, în afecțiunile scheletului și mai ales osteoporoză. Dar nămolul sapropelic de Techirghiol este poate cel mai bun factor terapeutic al litoralului românesc, bogat în materii organice produse din descompunerea algelor și crustaceelor, cu proprietăți medicale unicat.  Efectul binefăcător al tratamentelor cu nămol este recunoscut pentru calmarea durerilor articulare şi musculare, a nevralgiilor reumatice. Prin compoziţie şi prin căldură, nămolul este relaxant, stimulează circulaţia sanguină, este biotrofic (hrănitor) pentru nervi şi piele. După o cură de două-trei săptămăni, conduce la echilibrarea organismului. Împachetările cu nămol realizate la 39°C - 41°C nu sunt recomandate pacienţilor cu hipertensiune sau cu afecţiuni cardiace. El ”răscolește” organismul în timpul tratamentului, chiar poate amplifica durerile inițial, dar la câteva zile după cură, în cele mai multe cazuri, durerile dispar complet pentru cel puțin câteva luni de zile.

Cum aduceți nămolul sapropelic?

Nămolul este extras direct din mijlocul laculului Techirghiol (cel mai mare rezervor din Europa) cu ajutorul unor cupe speciale. Este o procedură destul de anevoioasă, care din câte știu durează câteva ore. La o singură ieșire se pot scoate circa opt tone de nămol. Din spusele celor care îl aduc, lacul Techirghiol este împărțit în pătrate, ca o tablă de șah, și de fiecare dată se extrage dintr-ul alt pătrat, printr-un sistem bine stabilit, astfel încât acea zona să aibă timp să se regenereze. De asemenea, fiecare centru balnear care folosește nămolul de Techirghiol are obligația de a decanta și returna pe cel folosit, pentru a primi în continuare. La Cocor Spa dispunem de un decantor special în care se acumulează toate scurgerile, de la toate cabinetele care folosesc nămol (pentru împachetări, băi sau masaj), iar mai departe acesta este dus înapoi în lac. Astfel, consistența, mirosul, calitățile terapeutice rămân constante, iar pacienții vin continuu și rezultatele sunt evidente, uneori spectaculoase.

Avem medici și terapeuți pregătiți și suficienți pentru aceste centre Spa și balneare?

Din ”garda veche” sunt mulți medici care s-au pensionat, dar avem numeroși medici și terapeuți tineri, aflați în permanentă legătură cu trendurile din străinătate. Ei vin cu expertiză în acupunctură,  cu metode de recuperare medicală prin kinetoterapie, altele sau îmbunătățite față de cele folosite până acum. La acest moment recuperare medicală nu mai înseamnă doar electroterapie; este adevărat, electroterapia funcționează ca un analgezic natural, creează o stare de bine pe moment, ameliorează rapid durerile și are anumite efecte tonice, dar recuperarea medicală, în centrele recunoscute din lume și din țară, se face astăzi prin exerciții specifice, în apă sau în sală, în grup, pe diferite afecțiuni, sau individual. Aceasta este recuperarea adevărată, cu o viziune realistă, care să ducă la tratarea unor afecțiuni cu restricții severe ale articulațiilor sau musculaturii. Apa caldă diminuează considerabil efortul cardiovascular depus la exercițiile medicale, presiunea asupra articulațiilor și mușchilor fiind mai mică decât la gimnastica în sală. Masajul ajută și el la relaxare musculară, vascularizare, stimularea circulației periferice, eliminarea anchilozelor și o stare de bine generală. Sângele oxigenează mai bine musculatura, care se detensionează din starea căpătată prin poziții vicioase la birou sau la volan, lipsă de mișcare etc. Mișcarea însă este cea mai bună metodă de recuperare și întreținere și se poate vorbi despre un trend puternic în acest sens, care de fapt nu este foarte nou și se menține de ani buni.
Ar fi păcat ca această ștafetă dată de tradiția balneologiei românești să nu fie transmisă mai departe. Nămolul de Techirghiol, Gerovitalul Dr.Anei Aslan, Pellamar – acestea sunt avantajele noastre, într-o primă fază, care trebuie completate cu terapeuți și medici specializați competenți, deschiși la noutăți și la inovații. Avem branduri apreciate în continuare de străini, poate mai mult decât de români. Curele de Gerovital, care regenerează la nivel celular și diminuează durerile articulare, sunt foarte căutate. Din fericire, cu toate greutățile acestor ani, am reușit să păstrăm această tradiție și să rămânem competitivi.

De ce au succes aceste terapii la Neptun – Olimp și nu la Mamaia?

Într-o stațiune specială cum este Mamaia, devine greu să susții un concept Spa cu recuperare medicală; mai viabil este un concept de wellness, de remise en forme, pentru un target specific, amator de clubbing, în care media de vârstă este relativ mică. Abordarea unor terapii complexe de tip balnear, cu nămol și reabilitare medicală, nu o văd ca pe cea mai bună soluție; dar merită încercat cu un concept de Spa care să combine partea de saune, piscină, hidropiscină cu câteva cabinete de masaj, tratamente corporale și faciale sau chiar cu terapii detox și slimming. Există așa ceva în Mamaia, de dimensiuni nu foarte mari, adaptat numărului de camere al hotelului, și funcționează foarte bine. Am spus de multe ori și insist de câte ori am ocazia: un concept Spa de succes nu poate fi copiat și amplasat oriunde. Orice concept trebuie adaptat nevoilor structurii pieței din zona respectivă, ținând cont de mediul natural, sezonalitate, de capacitatea de cazare (acolo unde avem hotel), bineînțeles de locație și de mulți, foarte mulți alți factori. La mare sunt de preferat tratamentele cu ingrediente marine si apa de mare, terapiile tip detox, la munte cele pe bază de plante și ape minerale. De asemenea, sunt terapii care se pot desfășura atât la munte, cât și la mare, de exemplu cele care țin de detoxifiere, slăbire sau eliminarea stresului. Mediile naturale ale ambelor locații sunt benefice și dețin cadrul natural în care încă putem dezvolta o multitudine de terapii în aer liber cu impact benefic asupra organismului, atât la nivel fizic, cât și psihic.
Aș mai adăuga faptul că este important să determinăm hotelierii din sudul litoralului să investească în continuare în clinicile de recuperare și Spa, pentru că astfel se creează un concept unitar nu doar pentru câteva hoteluri, ci pentru întreaga zonă. În sudul litoralului mai avem încă zone cu multă verdeață (vezi pădurea Comorova din stațiunea Neptun –Olimp) -  este locul ideal pentru a veni cu turism gen resort, axat pe balnear și Wellness. Există o infrastructură, atâta câtă este, există o viziune comună asupra targetului (familii, familii cu copii, persoane care caută relaxare și stare de bine). În acest tip de locație, clubul, distracția, sunt doar elemente colaterale.

Ce este la modă în Spa-ul de pe litoralul românesc?

Nu cred ca mai avem consumatori de Spa care vin doar pentru că este „la modă”. Stresul, timpul petrecut din ce în ce mai mult la birou sau în trafic, lipsa de socializare determină majoritatea consumatorilor de tratamente Spa să vină din necesitate. Este, pentru unii, singura modalitate de a evada din cotidian și de a se „scoate din priză”, de a uita de problemele zilnice, singurul moment dedicat în exclusivitate doar lor. Pe partea de recuperare și remise en forme, în general se promovează pachetele cu 2 - 4 terapii pe zi, care combină hidroterapii gen masaj subacval, hidromasaj sau Vichy shower massage, cu alte tipuri de masaje (terapeutic, cu nămol, ayurvedic, cu plante, pietre calde, scalp masaj, minifacial etc.), sau cu proceduri de tip balnear – împachetări cu nămol, băi cu nămol, electroterapie, kineto și hidrokinetoterapie. Pe detoxifiere / slăbire, se merge cu o dietă vegană/ rovegană, stabilită de un medic specialist în nutriție și mix de terapii detox: împachetări cu alge, masaje care să stimuleze limfa și eliminarea toxinelor, mișcare și exerciții în aer liber, ritualuri de purificare a pielii în profunzime și altele.Tratamantele de tip Spa se pot combina între ele și pentru efecte cumulate, de pildă detoxifiere și recuperare medicală. Împachetarea cu nămol este benefică atât în recuperarea medicală, acționând asupra mușchilor și articulațiilor cu probleme, dar face bine și celor care urmează o cură de slăbire și detoxifiere, pentru că prin împachetare se transpiră, ingredientele pătrund în piele și se elimină toxinele. La Cocor Spa  anul acesta am lansat un meniu nou de terapii, unele mai spectaculoase decat altele, dar cu totul specială este „Iyashi Dome”. Vorbim despre tehnologie japoneză și reechilibrare naturală, o terapie prin transpirație ce are la bază razele infraroșii lungi de origine organică. Toxinele acumulate în organism din cauza poluării, dietei dezechilibrate, emoțiilor negative și unui stil de viață haotic sunt cauza stresului oxidativ ce determină îmbătrânirea prematură și slăbesc sistemul natural de apărare al organismului. Iyashi Dome reprezintă un mod natural de a reface echilibrul corpului la cel mai profund nivel și de a-ți recăpăta armonia. Transpirația generată de această terapie este de nivel II, produsă de glandele sebacee și apocrine. Acest tip de transpirație este generat prin descompunerea grăsimilor, inclusiv colesterol, acizi grași, grăsimi subcutanate, precum și a acidului lactic, oxigenului activ și a toxinelor. În concluzie, este cea mai eficientă terapie pentru detoxifiere, eliminarea metalelor grele și regenerare celulară. Împreună cu celelalte terapii corporale, masaje și diete, rezultatul este spectaculos.
Dar permanenta provocare rămân oaspeții, și mai cu seamă cei români, care de la un an la altul sunt tot mai informați și cu o experiență de Spa tot mai bogată. Străinii se mulțumesc cu o cură bună, cu servicii de calitate și se bucură de soare (de exemplu, nordicii se simt răsfățați aici). Românul a devenit foarte exigent și este în permanentă căutare de nou, considerând că este firesc să întâlnească (sau să reîntâlnească) experiențe trăite în alte Spa-uri din Orient sau alte țări îndepărtate. Desigur, și în centrele din Romania se regăsesc unele terapii orientale și occidentale, dar să ținem cont că ele țin de tradiția și specificul locului de origine. Vorbim de culturi și abordări diferite. Așa cum fiecare cultură îmbină terapia cu tradiția, și noi, românii, putem vorbi de un specific autohton al Spa-ului, rămânând europeni - suntem mai tehnici, ne preocupă în principiu reducerea inflamațiilor și durerilor, și poate într-o mai mică măsură lucrul cu mentalul, ca în Orient. Ceea ce contează mai pentru consumatorul de Spa, un aspect deloc de neglijat, se referă la ambientul creat, de la un design realizat profesional, la calitatea serviciilor, generând o experiență Spa ”360 de grade”, cum se spune. Investițiile din ultimii ani în acest segment ne permit să afirmăm că în acest moment există câteva centre Spa și balneare de nivel european, care pot deveni ”locomotivele” acestui domeniu în România.

De: SpaMagazin | 5 Aug 2014

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.