Stațiunea Pucioasa - Hotel Turist și Vila Panseluța

Ne vom opri în continuare asupra celor două locații ale societății Turism S.A. Pucioasa, din stațiunea cu același nume, care, prin investițiile realizate, reușesc să păstreze tradiția domeniului balnear în această zonă cu resurse terapeutice importante. Vom vorbi, așadar, de hotelul Turist și vila Panseluța, ambele incluse la categoria 3 stele, despre beneficiile asupra sănătății aduse de baza proprie de tratament și, desigur, despre calitățile terapeutice ale factorilor naturali de cură.

Pucioasa, declarată stațiune de interes național din 1999, este situată la 21 de km nord de Târgoviște, într-o zonă depresionară din bazinul superior al Văii Ialomiţei, la 400 m altitudine, în cadrul unui relief specific dealurilor subcarpatice. Râul Ialomiţa, pădurile și zăcămintele minerale din zonă creează o ionizare negativă a aerului, benefică în ameliorarea afecțiunilor pulmonare. Atractivitatea zonei este dată și de verile răcoroase și iernile blânde, datorate faptului că se află într-o depresiune puțin adâncă.

Factorul terapeutic natural al stațiunii este în principal apa minerală sulfuroasă, sulfatată, calcică, sodică hipotonă, cu o mineralizare totala de 3919,2 mg/l, care poate fi utilizată în cura externă, pentru tratamentul afecțiunilor reumatismale, al sechelelor osteo-articulare, post traumatice, al afecțiunilor neurologice periferice, reumatismului abarticular sau bolilor dermatologice.

Numele stațiunii provine de la existența în zonă a zăcămintelor de sulf și a izvoarelor de apă sulfuroasă, ale căror proprietăți curative au fost pomenite în documente încă din secolul al XVIII-lea (1760). Exploatarea rezervelor de sulf s-a practicat însă din vremea romanilor, prin minerit subteran, galeriile fiind acoperite din păcate în timpul cutremurului din 1947. Primul pavilion public pentru băi a fost ridicat în anul 1834, în imediata apropiere a izvoarelor, iar prima recunoaștere oficială a băilor de la Pucioasa a apărut în 1837, prin lucrarea ”Apele metalice ale României Mari”, cea dintâi lucrare de balneologie din Țara Românească, publicată de medicul și terapeutul Ștefan Episcopescu.

Astfel s-a dat startul dezvoltării unei stațiuni balneare de importanță națională, ale cărei ape au fost recunoscute chiar pe plan european: în 1873, apele minerale din Pucioasa au fost prezentate la Expoziția de la Viena de către academicianul croato-austriac, rezident în România pentru o perioadă, Alfred Bernarth Lendway. În jurul anului 1878, aici erau înregistrate circa 30 surse de apă minerală sulfuroasă, izvoare și puțuri. Din 1913 localitatea a fost înscrisă pe lista stațiunilor balneare și s-a dezvoltat datorită construirii în 1928 a centrului balnear medical al doctorului Constantin Olănescu (clădire afectată de asemenea la cutremurul din 1947). Această construcție în stil neoromânesc, cunoscută și acum ca ”balnearul vechi”, a fost refăcută în 1953 și extinsă, rezultând ceea ce azi putem vedea drept Hotel Turist. Stațiunea a evoluat constant de-a lungul secolului trecut, cu hoteluri și vile în stil neoromânesc sau modern, dar și prin lucrări de captare și distribuire a apelor minerale în cadrul unui centru specializat. Pucioasa se bucură și de prezența unor obiective turistice importante locale sau în proximitate (la Târgoviște), ceea ce face un sejur petrecut aici mult mai interesant.

Hotel Turist, PucioasaHotelul Turist, continuator așadar al tradiției balneare din Pucioasa, dispune azi de 59 de camere (115 locuri de cazare), un restaurant cu 280 de locuri și o bază de tratament proprie cu 220 de locuri. Camerele au băi cu cadă sau cabină de duș, cablu TV și telefon, mobilier modern și obiecte de inventar conform normelor, beneficiind de toate facilitățile necesare obținerii confortului: încălzire și apă caldă cu centrală proprie, minifrigider, servicii prompte de curățenie a camerei și igienizare a băilor. Astfel, turiștii pot beneficia de pachete de cazare și tratament în care sunt incluse cele 3 mese zilnic, cu un meniu diversificat (pe bază de carne, legume, lactate, fructe etc.), dar adaptat diverselor afecțiuni propuse pentru tratament (pentru regim sau diabet).





Vila Panseluta, PucioasaVis-a-vis de Hotelul Turist se află Vila Panseluța, care dispune de asemenea de toate elementele confortului modern, rezultat al unei renovări recente, păstrând arhitectura inițială. Este concepută pentru a găzdui grupuri de circa 12 persoane (are 4 camere cu câte 2 paturi la parter și 2 apartamente la etaj),  masa și tratamentul fiind oferite în incinta hotelului din apropiere. Faptul că cele două unități turistice sunt axate pe terapii balneare nu exclude entertainmentul și petrecerile – de pildă chiar pentru sărbătorirea Anului Nou 2015 au fost concepute pachete speciale care includ cazare, mese festive și agrement. 

Dotarea Bazei de Tratament

Realizarea  procedurilor de balneofizioterapie se face după o consultație amănunțită asigurată de medicul specialist, în urma căreia se întocmește un plan de tratament care indică programul pacientului pe ore și cabinete. De asemenea, tratamentele se derulează sub atenta supraveghere a medicului și pesonalului asistent.
Capacitatea Bazei de Tratament este de 880 proceduri/zi, putându-se oferi condiții de tratament pentru 220 de bolnavi. Aceasta este dotată cu aparatură medicală corespunzătoare și este deservită de cadre medicale de specialitate care pot asigura un număr de 26 proceduri, dintre care merită să le menționăm pe cele mai importante:

I. Hidrobalneoterapie (băi calde cu apă minerală sulfuroasă la cadă sau bazin) - include un sector de balneoterapie parțială, dotat cu 10 căzi (sulf + plante) pentru imersie parțială și cu kinetoterapie individuală, respectiv un sector de balneoterapie generală, cu 2 piscine cu apă sulfuroasă pentru imersie și kinetoterapie generală.
II. Hidrotermoelectroterapie - presupune instalații pentru dușuri subacvale, instalații pentru băi galvanice, împachetări cu parafină într-o sală cu 10 canapele. Electroterapia se realizează în cabinete pentru tratament cu curenți de medie, joasă și înaltă frecvență, curenți diadinamici și exponențiali, cu laserterapie, stimulări electrice funcționale, ionogalvanizări, sonoterapie (ultrasunete), unde scurte, unde magnetice, raze infraroșii locale și generale, curenți Träbert interferențiari. Tratamentul este completat prin aerosoloterapie cu apă sulfuroasă și medicamente solubile.
III. Kinetoterapie și gimnastică recuperatorie – se realizează în sala de kinetoterapie și sala de masaj (masaj regional și masaj segmentar) dotate cu instalații de recuperare motorie, pentru reabilitare neuromusculară și fitness.
IV. Salinoterapie – este reprezentată de camera haloterapeutică, o salină amenajată pentru  8 -10 persoane/serie. Durata  procedurilor efectuate este cuprinsă între 10 și 30 de minute, în funcție de prescripția medicului și afecțiune.
 

Afecțiuni tratate și prevenite

Astfel, în Baza de Tratament a S.C. TURISM S.A. Pucioasa se pot preveni și trata o multitudine de afecțiuni, dintre care enumerăm câteva:

  1. Afecțiuni ale aparatului locomotor (afecțiuni reumatismale, inflamatorii, degenerative, abarticulare, sechele postraumatice ale mâinilor și picioarelor etc.); în acest caz se urmăresc combaterea durerii și a inflamației, prevenirea deformațiilor și a anchilozelor, combaterea contracțiilor musculare, refacerea tonusului și a forței musculare, recuperarea mobilității articulare, conservarea capacităților funcționale musculo-articulare existente, combaterea osteoporozei sau prevenirea recidivelor.
  2. Afecțiuni neurologice periferice: pareze ușoare, recente, cu potențial evolutiv favorabil și sechele minore după polineuropatii, modificări secundare, tardive, de uzură, după poliomielită; de asemenea, este abordată recuperarea pentru paraliziile și parezele posttraumatice ale membrelor, polineuropatiile după faza acută, sindromul ”coadă de cal”, sechele după poliomielită cu afectări secundare ale tendoanelor, în vederea unor operații corectoare etc..
  3. Afecțiuni ale sistemului nervos central, apele minerale sulfuroase fiind recomandate în scop terapeutic și recuperator în paraparezele sechelate tardive, pentru tratamentul complicațiilor osteoarticulare, circulatorii și trofice, la bolnavii cu mers protezat, pentru formele postinfecțioase mielitice după factori compresivi, după arahnoidite spinacronice sau posttraumatice.
  4. Afecțiuni ginecologice: în scop profilactic pentru tulburări funcționale genitale pe fond hiporectiv, tulburări locale de recepție hormonală sau tulburări funcționale primitive sau secundare, tulburări secretorii cervicale, tulburări distrofice, locale, diminuarea capacității de apărare față de agenții inflamatori, insuficiențe enzimatico-metabolice, diverse eczeme, ulcerații, metrite, anexite etc..
  5. Afecțiuni ale aparatului respirator - apele minerale sulfuroase folosite sub forma inhaloterapiei au o acțiune de umectare a traiectului bronșic, favorizând drenajul produșilor de secreție bronșică. Cura în scop profilactic se adresează muncitorilor care lucreaza cu pulberi, scame, gaze toxice, umiditate sau aer uscat, variații de temperatură etc. și care sunt predispuși la boli inflamatorii sau alergice bronhopulmonare, ori persoanelor cu diferite afecțiuni, care, în viitor, pot dezvolta disfuncțiuni ventilatorii. Cura în scop terapeutic se recomandă convalescenților după pneumopatii acute, bacteriene și virotice, traheo-bronșite cronice simple, nevroze respiratorii etc..
  6. Afecțiuni ORL: îndepărtarea mecanică a detritusurilor de pe suprafața mucoasei, revitalizarea cililor vibratili, creșterea troficității mucoasei, desensibilizarea nespecifică, dezobstruarea nazofaringiană și tubo-timpanică; apele minerale sunt benefice și pentru o serie de afecțiuni ca: rinozinuzite, laringite și rinofaringitele cronice, catarale, rinozinutele cronice alergice, otite cronice, catar tobo-timpanic, corize etc..

Hotel Turist Pucioasa
Tel.: 0245.760.874, 0245.762.300
E-mail: turism.pucioasa@yahoo.com
Facebook: HotelTurist.ro       

De: SpaMagazin | 3 Dec 2014

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.