Șezătoare în curte la moșneni Satul Banului Guesthouse



Pe 29 mai, Satul Banului Guesthouse ne invită la o șezătoare organizată în gospodăria moșnenească care a luat ființă aici începând cu 2012, devenind în timp un hub al valorilor rurale autentice. Este un moment festiv al redescoperii traiului strămoșilor oamenilor din aceste locuri, al îndeletnicirilor lor după tradiții păstrate sau recuperate în acest complex turistic. Odată ajunși, veți petrece 5 – 6 ore de încântare în prezența localnicilor și a unor artiști care vă vor însoți într-o călătorie în timp, către valori aparent pierdute, către valențe familiare ale esteticii populare.


Strămoșii localnicilor au fost moșneni, țărani liberi care se puteau bucura de roadele muncii și crea­tivității lor, iar pentru ei moștenirea, cultura, edu­cația și spița de neam erau lucrurile cele mai importante, care le asigurau continuitatea și pros­pe­ritatea. Era o lume a bunului gust, a decenței, a respectului pentru înaintași, pentru valorile locale și naționale. Era o lume a echilibrului, bazată pe muncă și pe un trai îndestulat, fără însă a fi ostentativ.

La acest eveniment veți descoperi oameni din comunitatea locală implicați în educația și cultura tradițională, autentică. Iată câteva exemple:

 

  • Ansamblul de dansuri populare, care va dansa Hora de la Magureni, o horă compusă pentru oamenii satului;
  • Demonstrație de sculptură în piatră, realizată de sculptorul Mircea Tocaci, și o expoziție cu vânzare;
  • Atelier și expoziție de bijuterii susținut de Mari Roman;
  • Demostrație de împletire a coșurilor și târnelor, realizată de meșteri locali;
  • Prezentarea de produse apicole de la stupina din grădina vecinului.

 

Preparatele oferite sunt obținute cu ingrediente procurate tot din cadrul comunității locale, după rețete tradiționale care au fost redescoperite la bătrânele din sat. Se pregătesc aperitive, feluri principale calde și deserturi absolut autentice, care ne stârnesc pofta încă de la descriere:

- felii de mămăligă rumenite, unse cu pastă de jumări și ciuperci călite

- stufat de lobodă cu carne de porc

- clătite cu flori de salcâm

- pâine de casă

- limonadă cu căpșuni

- socată din flori adunate chiar din curtea casei


Pachetul cuprinde următoarele servicii: bilet de intrare la șezătoare, acces la bufetul cu mâncare și băuturi locale, acces la demostrații și ateliere. Copiii cu vârsta sub 7 ani au gratuitate.

Durata evenimentului: 5 - 6 ore

Transportul până la Satul Banului Guesthouse este asigurat de către fiecare participant pe cont propriu.


Informații suplimentare la telefon 0758 997 997 - Ilona Sichim


Un concept autentic


La poalele dealurilor din Satul Banului, nu departe de Câmpina, s-a dezvoltat în ultimul deceniu un mic complex turistic bazat pe un concept tradițional și inovator în același timp. Proprietatea a luat naștere pe principiul păstrării autenticității și obiceiurilor ro­mânești. În complex avem arhitectură tradițională, sunt servite meniuri cu produse locale, se fac drumeții în împrejurimi, vizite la meșteri populari, se organizează petreceri în jurul focului și se petrec multe altele într-un peisaj rustic, natural, parțial ferit de tentațiile telecomunicațiilor de care am devenit dependenți. Totul este ca o poveste materializată despre locurile acestea, despre familia care administrează proiectul, despre legăturile dintre trecut și viitor.


Este un loc în care nu ai cum să te plictisești decât dacă asta îți dorești cu adevărat. Nu e nicio problemă, nimeni nu te supune unui program strict – totul este să te relaxezi, chiar dacă obții asta doar ascultând sunetul naturii de pe prispă. Impresionante sunt cele trei dormitoare de la etajul „hambarului”, dintre care două au câte doi pereți vitrați integral, cu o priveliște de la care nu-ți poți lua ochii, în orice moment al zilei. Oricum, de jur împrejur vezi numai pomi, pajiști, dealuri împădurite, cu câteva case locuite în vecinătate. Curtea îmbie și cu un pavilion, perne mari de pus direct pe iarbă, un adăpost mobil pentru ciobani și, mai ales, o vatră „îngropată”, în aer liber, cu canapele de jur împrejur, pentru petrecerea serilor de vară (și nu numai). Este un mini-foc de tabără, tot mai apreciat în designul amenajărilor exterioare, cunoscut sub denumirea de „sunken fire” – foc îngropat, în traducere aproximativă.


Toate spațiile sunt decorate cu obiecte tradiționale recuperate de proprietari din case părăsite, magazii sau hambare din zonă, ori cumpărate din târguri de vechituri – o pasiune de colecționar care a stat de fapt la baza conceptului casei de oaspeți. Inclusiv construcțiile au fost realizate, pe cât posibil, cu materiale recuperate de la case vechi și cu mână de lucru locală. Amintirile de familie (fotografii vechi, vase de lut, căști militare din Primul Război Mondial, dar și rețete de mâncare sau dulcețuri) completează o atmosferă personalizată, uneori ca un miraj. Pornind de aici, există o mulțime de posibilități de petrecere a timpului: drumeții, offroad, plimbări cu bicicleta sau cu șareta, călărie, cules de ciuperci (când e cazul), tenis la un teren din proximitate, motocross ș.a.m.d.

Rămași „la bază”, aici se pot face multe: petreceri și brunch-uri în grădină (eventual la „groapa cu foc”), întruniri corporate în clădirea principală (spațiul este destul de versatil), mese în fânar cu preparate românești, tot ce se poate organiza într-un spațiu al libertății, dar și al respectului pentru autenticitate, tradiție românească și, desigur, ecologie. Locul este perfect pentru evenimente corporate, private, dar și pentru câteva zile petrecute cu familia, aproape de natură. Zona are o climă blândă, de tranziție – nu este afectată nici de arșița verilor din Bărăgan, nici de ierni aspre cu zăpezi mari sau vânturi puternice, așa că oaspeții sunt bineveniți în orice anotimp.


Guest House Satul Banului

Str. Vlaicu nr. 702C, Satul Banului

Măgureni, Jud. Prahova

Tel.: 0758 997 997; 0244 384 731

E-mail: contact@satulbanului.ro

Website: satulbanului.ro


De: SpaMagazin | 30 Mai 2022

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.