Despre cum se poate salva o casă

Există proiecte care fascinează prin exemplul de bună practică, prin intervenţiile complexe de recuperare și prin poveste, iar  Good Living Hotel este unul dintre ele. Această casă tip vagon, dintr-o zonă veche a Bucureștiului, bogată din punct de vedere arhitectural, a primit o nouă șansă la viaţă, fiind renovată din temelii și transformată într-un hotel modern și confortabil.

Cu patru ani în urmă, imobilul era o ruină: ”Fusese abandonat de șase ani și nu se putea locui aici. Totul era foarte degradat, nu avea geamuri, iar una dintre camere nu avea nici măcar podea - avea efectiv o gaură în mijloc. În plus, se furase tot ce era din metal, nu mai avea nici clanţe”, spun proprietarii hotelului.

 

”Cred că, în mare, acest proiect a fost despre cum se poate salva o casă. Una dintre multele case de tip vagon din București a avut noroc să fie descoperită de cineva suficient de pasionat de istorie, încât să vrea să o ajute să supravieţuiască, respectându-i trecutul, dându-i și o subtilă atmosferă și funcţionalitate contemporană”, spune arh. Ioana Pădure, cea care a fost șefa de proiect.

 

Lucrările de renovare au durat doi ani, timp în care totul a fost schimbat, mai puţin cărămida din calcan. Acoperișul a fost puţin înălţat, astfel încât panta lui să fie mai abruptă.

 

Ultimul nivel este compus din două camera cu băi, care împart o zonă de living foarte apreciată de călători. Alături de micile obiecte decorative care dau personalitate acestui spaţiu, lumina naturală joacă rolul principal în crearea atmosferei. Iar o cantitate atât de mare de lumină naturală pe tot parcursul zilei nu ar fi fost posibilă fără ferestre de mansardă VELUX.

 

“Spaţiul a fost gândit astfel încât lumina – în plan oblic, care întră prin ferestrele de mansardă VELUX, dar și în plan vertical, prin lucarne - să joace rolul principal în crearea atmosferei”, mai spune arh. Ioana Pădure.

 

Amplasarea ferestrelor de mansardă VELUX s-a realizat astfel încât iluminatul natural să fie cât se poate de uniform la ultimul nivel al hotelului.

“Ţinând cont că am avut ca reper doar niște aerisiri din fostul pod, nu am putut abuza cu prezenţa sau dimensiunea vitrajelor și am încercat să le poziţionăm astfel încât [...] să se realizeze un iluminat uniform în aproape toate spaţiile de la mansarda”, completează arhitecta.

 

Vezi și alte proiecte reușite de renovare pe facebook.com/VELUX și pe velux.ro

 

De: SpaMagazin | 9 Sep 2019

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.