Terapia prin frig - criosauna

CriosaunaIn saloane de infrumusetare, hoteluri, centre wellness/Spa, de sanatate, medicina sportiva sau fitness, putem intalni o serie de echipamente dedicate unei proceduri care castiga tot mai multi adepti: crioterapia (sau terapia prin frig), respectiv o ramura a acesteia – aerocrioterapia (sau criosauna). Temperaturile foarte scazute (intre -120 si -180ºC), aplicate pe suprafata corpului uman, s-au dovedit benefice si uneori cu efecte spectaculoase. 

In fond, crioterapia se practica de secole sub diverse forme (comprese reci, gheata etc.), datorita efectelor: calmarea durerilor, reducerea inflamatiilor, cresterea imunitatii, o stare de sanatate mai buna. Sunt cunoscute descoperirile de acum 200 de ani ale germanului Sebastian Kneipp, care se arunca in apele inghetate ale Dunarii pentru a-si trata tuberculoza prin stimularea sistemului imunitar, descoperiri care stau la baza terapiilor ce ii poarta numele. Recent, in anii 1970, profesorul japonez Tosimo Yamauchi a dezvoltat o noua metoda terapeutica bazata pe expunerea corpului la temperaturi de pana la -180°C, ale carei rezultate erau ameliorarea nevralgiilor, traumatismelor sau depresiilor. El a tratat in clinica sa timp de 10 ani mai mult de 2.000 de pacienti cu boli reumatice in stadiu avansat si la 80% dintre ei durerile au disparut, putandu-se intoarce la o viata normala. In prezent, in vestul Europei sunt peste 400 de centre de crioterapie, unde se trateaza prin frig milioane de oameni.

Aerocrioterapia sau criosauna, o procedura relativ accesibila din perspectiva investitiei, consta in racirea brusca si simultana a intregii suprafete a corpului uman in mediu gazos (amestec de vapori de azot, initial lichid, si aer), pentru un timp scurt (1-3 minute). Chiar daca temperatura atinge valori foarte scazute, corpul nu ingheata, deoarece aerul din criosauna este uscat, iar senzatia perceputa este suportabila, mai putin neplacuta decat scaldatul in apa rece, de exemplu. Eficienta medicala este determinata in fond si de viteza cu care scade temperatura. Persoana intra in cabina criosaunei purtand doar lenjerie intima, manusi si ciorapi grosi, iar asistentul care deserveste echipamentul regleaza inaltimea podelei, astfel incat umerii persoanei sa fie la nivelul marginii de sus a cabinei. In urma eliberarii azotului (dintr-un recipient sub presiune in cabina), care in momentul evaporarii are temperatura de -195,77°C, in maximum 30 de secunde se ajunge la temperatura dorita (-180°C cel mult), iar temperatura pielii scade rapid la 0°C. Ulterior, prin intensificarea circulatiei periferice, pielea ajunge la 35°C (temperatura normala a pielii este de 32,5°C) iar socul termic determina organismul sa isi gaseasca echilibrul.
Pentru rezultate persistente in timp, sunt recomandate serii de 10-20 de proceduri. Acestea nu sunt toxice sau periculoase pentru om, pentru personalul de deservire si mediu. Nefiind incadrata in categoria aparaturii si dispozitivelor medicale, criosauna nu necesita autorizari speciale pentru instalare si utilizare, deci poate fi amplasata fara complicatii in orice locatie Spa, avand grija ca spatiul respectiv sa poata fi ventilat.

Terapie prin frig

Ca urmare a acestor proceduri efectuate conform recomandarilor, apar o multime de efecte benefice:

  1. Se reduce celulita si greutatea corporala, mai ales daca sunt combinate cu masaj si fitness. In timpul unei sedinte, in functie de greutate corporala si de temperatura din cabina, se pot arde 150-200 kcal, iar intre sedinte peste 1.000 kcal, ceea ce inseamna ca dupa o serie de 20 - 30 de sedinte, greutatea corpului poate scadea cu 7-10 kg.
  2. Se obtine o regenerare naturala a celulelor, pielea apare intinerita.
  3. Se stimuleaza sistemul imunitar.
  4. Se regleaza activitatea hormonala si metabolismul, se imbunatatesc functiile sexuale.
  5. In timpul procedurilor, organismul genereaza endorfine („hormonii fericirii”), ceea ce inseamna o stare tonica, de bine, care dureaza in timp (cel putin in primele 6 ore).
  6. Este o cale rapida de tratament si recuperare dupa traumatisme, de reducere a durerilor, dar si de refacere rapida a capacitatilor sportive dupa efort prelungit.
  7. Se pot trata eficient unele afectiuni cronice (reumatice, hepatice, neurologice, endocrine, respiratorii, dermatologice, ginecologice, urologice etc.).
  8. Somnul este profund si linistit.

Articol realizat cu ajutorul firmei Kubitech SRL
www.criosauna.ro

De: SpaMagazin | 30 Dec 2013

0 Comentarii

Adauga un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi facuta publica. Completati cel putin campurile obligatorii.